Anasayfa > Blog > Assassin’s Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

Assassin’s Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

Assassin’s Creed 2009 yılından beri tarihin çeşitli noktalarına uzanan bir oyun. Gerçek tarihi olaylar ile oyunun kurgusunu başarılı şekilde birleştiren Ubisoft günümüzle de bağlantılar kurmayı başarıyor.

Bu yazıda Assassin’s Creed oyunları hangi yıllarda geçiyor özetliyor ve oyunlar hakkında fazla detay vermeden hafızanızı tazeliyoruz. İşte Assassin’s Creed oyunlarının tarihteki yerleri:

Assassin’s Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

1)Assassin’s Creed Odyssey: MÖ 431-422

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

2018’de çıkan Odyssey, Antik Yunanistan’da Peloponez Savaşı döneminde geçiyor. Savaş Sparta ve diğer Yunan şehir devletlerinin oluşturduğu bir ittifak ile Atina İmparatorluğu arasında gerçekleşti. Bir paralı askeri kontrol ettiğimiz oyunda Sparta veya Atina taraflarından birini seçerek onlar adına savaşabiliyoruz. Karakterimiz bu savaş sırasında babaları tarafından parçalanmış ailesini tekrar bir araya getirmeye çalışıyor.

2)Assassin’s Creed Origins: MÖ 49

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

2017 yılında piyasaya sürülen Origins, Mısır’da Kraliçe Kleopatra’nın hüküm sürdüğü yıllarda geçiyor. Origins’te eski oyun mekanikleri oldukça değişmişti. Ana karakterimiz olan Bayek bir medjay, yani bir çöl polisi ve firavunun özel askerlerinden biri. Oyunda oğlu karanlık bir organizasyon tarafından öldürülen Bayek çeşitli görevlerde firavuna hizmet etmeye başlıyor ve bir yandan da intikam arıyor. Jül Sezar’ın başında olduğu Roma ile bir ittifak kuran Kleopatra, kardeşi, kocası ve aynı zamanda imparator olan Ptolemy’e karşı bir komplo kuruyor. Kendisine firavun tarafından gizli görevler verilen Bayek ise Hidden Ones adında bir organizasyonun parçası oluyor. Bu organizasyonu günümüzdeki Assassin’lerin temelini atıyor.

3)Assassin’s Creed Valhalla: MS 873

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

Serinin 12. büyük oyunu olan Valhalla alışık olmadığımız bir milleti ve coğrafyayı konu alacak. Bu senenin sonunda çıkması beklenen oyun İngiltere’nin Büyük Viking Ordusu tarafından istilasını konu alıyor. Defalarca İngiliz adasına sefer yapan Viking’ler kuzey ve doğu bölgelerinde bir çok şehirde yerleşimler kurmuşlar, ele geçiremedikleri bölgeleri yağmalamışlar ve Fransa’ya kadar ilerleyerek orada da yağmacılıkta bulunmuşlardı. Bu savaş sırasında efsanevi komutan Ragnar Lodbrok’un öldüğü ve sonrasında 3 oğlunun ordulara komuta ettiği de bilinir. Savaş sonucunda Wessex Kralı Büyük Alfred’e yenilen Vikingler bir kaç parça toprak dışında ellerinde bir şey olmadan topraklarına geri dönerler. Oyunda Norveç’ten çıkan akıncılardan biri olan Eivor’u oynayacağız.

4)Assassin’s Creed: 1191

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

Serinin ilk oyunu, 2007 yılında piyasaya sürüldü. 1189-1192 yılları arasında gerçekleşen 3. Haçlı Seferi sırasında yaşayan Altair İbn La’ahad karakterini oynadığımız oyunun günümüzle bağlantı kuran karakteri Desmond Miles’tır. Altair, Selahaddin Eyyubi ve Guy Lusignan arasında Kudüs için yapılan savaş sırasında “Apple of Eden”ı yani Cennet’in Meyvesi’ni ele geçiremez ve Kardeşlik’teki onuru zedelenir. Bunun sonucunda rütbesi çıraklığa düşürülür. Onurunu kurtarmak için suikastler düzenlemesi gereken Altair, öldürdüğü kişilerin Templar adı verilen kötücül grup olduğunu ve ellerinde çok değerli antik kalıntılar bulunduğunu öğrenir. Bu antik ve mistik kalıntılar, Apple of Eden ve Pieces of Eden olarak adlandırılıp seri boyunca peşinden koştuğumuz kalıntılardır.

5)Assassin’s Creed Bloodlines: 1192

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

Bloodlines 2009 yılında çıkan bir PSP oyunuydu. Sağ kalan Templar’ların Kıbrıs’a kaçma planından haberdar olan Altair bu işin icabına bakmakla sorumludur. Kıbrıs’ta bir Templar arşivi keşfeden Altair çöken arşivden son anda kurtulur. Macerası sırasında tanıştığı eski Templar Maria ile aşk yaşar ve ikili Doğu’ya, Hindistan’a doğru yola çıkar.

6)Assassin’s Creed II: 1470’ler

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

2009 yılında çıkan serinin ikinci oyunu Rönesans döneminde geçer. Ana karakterimiz Desmond Miles, Ezio Auditore da Firenze ile bağlantı kurar. Ezio İtalya’nın yönetici aileleri tarafından ihanete uğramış bir soyludur. Çeşitli alanlarda eğitimli bir alim ve kılıcı kuvvetli bir savaşçı olan Ezio, uğradığı ihanetin intikamının peşinde ilerlemeye başlar. Kardeşleri ve babası idam edilen Ezio başta bir Assassin olmasa bile intikam uğruna kendini bu yola adar ve yolda Leonardo da Vinci gibi dostlar kazanır.

7)Assassin’s Creed Brotherhood: 1500–1507

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

Brotherhood, serinin 3. oyunudur ve 2010 yılında çıkmıştır. Ezio üzerinden devam eden hikayede artık efsanevi bir Assassin olan Ezio İtalya’yı Templar ailelerinden biri olan Borgia’dan kurtararak Roma’ya Rönesans’ın zenginliğini getirir. Desmond Miles “Apple of Eden”ın yerini bulabilmek uğruna yeniden anılara dalar.

8)Assassin’s Creed Revelations: 1511

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

2011’de çıkan oyunda yine Ezio, Altair ve Desmond ile karşılaşıyoruz. Ezio üstadı Altair’in sakladığı bir hazinenin peşinden koşuyor. Bu hazine Templar düzeninin sonunu getirebilecek kadar güçlü bir nesne. Masyaf’ta bulunan bir kütüphaneye saklanan bu hazinelerin anahtarı için Ezio 1500’lerin Konstantiniyye’sine yolculuk ediyor. II. Beyazıt yönetimindeki Osmanlı’da İstanbul Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri. Bu sırada tahtın varisi de Şehzade Süleyman. Ezio yolculuğu sırasında Şehzade Süleyman ve Piri Reis gibi kişilerin dostluğundan yararlanıyor ve Ayasofya, Galata Kulesi, Topkapı Sarayı gibi mekanlarda bulunuyor.

9)AC Chronicles China: 1526

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

2015’te çıkan bu oyunda bu sefer Çin’e gidiyoruz. Ming Hanedanı’nın çöküşüne tanık olurken Shao Jun Ezio’dan aldığı eğitimle Çin’de ortadan kaldırılan Kardeşlik’in son üyesi olarak mücadele veriyor. Çinli Templar üyeleri olan Sekiz Kaplan’a karşı savaşan Shao sonunda başarılı olup kardeşliği yeniden kuruyor.

10)Assassin’s Creed IV Black Flag: 1712–1722

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

2013’te çıkan oyun korsanlığın altın çağı olan 1700’lerde geçiyor. Sonraki oyunlarda da göreceğimiz korsan Haytham Kenway, Blackbeard ve diğer ünlü korsanlarla birlikte Nassau’yu ele geçirir ve burada bir Korsan Devleti kurmayı amaçlar. Ancak kötü yönetim ve vasıfsız kadrosu dolayısıyla çok da başarılı olamaz. Korsanlığın altın çağı 1715’te Utretch Anlaşması’nın imzalanmasıyla son bulur.

11)Assassin’s Creed Rogue: 1752–1760

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

2014’te piyasaya sürülen Rogue, 7 Yıl Savaşı döneminde geçer. Prusya ve Büyük Britanya ittifakının Fransa, Avusturya, Rusya ve İspanya’ya karşı mücadele ettiği bu savaş aslında ilk dünya savaşı bile sayılabilir. Shay Patrick Cormac karakterini oynadığımız oyunda Achilles Davenport mentorumuz oluyor. Shay Apple of Eden’ın bir parçasını almaya çalışırken bu Lizbon’da büyük bir depreme sebep oluyor ve şehir yerle bir oluyor. Bunun ardından Assassin inanışlarını sorgulayan Shay, Kardeşlik tarafından vuruluyor ve uçurumdan atlıyor. Hayatta kalan Shay, New York şehrinde macerasına devam ederek Haytham’la tanışıyor ve hikaye ilerliyor.

12)Assassin’s Creed III: 1754–1783

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

2012’de çıkan oyun Amerikan Devrimi yıllarında geçiyor. Önceki oyunlardan tanıdığımız Haytham’ın bir Kızılderili yerlisinden çocuğu olur. Connor, Achilles Davenport’un da yardımıyla bir Assassin olarak yetiştirilir ve babası Haytham’ın yönettiği Templar düzenine karşı savaşır. Templar düzeni ve sömürgeci Amerikan askerlerinden kabilesini korumak isteyen Connor, Amerikan Devrimi’ne yardım eder. Ünlü “Boston Tea Party” olayını da oyunda deneyimleyebiliyoruz.

13)Assassin’s Creed III: Liberation: 1765–1777

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

2012 yılında çıkan bir başka oyun, AC3’ün devamı niteliğinde. Bu oyunda bir kadın Assassin olan Aveline ile oynuyoruz. New Orleans’ın Fransa’dan İspanya’ya geçtiği dönemde Templar organizasyonu bir komplo kuruyor ve yönetimi kendine geçirmeye çalışıyor. Aveline’in kontrolünü alarak bu komployu çözmeye çalışıyor ve yolda Connor ile karşılaşıyoruz.

14)Assassin’s Creed Unity: 1776–1808

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

2014’te çıkan Unity, 1789’da başlayan Fransız İhtilali’ni konu alıyor. Asillerin baskısına karşı ayaklanmış halkın yanında savaşan kahramanımız Arno ihtilalin arkasındaki gerçek güçleri açığa çıkarmak için uğraşıyor. Halkın kendisine olan ihtiyacını fark eden karakterimiz bir Assassin olma yolunda ilerliyor ve Templar komplolarını açığa çıkarıyor.

15)Assassin’s Creed Chronicles India: 1841

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

2015’te çıkan oyunda bu sefer Hindistan’a gidiyoruz. Arbaaz Mir adlı suikastçiyi oynadığımız oyunda Sikh İmparatorluğu ve İngiliz Doğu Hindistan Şirketi arasındaki mücadeleyi görüyoruz. Templar organizasyonunun elinde kutsal Kardeşlik parçalarından birinin bulunduğunu öğrenip bunu geri almak üzere hikayemize devam ediyoruz.

16)Assassin’s Creed Syndicate: 1868

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

Victoria çağında geçen Syndicate 2015’te çıkmış bir oyun. Jacob ve Evie Frye ikizleri oynadığımız oyunda Templar organizasyonunun Londra’da sakladığı bir antik parçayı kurtarmaya çalışıyoruz. Bu amaçta Victoria döneminde şehre ün salmış suç organizasyonları ve mafyaları kendi tarafımıza çekmek zorunda kalıyoruz.

17)Assassin’s Creed Chronicles Russia: 1918

Assassin's Creed Oyunları Hangi Yıllarda Geçiyor?

Assassin’s Creed serisinin şu ana kadarki en yakın dönemde geçen oyununda ise Sovyet Rusya’ya gidiyoruz. 2016’da çıkan oyunda amacımız Ekim Devrimi sırasında ülkeden kaçmak isteyen Nikolai Orelov’un son görevini gerçekleştirmek. Bu görev için bir kez daha bir “artefakt” ile muhatap oluyoruz ve bunu yaparken Çar 2. Nikolas’ın çocuklarının katledilişini görüyoruz. Düşes Anastasia ve artefakt’ı korumak zorunda olduğumuz oyunda Templar tehlikesinden de uzak durmamız gerekiyor.

 

Bu kadar detaylı bir oyun serisini umarım olabildiğince kısa ve açıklayıcı anlatabilmişimdir. Amacım Assassin’s Creed Oyunları hangi yıllarda geçiyor sorusuna cevap vermek ve oyunların Abstergo ve mistik kısmındansa gerçek tarihle bağlantılarını daha çok açıklamaktı. Sonraki yazılarda görüşmek üzere!

Daha fazla oyun blogu için: SaveButonu Blog

Oyunlar hakkında çok daha derin detaylar için Assassin’s Creed wikisi

Hakkında Atabek Batuhan BİLGİÇ

Oyunlar, diziler, filmler ve müzikle hayatını renklendiren indie sever bir insan. İstinye Üniversitesi Elektrik Elektronik 4. Sınıf öğrencisi.

4 Yorumlar

  1. Revelations’ta bir hata olmuş o tarihte II. Bayezid değil I. Selim yani Yavuz Sultan Selim var.

    Spoiler
    Hatta bizi kovan da kendisi oluyor.
    Spoiler

    • Atabek Batuhan BİLGİÇ

      Oyunun başlangıç tarihi 2. Bayezid’in tahtta olduğu tarih ama sonrasında Sultan Selim’in tahtı devraldığı karışıklıklar başlıyor 1512’ye kadar. 1 yıllık bir Bayezid hükümdarlığı var diyebiliriz oyunda ama Sultan Selim’i eklemeyi unutmuşum düzeltiyorum hemen ^^

  2. aklımdaki tek soru ne zaman olduklarıydı ufak tahminle çıkarabiliyordum ama tam öğrendim saolun save butonu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir