Anasayfa > İncelemeler > Boomerang X İnceleme Dosyası

Boomerang X İnceleme Dosyası

Boomerang X

Kısa oyun süresi ve pahalı fiyatına karşın Boomerang X'in sunduğu hızlı ve akıcı arena deneyimi bu tarz oyunları sevenleri saatlerce kendine bağlayacak cinsten.

8.5

Devolver Digital’in yayıncılığını üstlendiği, DANG! isimli geliştirici ekibin ilk oyunu Boomerang X, 8 Temmuz 2021’de PC ve Nintendo Switch’e çıkış yapan bir birinci şahıs arena FPS.

Ancak FPS denince akıllara geldiği üzere silahlı bir oyun değil, isminden tahmin edebileceğiniz gibi Boomerang X’teki tek silahınız bir bumerang. Yolculuğunuzdan sağ çıkabilmek için oyun ilerledikçe edindiğiniz bütün becerilerinizin de merkezinde bulunan bu bumerang ile adeta bütünleşmeniz gerekecek. Gelin bu yolculuğa yakından bakalım.

Tekrar Oynanabilirlik ve Hız Odaklı Tasarım

Boomerang X’in 13 dövüş arenasının her biri, tekrar tekrar oynanıp ustalaşmanız için özenle dizayn edilmiş. Geliştirici DANG!’in nicelikte ziyade niteliğe önem vererek onlarca pek akılda kalmayacak arenalar yerine öğrenmesi kolay, ustalaşması zor olan 13 az ve öz arena hazırlaması oyunun her bölgesini oldukça akılda kalıcı kılmış.

boomerang x

Özellikle zorlayıcı mücadeleleri seviyorsanız Boomerang X’te bütün oyunu hasar almadan veya 1 saatten az süre içinde bitirme başarımlarının yanı sıra her arenaya özel yere değmeden tamamlama, 2 dakikadan az sürede tamamlama ve yavaş çekim gücünüzü kullanmadan tamamlama gibi mücadeleler de mevcut. Bu demek oluyor ki, eğer oyunun dövüş ve hareket sistemini sevdiyseniz ilk bitirişinizden saatler sonra bile Boomerang X size eğlenceli ve zorlayıcı deneyimler sunabiliyor.

Oyunun size sunduğu oyun içi ‘Speedrun Zamanlayıcısı‘ ile arenaları ne kadar hızlı bitirebildiğinizi takip edebilmenin yanı sıra ayarlar kısmında bulunan ekstralar menüsünden düşük yerçekimi ve 0 zırh gibi modifiye ayarlarıyla da deneyiminizi özelleştirebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak oyunu bitirdiğinizde açılan ‘Yeni oyun+’ modu, size bütün arenaları %200 zorlukta ve çoğu beceriniz baştan açık şekilde oynama imkanı da veriyor. Oyun içeriğine bu yaklaşımın kötü yanlarına ilerleyen başlıklarda tekrar değinecek olmakla birlikte, şimdi biraz dövüş ve hareket sisteminden bahsedelim.

Çok Yönlü ve Yaratıcı Bir Dövüş Sistemi

Boomerang X’in dövüş ve hareket sistemini içinde bulunduğunuz arena yapbozunu çözmek için kullanacağınız yapboz parçaları olarak düşünecek olursak, bu parçaların arasında uyumsuz olan bir tane bile yok. Her parça uyumlu ve birbirini tamamlıyor diyebilirim. Ancak oyun bununla yetinmeyerek her yeteneği birden çok şekilde kullanmanıza da olanak veriyor. Her beceri ve her hareket ilk bakışta anlaşılmayan, ancak oyunu oynadıkça keşfedeceğiniz birden çok kullanıma sahip.

Basit bir örnek verecek olursam, oyunun başında bumerangınızı dönmesini beklemeden hızlıca elinize geri çağırabilmeyi öğreniyorsunuz. Başta basit bir hızlandırma becerisi gibi görünen bu özellik, bumerangınızı geri çağırdığınızda kesici aletin sizinle onun arasındaki her şeyi yok ederek geldiğini keşfettiğinizde özellikle son arenalarda size büyük yardım edecek bir araca dönüşüyor. Benzer şekilde, her şeyi delip geçen combo hareketinizi zayıf noktaları arka arkaya olan büyük düşmanlarda kullandığınızda birçok zayıf noktayı tek atışta vurabildiğinizi de keşfetmek tamamen size kalmış. Önceki başlıkta bahsettiğim tekrar tekrar oynanabilirlik konusunun temel yapıtaşlarından birini oluşturan bu çok yönlü dövüş/hareket sistemi Boomerang X’in kuşkusuz en güçlü yanı.

boomerang x
Gif: Kotaku.au

Benzer Bir Oyun – Ghostrunner İncelememiz

Bol Düşman Çeşitliliği

Boomerang X’te, hepsi birbirinden farklı güçlü ve zayıf yönleri olan düşmanlarınız, oyun hakkında şu ana kadar bahsettiğim güçlü yanların hepsini adeta tamamlar nitelikteler. Farklı düşmanların farklı zayıf noktaları olduğu için hepsini halletmek için ideal bir yol mevcut. Ancak bu yolların hiçbiri, sizi tek bir beceriyi veya taktiği kullanmaya zorlamıyor. Eğlencenize bakarak tüm düşmanların birçok farklı şekilde hakkından gelebileceğiniz gibi, hıza odaklanıp her düşman grubunu en hızlı, efektif ve akıcı şekilde temizleme yolunu da bulmaya çalışabilirsiniz. Bu noktada oyun neredeyse bir sandbox oyununu andırıyor. Oyun ilerledikçe yavaş yavaş karşınıza çıkan düşmanlar oyunun temposunu da canlı tutmayı başarıyor.

boomerang x

Herkes İçin Erişilebilirlik ve Arkadaş Canlısı bir Kırkayak

Boomerang X içinde takdir ettiğim yanlardan biri de erişilebilirlik ayarları oldu. Oyunda renk körleri için zırh, önemli düşman ve zayıf nokta renklerini değiştirme seçeneklerinin yanı sıra görme zorluğu olanlar için yüksek kontrast modu ve önemli düşmanları ekstra öne çıkarma ayarı da mevcut. Bunun yanında bir tuşu uzun süreler basılı tutmasını engelleyecek bir durumu bulunanlar için bumerangınızı basılı tutarak değil bir kere basarak uzağa atabilme ayarı bile mevcut. Oyunların herkes için erişilebilirlik sağlama çabası benim için her zaman bir artıdır.

Oyun hakkında değineceğim son olumlu nokta Tepan isminde bir kırkayak. Oyunun mağaza sayfasında bile kendine özel bir kısmı olan bu sevimli canlı oyun boyunca bize yoldaşlık yaparken, içinde bulunduğumuz dünyayı ve oyunun hikayesini de bize aktarıyor.

tepan

Biraz da oyunun zayıf kalan yönlerinden bahsedelim…

Kısa Oyun Süresi ve Fiyat

Öncelikle, oyunun indirimsiz fiyatı 50 TL ve bence oyunun uzunluğuna göre çok fazla, şayet oyunu baştan sona bir defa bitirmek ortalama 1.5-2.5 saat sürüyor. Boomerang X’i tek oturuşta bile baştan sona bitirmeniz mümkün, ancak tekrar oynanabilirlik başlığında bahsettiğim üzere oyun mücadeleler, hız başarımları ve yeni oyun+ modu ile isteyenlere birçok ek içerik sunuyor. Sorun şu ki, her oyuncu bu ek içeriği oynamaya ve daha da önemlisi para vermeye değer bulmayabilir. Bu sebeple oyun, çoğu kişi tarafından sunduğu temel içeriğe göre fazla pahalı olarak görülüyor. Şahsen bir başarım avcısı olarak benim için oyun yalnızca 2-3 saatten çok daha fazla içerik sunmaya müsait, ancak buna rağmen fiyatı hala biraz tuzlu diyebilirim. 30 TL civarı bir indirimsiz fiyat daha uygun olurdu diye düşünüyorum.

Zayıf Hikaye

Ben şahsen pek sorun etmesem de, özellikle oynadığı oyunlarda hikaye arayan ve anlatıma önem veren oyuncuların canını sıkacak bir durum da şu:  Boomerang X neredeyse tamamen oynanış odaklı tasarlanmış bir oyun. Oyunun yapısı farklı arenalarda savaştıktan sonra bir sonraki arenaya kısa bir yolculuk yaparken yeni beceriler öğrenmek üzerine kurulu olsa da, arkaplanda anlatılan bir hikaye de var. Ancak tamamını kırkayak dostumuz Tepan’dan dinlediğimiz hikaye de, sessiz ve isimsiz ana karakterimiz de ne yazık ki pek ilgi çekici değiller.

devolver
Görsel: HeyPoorPlayer

Keşif ve Toplanabilir Eşyalar

Oyunun arenalar arası yolculuklarını ve oyunu en baştan tüm beceriler açık şekilde oynama seçeneğinin var olduğunu gördüğümde bu kısa yolculuk kısımlarında ikinciye yeni beceriler ile geldiğimde keşfedebileceğim gizli yerler olduğunu düşünmüştüm, ancak ne yazık ki oyunda ne keşfedecek yerler ne de toplanabilir koleksiyon eşyaları bulunmuyor. Yani arenaların arasında yaptığınız yolculuklar yerine basitçe sizi bir sonraki arenaya ışınlasalar da pek bir fark olmazdı. Bu konuda beni özellikle üzen şey ise, eğer oyunda bu tarz eklentiler bulunsaydı hem oyunun toplam oynayış süresini uzamış, hem de oyunu tekrarlamak için daha çok kişiye bir sebep verilmiş olurdu. Bunun yanı sıra silahımız bumerangın değişik becerileriyle oldukça özgün bulmacalar da oluşturulabilirdi. Bu etkinliklerin çoğunu ancak oyunu ikinci oynayışınızda çözebileceğiniz için oyunu ilk kez oynarken oynanışın temposu ve akıcılığı da bozulmamış olurdu. Bu konunun oyunun en büyük kaçırılmış fırsatı olduğunu düşünmeden edemedim.

Sonsöz

Boomerang X, akıcı ve yüksek hızlı nişancı oyunlarını sevenlerin kaçırmaması gereken oldukça özgün bir deneyim sunuyor. Ancak temel oyun süresinin kısalığı ve pahalı fiyatından dolayı tüm başarımları almaya niyetli değilseniz oyunun fiyatı yalnızca bir kere bitirip kenara koymak için çok fazla. Yine de türe azıcık bile ilginiz varsa indirimde kaçırmayın derim. İyi oyunlar!

Hakkında Ali Ergül

nicelikten ziyade nitelik ve özgünlüğe inanan bir oyun meraklısı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir