Anasayfa > Blog > Speedrun Nedir? Speedrun Timer Nasıl Kullanılır?

Speedrun Nedir? Speedrun Timer Nasıl Kullanılır?

Video oyunları günümüzde bir kültür ve bu kültürün önemli parçalarından birisi de Speedrun. Peki, speedrun nedir? Gelin öğrenelim.

Speedrun, bir oyunun tamamını ya da belli bir kısmını oldukça hızlı bir şekilde bitirmeye verilen addır. Bu hızlı bitirme çalışmaları genellikle rekor kırıldığında ya da başarı sağlandığında kanıtlanabilmesi amacıyla sayaçlar ve videolarla kayıt altına alınır. Denemeleri de birbirlerinden ayıran unsurlar bulunmaktadır.

Arcade Ne Demek?

  • Buglardan Faydalanmak: Oyunu hızlıca bitirirken, oyunun açıklıklarından faydalanmak alışılageldik noktalar arasında yer alır. Ancak birçok casual (gündelik) oyuncu bu açıklıkların farkında bile değildir. Bu nedenle hızlı bitirme turlarında bu açıklıkları bilerek kullanmayan insanlar da vardır.
  • Oyunun Bir Kısmını Tamamlamak: Rekorlar genellikle oyunun tamamı için kaydedilir. Ancak bazı oyuncular oyunun yalnızca bir kısmında kendilerini geliştirirler ve bu kısmı için speedrun yaparlar. Kayıtlar ve rekorlar oyunların tamamı için geçerli olsa da bir kısmı için deneme yapan insanlara denk gelirseniz de şaşırmayın.
  • Oyun Süresi vs Video Süresi: Bazı rekortmenler oyunun oynanabilir olduğu sürelerin kaydını tutarken, birçok kurum rekor için video toplamının süresini baz alır. Bu noktada da ayrışmaların bulunduğunu söylememiz mümkün.

Speedrun Timer Nasıl Kullanılır? Speedrun Nedir, Nasıl Yapılır?

Eğer siz de hızlı turlarla rekabete dâhil olmak istiyorsanız bu oldukça kolay. Koşular için özel olarak geliştirilmiş zamanlayıcılar mevcut. Bunlardan birisini kullanarak kayıt tutmaya ve antrenmanlar yapmaya başlayabilirsiniz. Şu anda bu işi en profesyonel şekilde gerçekleştiren uygulama LiveSplit fakat profesyonel olduğu kadar ağır bir program. Dolayısıyla daha hafif seçenekler olan WSplit ve Time Split Tracker programlarına da göz atabilirsiniz.

  • LiveSplit’i kurmak için buraya tıklayarak indirdiğiniz zip dosyasını başka bir dosyaya çıkarın.
  • Ardından ‘LiveSplit.exe’ programını çalıştırın.
  • Ekranda çıkacak olan sayaca sağ tıklayın ve ‘Settings’ bölümüne ilerleyin.
  • Burada sayacı kullanmak için tercih ettiğiniz tuşları atayın. Ayarlar penceresi aşağıdaki gibidir. Oyunun içerisinde kullanmadığınız tuşları tercih etmenizi öneririz.

Ayrıca rekortmenlerin çoğunun gamepad kullandığını da belirtelim. Neden bilmiyoruz ama gamepad’ler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz aşağıdaki yazımız size yardımcı olacaktır. İyi oyunlar diliyoruz.

Joystick Ne Demek? Gamepad Nedir?

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir