Anasayfa > Listeler > En Uzun Soluklu Video Oyunu Serileri

En Uzun Soluklu Video Oyunu Serileri

Video oyunları son yıllarda altın çağlarını yaşıyor olsa da çoğu popüler serinin geçmişi epey eskiye dayanıyor. En uzun soluklu video oyunu serileri listemizde bu oyunlardan bazılarını bir araya getirdik.

En Uzun Soluklu Video Oyunu Serileri

Pac-Man (1980)

Dile kolay bundan tam 40 yıl önce hayatımıza girmiş olan Pac-Man‘in yaratıcısı olan Toru Iwatani bile yarattığı şeyin bu kadar büyüyeceğini tahmin etmemiştir. Neredeyse tüm platformlara çıkmış sayısız oyunun yanında Pac-Man için bir şarkı yazıldı, kendi animasyon serisine kavuştu, hatta karakterimiz Pixels filminde bile rol aldı! Bunun yanı sıra son olarak Pac-Man Geo ile mobil platformlar için yayınlanan bir oyunu da bulunuyor.

Super Mario (1981)

Super Mario kuşaklar arası bir kahraman desek yalan söylemiş olmayız. 1981 yılında ilk olarak Donkey Kong oyununda kendini gösteren karakterimiz 1985 yılında kendi oyununa kavuştu. Muhtemelen ebeveynlerimizin da hayatlarına bir dönem dahil olmuş olan Mario o günden bu yana saymanın gerçekten imkansız olduğu sayısız oyun ile karşımıza çıktı. Hatta kendi filmine bile kavuşma şansını elde etti. Bugün popüler kültürün en bilinen ikonlarından biri olan Mario‘nun macerası daha uzun yıllar devam edecek gibi görünüyor.

en uzun soluklu video oyunu

Wolfenstein (1981)

Macerasına Castle Wolfenstein ile başlamış olan seri yıllar içerisinde oldukça değişti. İlk oyunun yapısını kullanarak çıkan Beyond Castle Wolfenstein sonrasında çıkışını gerçekleştiren Wolfenstein 3D ile birlikte seri 3. boyuta da adımını attı ve oldukça sevildi. Serinin son oyunu olan Wolfenstein: Youngblood ise 2019 yılında çıkışını gerçekleştirdi.

en uzun soluklu video oyunu

Microsoft Flight Simulator (1982)

Bu yıl içerisinde çıkan son oyunu ile simülasyon türüne yeni bir soluk getiren Microsoft Flight Simulator özellikle de detaylı mekanikleri ve gerçekçi grafikleri ile dikkat çekse de durum elbette ki her zaman böyle değildi. 1982 yılında çıkışını gerçekleştirmiş olan ilk oyun o dönemde de sevilmiş olsa da iki oyun arasındaki farklar elbette ki inanılmaz seviyede.

en uzun soluklu video oyunu

The Legend of Zelda (1986)

Size yaşlı hissettirmek istemeyiz ama Prenses Zelda ve kahramanımız Link hayatımıza gireli tamı tamına 36 yıl olmuş durumda. Nintendo‘nun en bilinen yüzlerinden biri olan Zelda yıllar içerisinde sayısız oyun ile karşımıza çıktı. 2017 yılında piyaasaya sürülen The Legends of Zelda: Breath of the Wild ile ise hem oyunculardan hem de eleştirmenlerden övgü toplayarak sayısız ödül kazandı.

en uzun soluklu video oyunu

Street Fighter (1987)

Dövüş oyunu denince akla gelen ilk serilerden olan Street Fighter karşımıza ilk oyunu ile 1987 yılında çıkmış olsa da asıl başarısını ikinci oyunu olan Street Fighter II: The World Warrior ile yakaladı. O tarihten sonra da seri birçok oyunun yanı sıra bir de film ile hayranların karşısına çıktı. Serinin son oyunu Street Fighter 30th Anniversary Collection ise adından da anlaşılacağı üzere oyunun 30. yılı şerefine piyasaya sürülen sürümü oldu.

Sid Meier’s Civilization (1991)

Sid Meier tarafından yaratılan ve ana amacımızın yüzyıllarca ayakta kalabilecek bir medeniyet yaratmak olduğu sıra tabanlı strateji oyunu son halkası olan Civilization VI ile karşımıza 2016 yılında çıkmış olsa da seri daha uzun yıllar devam edecek gibi görünüyor. Kendine has tarzı, tarihe sunduğu alternatif bakış açısı ve eğlenceli oynanışı ile Sid Meier’s Civilization en uzun soluklu video oyunu serileri içerisinde kendine yer bulmayı başarıyor.

Mortal Kombat (1992)

Oyunlara yaş sınırlamaları getirilmesine öncülük eden oyunlardan olan Mortal Kombat kanlı dövüşleri, dönemi için devrim niteliğinde sayılabilecek grafikleri ve elbette ki barındırdığı karakterleri ile çıkışını gerçekleştirdiği dönemde büyük tartışmalara sebep olmuş bir seri. Günümüzde hala devam eden seri ayrıca sinema dünyasına da adım attı. Serinin son oyunu olan Mortal Kombat 11 ise karşımıza 2019 yılında çıktı.

Doom (1993)

Wolfenstein 3D ile birlikte FPS türünün atalarından sayılan Doom John Romero ve John Carmak adlı iki yetenekli genç tarafından 1993 yılında geliştirildi. Daha önce görülmemiş bir işe imza atan oyun klasikler arasına adını yazdırdı, bir sinema filmi ile beyaz perdeye adım attı ve günümüze kadar devam eden bir seri haline geldi. Serinin son oyunu Doom Eternal ise bu yıl içerisinde karşımıza çıktı.

en uzun soluklu video oyunu

The Elder Scrolls (1994)

Üzgünüz, size yine bir miktar yaşlı hissettireceğiz ama Tamriel‘e ilk adım atmamızın üzerinden tamı tamına 26 yıl geçti! The Elder Scrolls serisi özellikle de son oyunu olan Skyrim ile büyük bir popülariteye erişti ve türe aşina olmayan insanları bile kendine hayran bıraktı. Serinin 6. oyununun geliştirilme aşamasında olduğu ise 2018 yılının E3 konferansında duyurulduğunda yer yerinden oynamıştı.

Need for Speed (1994)

Aradan geçen onca yıla rağmen hala yarış oyunu denildiğinde akla Need for Speed‘in gelmesinin bir çok sebebi var. Seri çıkışını ilk gerçekleştirdiği dönemde oyuncuların dikkatlerini üzerine çekmiş olsa da asıl büyük başarılarını 2000’li yılların başlarında Underground, Underground 2 ve devamında Most Wanted oyunları ile kazandı. Serinin ayrıca çıkışını 2014 yılında gerçekleştirmiş bir sinema filmi bulunuyor.

Tomb Raider (1994)

Hayatımıza girdiği yıl oynanışı, bulmacaları ve karakter seçimi ile yeni bir dönemin başladığını biz fark etmesek de ilan eden Tomb Raider o günden bu yana her platform üzerinde sayısız oyuna ve toplamda 3 sinema filmine kavuştu. Lara Croft oyun dünyası içerisinde karşımıza son olarak Shadow of the Tomb Raider ile 2018 yılında çıkmış olsa da Lara‘nın macerası öyle kolay bitecek gibi görünmüyor.

en uzun soluklu video oyunu

Listede yer veremediğimiz oyunları yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakkında Beril Özge Danacı

5 yaşında Tomb Raider oynayan annemi gördüğümde bir aydınlanma yaşadım. Annem hala o güne lanet ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir