Anasayfa > Blog > GeForce Nedir? – GeForce Experience ve Ekran Kartları

GeForce Nedir? – GeForce Experience ve Ekran Kartları

GeForce nedir? GeForce Experience ne işe yarar? NVIDIA yazılımlarına ve GeForce serisi ekran kartlarına dair detayları bu yazımızda topladık.

Ekran kartı ve grafik teknolojilerinde önde gelen isim NVIDIA, 1993 yılında Kaliforniya’da kuruldu. Firma kurulduğu günden onlarca farklı ekran kartı modeli geliştirdi ve Shield Portable, Shield Android TV ve benzeri elde tutulan oyun konsol modellerini de envanterine kattı.

NVIDIA’nın piyasaya sürdüğü GeForce serisi ekran kartları ise uzun yıllardır mimaride, mühendislik çalışmalarında, bilimsel araştırmalarda ve video oyun sektöründe kullanılmaktadır. Firmanın geliştirdiği güncel ekran kartı modelleri ise son yıllarda kripto para madenciliğinde yoğun olarak tercih edilmektedir.

AMD‘nin Radeon serisi ekran kartlarıyla doğrudan rekabet içerisinde olan NVIDIA, birkaç yıl önce piyasaya sürdüğü RTX teknolojisiyle video oyunlarda muazzam grafikler sunan kartlar geliştiriyor. Peki GeForce nedir ve bir NVIDIA yazılımı olan GeForce Experience ne işe yarar?

GeForce Nedir?

  • GeForce, ilk olarak 1999 yılında GeForce 256 modeliyle başlayan bir ekran kartı serisidir.

Açılımı Geometry Force olan GeForce kelimesi firmanın ekran kartını isimlendirmek için düzenlediği bir yarışmada seçilmiştir. 1999 yılından bu yana GeForce adı altında onlarca ekran kartı modeli NVIDIA tarafından piyasaya sürülmüştür.

GeForce Experience Nedir?

geforce experience nedir

GeForce Experience, NVIDIA’nın ekran kartlarına yardımcı olarak çalışması için geliştirdiği bir uygulamadır. Firma kart modellerine uygun yeni sürücüler yayımladığında oyuncular bu yazılım aracılığıyla güncellemeleri yükleyebilir.

Experience kullanıcılara aynı zamanda önceden hazırlanmış grafik ayarları sunar. Yazılım oyunun sistem gereksinimlerini okur ve sistem potansiyeliniz ile eşleştirdikten sonra deneyiminizi optimum hale getirir.

GeForce Experience ile video kaydı alabilir, ekran görüntüsü kaydedebilir ve oyunun nasıl görüneceğine karar verebilirsiniz. 350’den fazla yapım için optimum ayar sunan yazılımın, bazı sistemlerde oyun performansını iyileştirdiği, bazılarında ise kare sayısında düşüşe neden olduğu rapor edilmiştir.

GeForce Experience Silinmeli Mi?

Yazılımı tamamen kaldırmak yerine ayarlar üzerinden devre dışı bırakabilirsiniz. Ekran kartınızın sürücülerini güncelleme konusunda yardımcı olan programı silmenizi önermeyiz. Fakat kare sayısında düşüş yaşıyor ve bu programdan kaynaklandığını düşünüyorsanız, silip tekrar yüklemeyi deneyebilirsiniz.

GeForce ve GeForce Experience nedir sorularını bu yazımızda cevaplandırmış olduk. Blog kategorimizde yer alan benzer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir