Anasayfa > Listeler > GTA IV’ü Serinin En İyisi Yapan 10 Ayrıntı

GTA IV’ü Serinin En İyisi Yapan 10 Ayrıntı

GTA IV bizce serinin en iyi oyunuydu, peki onu en iyi kılan neydi? Gelin 10 madde ile oyunu bu efsane serinin en iyi yapan özelliklerini konuşalım.

Serinin en sönük oyunu olarak anılıp hatırlanıyor olsa da GTA IV hem seri anlamında, hem de oyun dünyasında çok önemli bir yere sahipti. Bunun elbette sayacağımız 10 ana maddeden çok daha fazla sebebi var. Fakat biz elimizden geldiğince bu 10 sebep üzerine yoğunlaşıp oyunu öne çıkartan yönlerini ortaya koyacağız. Eksik bıraktığımız ya da katılmadığınız noktalar olursa hem özür dileriz, hem de yorumlarda fikirlerinizi duymak isteriz. Şimdi izninizle listeye geçelim.

Karanlık Atmosferi Onu Farklı Kılıyordu

Uçuk kaçık olmak, renkli bir dünyaya sahip olmak Grand Theft Auto serisini tek başına açıklayabilir. GTA IV ise serinin kendi sınırını aşarak daha karanlık yüzünü bize gösterdi. Atmosferin altında benliğini korumasına rağmen, atmosferi onu serinin diğer oyunlarından ayırmaya yetiyordu.

Daha Bizdendi, Daha İçimizdendi

Niko bir Amerikalı değildi, Doğu Avrupa’dan Amerika’ya gitmiş ve ‘Amerikan rüyası’ onu ele geçirmeyi başaramamıştı. Dolayısıyla daha normal, daha bizden bir karakter olmayı başarmıştı. Kendi hikayesini yaşayan, gündelik uğraşları olabilen ve aynı şekilde günü geçindirmek için çabalayan birisini görüyorduk.

Alıştığımız Oyun Motorunun İlk Eseri

Evet, seri bütün oyunlarıyla oyun sektörünün çağ açıp çağ kapatan oyun serisi olmayı başardı. Fakat daha modern bir yapı sağlayan bu oyun motorunun ilk oyunu GTA 4’dü. Arkasından gelen diğer Rockstar oyunlarına yol çiziyor olması da onu serinin kullanma kılavuzu özelliği taşıyan oyunlarından kılıyordu.

Tek Karakteri Yönetiyor Olmak

Serinin diğer çoğu oyununda tek karakteri yönetiyor olsak da bu oyun motoruyla oynadığımız, kaliteli bir yapıya sahip ilk oyunu GTA 4’dü. Dolayısıyla tek rakibi GTA 5’i bu bağlamda geride bırakmıştı diyebiliriz. Karakter ile bağ kurabilmemizde katkısı olan tek karakter unsuru oldukça önemli bir nokta gerçekten.

Görevlerin Gerçekçiliği

Grand Theft Auto’nun uçuk kaçık olmasına neden olan en büyük noktalardan bir diğeri de görevleriydi. Neler yapmadık ki? Oyuncak helikopter ile bomba operasyonu da yaptık, bütün FIB’ye karşı tek başımıza da savaştık. GTA 4 bu bağlamda görevleriyle de gerçekçiliğini koruyordu.

GTA’nın Yaratıcısı Dan Houser Şirketten Ayrıldı

Hikayenin Gerçekçiliği

Gerçekçilik deyince hikayeye de bir bakış atmak lazım. Elbette bir oyun oynuyoruz ve gerçekçiliğe uygun olmayan noktalar GTA IV’da da yer alıyor. Fakat en azından bütün bir şehre hükmetmeye  çalışan bir hikaye değil de daha oturaklı bir hikaye oynuyoruz. İntikam hikayemiz de karakterimizin benliğine bir hayli uygun.

Oynama Süresi

Oyunun en çok eleştiri aldığı nokta muhtemelen açık dünyasının darlığıdır. Fakat oyun bunu oynama süresiyle oldukça yeterli bir şekilde kapatıyor. Buna bir örnek vermek gerekirse, How Long to Beat‘in istatistiklerine göre oyunun her tarafıyla uğraştığınızda ortalama olarak 78.5 saatte tamamlanıyor. Bu istatistik GTA V için 79 saat. Yani onca açık dünya öğesinin eksik olmasına rağmen GTA IV bize dolu dolu bir oynanış sunmayı başarabilmiş durumda.

Yüksek Kara Mizah Dozu

Karanlık atmosferde eğlence yolu da kara mizah olmuş. Kara mizah elbette bütün GTA oyunlarında vardı. Fakat dikkatli oyuncular fark etmiştir. Oyunun radyo programları dahi çok daha farklı bir durumda. Aynı zamanda arkadaşınızı ya da sevgilinizi kolunuza takıp Stand-up komedisi izlemeye gittiğinizde karşınızda Ricky Gervais’i obez insanlarla dalga geçerken görebiliyorsunuz. Şahsen gülmekten oyunu durdurmak zorunda kalmışlığım bile oldu. Teşekkürler GTA IV.

Sürüş Mekanikleri

Oynayan herkes fark etmiştir muhtemelen. Bu oyunda araba sürmek bir ayrı zor, hem kontrolünü sağlamak hem de dönüşleri kazasız belasız yapabilmek insanı terletir cinsten. Fakat bunun bir simülasyon olduğunu düşünürsek başarısını görmemek haksızlık olur. Sonuçta gerçek hayatımızda da usta şoförler dahi yüksek hızda dönüş yapmakta epey zorlanır değil mi?

DLC Paketi

gta 4

Oyunun DLC Paketi olan Episodes From Liberty City bize oyunun ana oynanış süresinin yarısından fazlası kadar bir oynanış süresi veriyor. Oyunun çoğunlukla DLC ile paket olarak satıldığını düşünürsek bu oyunun süresini 100 saatin üzerine çıkartıyor. İndirim döneminde aşırı ucuz bir ödemeyle alabildiğimiz oyunun bize 100 saatin üzerinde bir eğlence sunması mı? Ben bunu reddedemem doğrusu. Çoğu oyun ana hikayesinde dahi bu kadar eli açık davranamıyor.

 

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir