Anasayfa > Blog > LoL Dereceli Sistemi – League of Legends Rankları

LoL Dereceli Sistemi – League of Legends Rankları

Bu yazımızda, gerek profesyonel arenasının şatafatlı gösterileri gerek ise milyonlarca oyuncusu ile sevilen LoL oyununda dereceli sistemi konusunu ve LoL ranklarını detaylı bir biçimde size aktarmaya çalıştık. 

League of Legends multiplayer online battle arena yani çoklu oyunculu çevrimiçi savaş arenası – bizim bildiğimiz adı ile MOBA – türünde bir oyun. Oyunun ana modu ve bahsedeceğimiz dereceli sisteminin konu olduğu Sihirdar Vadisi. Beşe beş oynanan bu modda her oyuncunun bir rolü ve bu rolün de gerektirdiği sorumluluklar mevcut. Oyunda; Üst koridor, Ormancı, Orta Koridor, Alt Koridor ve Destek rolleri ile dağılımınızı gerçekleştiriyor ve rakip üssü yok etmeye çalışıyorsunuz. Bu yazımızda da size LoL Dereceli Sistemi hakkında bilgiler vereceğiz.

LoL Dereceli Sistemi

Yeterlilik

Oyunun dereceli kısmına adım atabilmeniz için öncelikle 30. seviyeye adım atmanız gerekmekte. Oyunun bunu yapmaktaki amacı ise oyuncunun hem oynayacağı rolü kendinde oturtması hem de oyuna alışabilmesi. Bu yeterliliğe ve 16 şampiyona sahip olduktan sonra dereceli serüveninize ilk oyunlarınız ile başlayabiliyorsunuz.

Yerleşme

Oyunun dereceli sisteminde bir lige yerleşebilmek için ilk 10 yerleşme oyununuzu oynamanız gerekiyor. Bunun yanında her sezon yenilenmesiyle liglerin sıfırlanması sonucunda bu maçları yeniden oynamanız gerekmekte. İlk 10 maçınızdaki performansınıza göre sırayla Demir, Bronz, Gümüş, Altın, Platin, Elmas liglerinden birine yerleşiyor ve üst ligler olan Ustalık, Üstatlık ve Şampiyonlıık liglerine doğru yolculuğa çıkıyorsunuz. Oyunda Demir, Bronz, Gümüş, Altın, Platin ve Elmas liglerinin I-IV arasında kademelerinde yükselme mücadelesi vererek tırmanıyorsunuz.

Lig Puanı ve MMR Sistemi

LoL Dereceli Sistemi maç sonunda kazandığınız veya kaybettiğiniz lig puanları üzerine kurulu. Doğal olarak eğer zafer ekranı görürseniz lig puanı alıyor, bozgun ekranı görürseniz lig puanı kaybediyorsunuz. Hem ligden lige atlamak hem de kademelerde yükselebilmek içinse 100 lig puanına ulaşıp “seri maçları”nı oynayarak ya lig atlıyor ya da ligin içerisinde yükseliyorsunuz. Peki lig puanınız neye bağlı?

Oyuncuların yaygın olarak elo dediği MMR yani match making rating sistemi, sizin oyunlarınızın sonrasında ne kadar lig puanı kazanacağınızı ya da ne kadar lig puanı kaybedebileceğinizi belirleyen sisteme konulan isimdir. Bu sistem LoL Dereceli Sistemi için temel niyeti görüyor. Oyun kazanma yüzdeniz, skor katkınız, objektif katkınız ve bunun gibi etkiler vasıtası ile şekillenen bir puan aslında bu sistem. Daha çok dört basamaklı bir sayı ile ifade edilen puanınıza göre dereceli oyunlarınızın sonunda lig puanınıza olan etki değişim gösteriyor. Mesela MMR‘ı düşük olan oyuncu kazanırsa daha az lig puanı alıyor ve kaybederse daha fazla lig puanı eksiliyor. Bu sebepten ötürü oyun içerisinde yalnızca kazanmak önemli değil. Oyun içerisindeki performansınız da sizin liginizi önemli derecede etkiliyor.

Hakkında Orhun Kaan ŞAHİNKAYA

Galanima'nın yiğit savaşçısı. Arkadaşları internet kafelerde Half-Life oynarken Stronghold Crusader'ın başından kalkmayan bir strateji hayranı. Trabzon'da yaşıyor ve öğrencilik yapmaya çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir