Anasayfa > Blog > Mario’nun 35 Yılı: En İyi 10 Mario Oyunu

Mario’nun 35 Yılı: En İyi 10 Mario Oyunu

Oyun dünyasının en sevilen serilerinden biri olan Mario serisi önümüzdeki günlerde 35. yaşına giriyor. Mario serisinin 35. yılını kutlamak için gelin sizlerle birlikte En İyi 10 Mario Oyunu’nu listeleyelim.

10. Donkey Kong (1981)

Her ne kadar Mario serisinin resmi bir üyesi olmasa da ünlü Mario karakterinin ilk gözüktüğü oyun olduğu için Donkey Kong’a listemizde yer vermek istedik. İlk olarak jetonla çalışan video oyun makinelerine çıkış yapan oyun, daha sonra yakaladığı başarı sayesinde 20’ye yakın oyun konsoluna çıkartılmıştı. İlk macerasında Mario, sevgilisini bir kaleden kurtarmak yerine bir başka Nintendo karakteri olan Donkey Kong’dan kurtarmaya çalışıyordu. Bunu yaparken Mario’nun yukarı tırmanırken aşağı yuvarlanan engellerin üzerinden atlaması ve merdivenlerden çıkması gerekiyordu.

9. Mario Party 6 (2004)

2004’te çıkış yapan Mario Party 6, Mario evrenindeki karakterlerin alışık olduğumuz platform oyunu haline en uzak olduğu oyunlardan biri. Dört arkadaş bir araya gelerek oynayabileceğiniz Mario Party 6, aslında oyunculara dijital bir masa üstü kutu oyunu deneyimi sunuyor. Oyunda bir harita üzerinde zar atarak ilerliyor, durduğunuz bölgelere göre eşyalar, geliştirmeler alıyor, her turun sonunda mini oyunlar oynayarak hem ödül kazanıyor hem de bir sonraki turun sırasını belirliyorsunuz. Mario evrenini sevenler ve arkadaşlarıyla bir parti oyunu oynamak isteyenler için bire bir.

Mario Party 6

8. Super Mario 3D World (2013)

2013’te Wii U’ya çıkış yapan Super Mario 3D World, bir çok oyuncu tarafından Wii U’ya çıkış yapan en başarılı Mario oyunu olarak anılıyor. Karakterimiz Mario, bu oyunda da serinin baş düşmanı olan Bowser’dan Sprixie adındaki periye benzeyen yaratıkları kurtarmaya çalışıyor. Oyunun en sevilen özellikleri ise karakter seçim ekranı ve zil geliştirmesini alarak kediye dönüşmek. Oyunun Switch versiyonu da geliştirilme aşamasında ve 12 Şubat 2021’de çıkış yapması bekleniyor.

Super Mario 3D World

7. Mario Kart 8 Deluxe

Mario evrenindeki karakterlerin bir başka macerası da karting yapmak! 2017 yılında Nintendo Switch’e çıkış yapan Mario Kart 8 Deluxe önceki Mario Kart oyunlarının en iyi özelliklerini ve en güzel haritalarını bir araya getirerek oyunculara sunmuştu. Haziran 2020 itibariyle 26 milyondan fazla satan oyun ayrıca Nintendo Switch konsolunun en başarılı oyunu olmuştu. Ayrıca oyun “Luigi’s death stare” gibi yüzlerce internet meme’inin ortaya çıkmasına sebep oldu.

Mario Kart 8

6. Super Mario Bros. 3 (1988)

NES için çıkış yapmış en iyi oyunlardan biri kabul edile Super Mario Bros. 3 listemizde kendine altıncı sırada yer buluyor. Mario ve kardeşi Luigi bir kez daha bir prensesi, kötü karakter Bowser’ın elinden kurtarmaya çalışıyor. Eski oyunların üstüne uçmak, süzülmek, asmalara tırmanmak, yokuşlardan kaymak ve özel blokları taşıyabilmek gibi bir çok yeni mekanik katan oyun getirdiği yeniliklerle zamanının oldukça ilerisinde kabul edilmişti. Medya tarafından da yüksek not alan oyun en çok satan 50 video oyunu listesinde de bulunmakta.

Super Mario Bros. 3

5. Super Mario Galaxy (2007)

2007’de Wii’ye çıkış yapan Super Mario Galaxy çoğu oyuncu ve oyun medyası tarafından oldukça beğenilmişti. Nintendo’nun oyun yapımcısı Shigeru Miyamoto, çıkışından önce Super Mario Galaxy’nin şuana kadarki en büyük projelerinden biri olduğunu açıklamıştı. Diğer oyunların aksine uzayda ve çeşitli gezegenlerde geçen ve yıldızları toplamaya çalıştığımız oyun tüm zamanların en iyi video oyunlarından biri olarak kabul ediliyor.

Super Mario Galaxy

4. Super Mario Bros. (1985)

48 Milyondan fazla satarak Dünya’da en çok satan altıncı oyun olan Super Mario Bros. hepimizin küçüklüğünde oynadığı orijinal Mario oyunu aslında. Mario serisinin platform oyunu olarak ilk üyesi olan Super Mario Bros. video oyunu tarihindeki en başarılı ve en bilinen oyunlardan biri. Büyümeye sebep olan mantar, hızlanma ve ölümsüzlük veren yıldız ve ateş topu atma özelliği veren bitki gibi klasik güçlendirmeleri içeren bir klasik Super Mario Bros.

Super Mario Bros.

3. Super Mario Galaxy 2 (2010)

2007’de çıkış yapan Super Mario Galaxy’nin devam oyunu olan Super Mario Galaxy 2, ilk oyunun üstüne bir çok yeni özellik ekleyerek ve var olan özellikleri geliştirerek oyuncuların karşısına çıkmıştı. Dinamik haritalar, Yoshi’ye binme ve yeni güçlendirmeler gibi özellikler ekleyen oyun ilk oyuna kıyasla daha çok beğenilmiş ve 7 milyondan fazla satmıştı. Ayrıca bu oyun da ilk oyun gibi en iyi video oyunları arasında görülüyor.

Super Mario Galaxy 2

2. Super Mario 64 (1996)

Super Mario serisinde ilk defa 3 boyutlu grafikleri oyunculara sunan oyun olan Super Mario 64, oyuncular tarafından en sevilen Super Mario oyunlarından biri. Lineer platform oyunu serisine açık dünya özelliğini getiren oyun olma özelliği gören oyunda Prenses Peach’in kalesi gibi bir çok oyuncunun aklında yer edinmiş mekanlar bulunmakta. Nintendo 64 konsolunun en çok satan oyunu olan Super Mario 64 ayrıca oyun basınındaki çoğu incelemeden de tam not aldı.

Super Mario 64

Mansiyon Ödülü: Super Mario Maker 2

Listemizde bir sıraya koyamadığım fakat Mario evrenine yeni bir boyut katan bir oyun Super Mario Maker 2. Mario evreninin öğelerini kullanarak kendi Mario bölümlerinizi yarattığınız oyunda yapacaklarınız tamamen size kalmış. Super Mario Maker 2 oyuncuya tamamen özgürlük sağlıyor. Ayrıca oyuncular birbirlerinin yaptığı bölümleri de oynayabiliyor hatta bu bölümlerdeki skorlarını da karşılaştırabiliyorlar.

Super Mario Maker 2

1. Super Mario World (1990)

Mario’nun yardımcısı ve bazen de bineği olan dinazor Yoshi’nin ilk kez karşımıza çıktığı Super Mario World, dünya haritası mekaniğini en iyi işleyen Mario oyunuydu. SNES için çıkış yapan ilk Mario oyunu olan Super Mario World, konsolun tüm teknik özelliklerini kullanmak için tasarlanmıştı. Sonradan çıkış yapan bir çok Nintendo konsoluna da yayınlanan oyun son olarak Nintendo Switch’de bile oynanabiliyor.

Super Mario World

En iyi 10 Mario oyunu listemizin sonuna geldik. Mario’nun 35. yılına özel hazırladığımız bu listede kaçırdığımız oyun var mı? Yorumlarda serinin en sevdiğiniz oyununu belirtebilirsiniz.

 

Hakkında Kayra Tokgöz

20 yaşında ve SaveButonu'nda yazarlık yapıyor. Kadıköy Anadolu Lisesi mezunu, Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisi, oyunsever.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir