Anasayfa > Listeler > Mortal Kombat Evrenindeki En İyi Bosslar

Mortal Kombat Evrenindeki En İyi Bosslar

Mortal Kombat serisinin bilinmeyenlerini, karakterlerini, hikayesini daha önceki yazılarımızda ele almıştık. Bu listemizde ise Mortal Kombat’ın gelmiş geçmiş bütün bosslarını sıralayacağız. Ufak bir not geçelim, bu liste seri hakkında büyük spoilerlar içermektedir.

Ufacık bir not daha geçmekte fayda var. Bu liste size göre çok farklı olabilir. O yüzden şimdiden söyleyeyim alınmaca gücenmece olmasın. Hiç vakit kaybetmeden listeye geçelim! İşte karşınızda en kötüden en iyiye Mortal Kombat bossları!

Kronika

Evet! Mortal Kombat serisinin en kötü boss karakterini Kronika olarak seçtim. Büyük ihtimalle bundan ötürü linç yemeyeceğim fakat ben yine de kendimi izah etmeye çalışayım. Mortal Kombat serisinde her karakterin bir emeli, bir arka plan hikayesi vardır. Shaolin kültüründen esinlenen boss ve karakterlerin ardından Kronika gibi tema ve kültür ile alakası olmayan bir karakter görmek beni oldukça üzdü. Genel hikayede hiçbir şekilde yer almayan bu arkadaş bir anda çıkıp “Bakın aslında ben bunca zamandır zamanı yönetiyordum, şimdi kötülük yapacağım!” diye çıkması gerçekten çok acınası. Madem ki öyle Raiden,  Pyramid of Argus’da Shao Kahn tarafından öldürülecekken amuletini kullanıp nasıl zamanı geriye alabiliyor? Hadi diyelim aldı. Nasıl Kronika’nın bundan haberi olmadı? Malzeme bitti diye saçmalıyorsun Ed Boon.

Mortal Kombat

Dark Kahn

Midway Games, düşüş dönemlerinde paçalarını kurtarmak için Warner Bros ile anlaşıp ortaya DC evreninden karakterlerin de bulunduğu bir Mortal Kombat oyunu yapmak istediler. Orijinal hikayeden tamamen bağlantısız olan oyunun hikayesi oldukça tuhaf. Dark Kahn adlı bir imparator, insanların zihinlerini ele geçirip içine yüklü miktarda öfke yükleyip delirtme özelliğine sahip. Mortal Kombat ve DC evrenini birleştirmeyi başaran Dark Kahn’ın tek amacı, iki evreni savaştırmak. Tuhaf bir fantezisi var bu arkadaşın. Aslında hikayeyi bu şekilde özetlemek biraz tuhaf kaçar ama en basit haliyle hikayenin böyle olduğunu söyleyebiliriz. Daha sonradan Mortal Kombat evreninin lideri Raiden ve DC evreninin lideri Superman birleşip Dark Kahn’ı yok ederler. Kronika kadar berbat bir karakter olmasa da, oldukça boş ve gereksiz bir karakter olduğu için listenin en başlarında yer alıyor.

Zaten oyun da oyuncular tarafından beğenilmedi. Gereksiz bir para isyanı olmuş. Daha sonradan Warner Bros, Midway Games çalışanlarını ve oyun haklarını bünyesine katıyor ve Mortal Kombat serisi hem diriliyor hem de Mortal Kombat vs DC Universe adlı oyunun felaketini Injustice adlı seri ile kapatmayı başarıyor. Helal olsun yani ne diyelim.

Mortal Kombat

Corrupted Shinnok

Reboot oyundan sonra bir şekilde hikayeyi devam ettirmek isteyen ekip, oyunun evrenine eski oyunlardan tanıdığımız Shinnok’u tekrardan boss karakteri olarak oyuna eklediler. Yalnız bu sefer Shinnok’un kendisi değil, ikinci formu yani Corrupted Shinnok boss karakter. Kendisi Shinnok abimizin tamamen devasa ve alev alan (?) versiyonu. İkinci formuyla yalnızca tek raunt dövüşüyoruz. Şeytani güçlere sahip olan Corrupted Shinnok, raunt boyunca yalnızca spam yaptığı için (Gerçekten çok can sıkıcı oluyor bu spamlar. Hayır zaten çok fazla hasar veren bir karakter ve sevgili yapımcı ekip karakteri spamcı olarak yapmış.) ve zorlama bir karakter olduğu için kendisini ilk sıralara ekliyoruz. Tek artısı eski oyunlardan tanıdık bir yüz olması. Yani ilk formunun.

Mortal Kombat

Blaze

Blaze, Mortal Kombat serisinin en gizemli karakterlerinden birisidir. Çünkü seri boyunca yalnızca 2-3 defa oynanabilir olan ama herkesçe bilinen bir karakter olmayı başarmıştır. Kendisi Outworld’de alev elementini simgeleyen bir abimizdir. Haliyle alevi simgelediği için de lav ve alevlerden oluşuyor. Özel güçlerini de zaten tahmin etmişsinizdir. İlk olarak Mortal Kombat II’de Pit II adlı arenada görüldü. Arka planda Liu Kang’e benzeyen bir karakterle dövüşüyordu. Daha sonradan Mortal Kombat: Deadly Allience’de gizli ama oynanabilir karakter oldu. En sonda ise Mortal Kombat: Armageddon adlı oyunda hem oynanabilir hem de boss karakter olarak karşımıza çıktı. Daha sonradan Mortal Kombat X ve Mortal Kombat 11’de Pit adlı arenada Rain ile dövüşürken gözüktü. Sadece arka planda olan bir karakteri boss olarak eklemek oldukça zeki ve tatlı bir davranış. Mortal Kombat 11 için pek bir ümit yok ama belki Mortal Kombat 12 çıkınca Blaze’i görme şansımız olur. İlginç bir karakter olduğundan listenin beşinci sırasında yerini alıyor.

Mortal Kombat

Onaga

Yüzyıllar önce, Shao Kahn’ın adı bile ortada yokken Outworld, Ejderha kralı Onaga tarafından yönetiliyordu. Tahttan indirildikten çok uzun süre sonra Onaga gibi diyarları ele geçirmek isteyen Elder God’lar, imparatorlar ve büyücüler oldu. Hepsi başarısız olunca Deadly Allience adlı ittifak kuruldu. Quan Chi ve Shang Tsung’dan oluşan bu ittifak tek bir amacı hedefliyordu. Bütün diyarlara hükmetmek. Bunun için de güce ihtiyaçları vardı. İki kişi ile olacak iş değildi. Akıllarına Onaga’nın ölümsüz ordusunu canlandırma fikri geldi. Böylece daha fazla güce erişmiş olacaklardı. Raiden bu ikiliyi durdurmaya gitti fakat bu iki büyücü Raiden’ı yere sermeyi başardı. Tabi saydığım iki karakterin de kişiliğini bilirsiniz. Açgözlüdürler. İçlerini ölesiye bir hırs kapladı ve bu sefer Shang Tsung ve Quan Chi dövüşmeye başladı.

Dövüşü tam Quan Chi yenecekken hiç beklenmedik bir şey oldu. Outworld’un tek gerçek sahibi Onaga, bir şekilde Outworld’e dönmenin bir yolunu bulmuştu. Onaga, ordusunu ve tahtını almaya gelmişti. Yoluna çıkan kişileri yalnızca ölüm bekliyordu. Quan Chi, Onaga’ya saldırıyordu fakat Onaga hiç etkilenmiyordu bile. Daha sonradan Quan Chi’ye Shang Tsung da katıldı. Ardından Raiden da Deadly Allience ile iş birliği yaptı ve hepsi birlikte Ejder krala saldırdılar. Raiden, kullandıkları gücün Onaga’yı durduramayacağını anladı. Tam Onaga bizim üçlüyü haşlayacak iken Raiden yıldırım gücünü biriktirip bir anda patlattı ve kendini feda etti. Fakat bu bile Ejder kralı alt etmeye yetmedi. Elinde amulet ile tekrardan tahtına oturan Onaga, bütün Dünya’nın hakimi olacaktı. Shujinko’nun yaptığı hatadan ötürü tekrardan tahtına oturan Onaga’yı geldiği yere geri göndermek için yemin eden kişi ise tekrardan Shujinko oldu. Kendisi Outworld’ün gerçek sahibi olduğundan dördüncü sırada yerini alıyor.

Mortal Kombat

Shinnok- Mortal Kombat Tanrısı

Kendisinden az önce ufak da olsa bahsettim. Fakat o reboot versiyonundaki Shinnok abiydi. Şimdi konuşacağımız ise orijinal boss olan Shinnok. Gerçi bu da kolay boss ama olsun. Yüzyıllar önce bir Elder God olan Shinnok, bazı sebeplerden ötürü diğer Tanrılar tarafından Netherrealm’e sürgün edilir. Kronika’nın oğlu ve Cetrion’un kardeşi olan Shinnok, Quan Chi’nin yardımıyla Netherrealm’den kaçmayı başarır. Sahip olduğu amulet sayesinde kara büyüler ve çeşitli iblis güçlerine sahiptir. Diğer bossların aksine pek güçlü değildir fakat diğer büyücü karakterlerden daha yetenekli olduğu söylenebilir. Netherrealm’den kurtulmayı başaran Shinnok’ın tek amacı, bütün Tanrıları öldürerek intikam almaktır. Tabi her karakterde olduğu gibi Shinnok abinin de orijinal hali daha karizmatikti. (Mortal Kombat 4)

Tabi oyunun reboot versiyonu tamamen farklı. Reboot versiyonundaki Shinnok, Shao Kahn’ı bilerek Outworld’e gönderir. Hem Shao Kahn’ın ölmesi hem de Raiden’ın tarafındaki herkesin ölüp Revenant olması Shinnok’un planladığı bir şey olduğu ortaya çıkar. Daha sonradan Quan Chi ve D’vorah sayesinde Shinnok, Netherrealm’den kaçmayı başarır. Amuletin içinden çıkan Shinnok, artık istediği güce sahiptir ve iblis ordusuyla bütün diyarlara hükmetmeye başlar. Yıkılmış bir Elder God’ın Netherrealm’den çıkıp intikam alma fikri oldukça epik. O yüzden üçüncü sırada yerini alıyor.

Mortal Kombat

Shang Tsung- Mortal Kombat Büyücüsü

Shao Kahn tarafından Earthrealm’e gönderilen Shang Tsung, Mortal Kombat adında bir turnuva başlatıp orayı ele geçirmeyi amaçlar. Yani bir bakıma Shao Kahn’ın “ayak işlerini” yapmaya gider. Yaşlı büyücü Shang Tsung, yer altı prensi Goro’yu da yanına alır ve ardından Earthrealm’de turnuva yapmak için kendisine özel bir ada oluşturur. Turnuvaya katılması için dövüşçü aramaya başlayan yaşlı büyücü, suç dünyasında tanınan bir isim olan Kano, başarısız Hollywood aktörü Johnny Cage ve Teğmen Sonya Blade’i adasına davet eder. Tabi bu turnuvanın ölümcül bir turnuva olduğunu söylemez. Liu Kang ve Raiden’ın zaten turnuvadan haberi vardır. Onun dışında Scorpion ve Sub-Zero, kendi emelleri için turnuvaya katılır. Daha sonradan turnuvayı Liu Kang, Shang Tsung’u yenmeyi başarır ve Dünya’yı, kötü büyücünün elinden kurtarır.

Reboot versiyonunda da hikaye aynıdır fakat tek farklı yönü, karakterlerin bu sefer gereğinden fazla olmasıdır. Büyücü Shang Tsung’un özellikleri ise rakibinin ruhunu emme, kılık değiştirme ve yanan kuru kafalar fırlatmaktır. İlk Mortal Kombat bossu olma özelliğini taşıyan karakterimiz, listenin ikinci sırasında yerini alıyor.

Mortal Kombat

Shao Kahn- Mortal Kombat İmparatoru

Shang Tsung’un başarısızlığından sonra Shao Kahn, yaşlı büyücünün canını almaya hazırlanır. Yaşlı büyücü Shang Tsung, Shao Kahn’ın önünde diz çöküp yalvarmaya başlar. Güç bela imparatoru ikna eden büyücü, daha genç bir hale bürünür ve efendisi Shao Kahn’ın yanında kötü emellerine ortak olmaya devam eder. “İş başa düştü.” diyen Shao Kahn, tekrardan bir turnuva başlatır. Outworld’e bir gladyatör arenası yaptırıp, tam ortaya da tahtını böbürlene böbürlene yerleştirir. Turnuva başlar ve Shao Kahn ise Raiden’ın çöküşünü beklemektedir. Fakat işler Shao Kahn’ın istediği gibi gitmez. Turnuvayı Raiden ve takımının kazandığını gören Shao Kahn hile hurdaya başvurur ve direkt Earthrealm’e saldırır. Tabi bunu gören Raiden sinirden köpürür. Daha sonradan Earthrealm’in savunucuları buna izin vermez ve Shao Kahn’ın işini bitirirler. Reboot versiyonunda ise olaylar aynı. Tabi bazı noktaları oldukça değiştirmişler. Mesela işin içine Shinnok’un girmesi gibi.

Buraya kadar her şey çok epik değil mi? Ama gelin görün ki Mortal Kombat 11’de işler öyle değil. Reboot ve ilk üçlemede Shao Kahn için “Sen kılsın, yünsün, seni kesseler acımaz manyak mısın sen?” dediler ve belki de oyun dünyasının en karizmatik boss karakterlerinden birisini bizlere sundular. Amma ve lakin son oyunda bizim o kadar hürmet gösterdiğimiz Shao Kahn adeta bir şamar oğlanına dönüşmüş durumda. Biraz da saflaşmış. Zeki, ürkütücü ve kuvvetli adam gitmiş ve yerine saf, cılız, güçsüz, sevimsiz pis bir herif gelmiş. Ha bir de acayip kötü karakter dizaynı. Her neyse. Övüp övüp bitiremediğimiz Shao Kahn, bu listede de yerini en üst sırada –Outworld tahtında- yerini alıyor.

Mortal Kombat

Hakkında Harun Refik Çiftci

Oyunlarla bir bebekken elime tutuşturulan çakma Nintendo kolu ile tanıştım. Retro oyunlara ve Slasher filmlere hayran bir şahıs. FPS aşığı olduğum doğrudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir