Anasayfa > Blog > Ölü Piksel Nedir?

Ölü Piksel Nedir?

Çözünürlüğümüzdeki her noktadan faydalanamamak çok sinir bozucu, buna neden olan ölü piksel nedir? Gelin birlikte öğrenelim.

Ölü piksel, ekrandaki ışık ve renk noktaları olan piksellerin işlevini yitirip görüntüleme işlemini yerine getirememesi durumuna verilen isimdir. Dead Pixel kelimesinden dilimize çevrilmiştir. Özellikle telefon ekranları, televizyonlar ve monitörlerde sıklıkla denk gelebiliriz. Ölü piksel sorununa fiziksel hasarların neden olabileceği gibi, cihazların görüntüleme birimlerinde uzun dönem hizmetten ya da kalite düşüklüğünden kaynaklı yazılım sorunları da söz konusu olabilir.

Piksel Nedir? Pixel Art Nedir?

Oldukça sinir bozucu olan bu durumla ilgili daha fazlasını bilmek istediğinizi düşünerek yazımıza devam edelim.

Ölü Piksel Testi – Ölü Piksel Nasıl Anlaşılır?

Eğer yayılırsa daha fazla sorun yaratabileceği için tespitte bulunmak ve çözüm aramak oldukça önemli. Bu noktada birkaç bulma yolundan bahsedip, bir de kolay bir araca yönlendireceğiz sizleri.

Tamamen beyaz bir resmi, tamamen siyah bir resmi açtıktan sonra geniş ekran olarak gözlemlediğinizde eğer ekranınızda bir ya da daha fazla sayıda nokta bu renkleri veremiyorsa ölü piksel sorunu yaşıyorsunuz diyebiliriz. Aşağıdaki 1080p görselleri bunun için kullanabilirsiniz ve ekranınızı test edebilirsiniz. Ayrıca siyah ve beyaz renkler dışında da ölçebilmeniz için fazladan bir renk daha veriyoruz. Tıklayarak indirebilirsiniz. Eğer tıkladığınızda indirme başlamıyorsa sağ tıklayarak farklı kaydet deyin.

SiyahBeyazKırmızı

Ölü Piksel Tamiri – Ölü Piksel Tamiri Nedir?

Yazılım olarak yaşanan ölü piksel sorunları kimi zaman kolaylıkla aşılabilmekte diyebiliriz. Bunun için yürütülen çalışmalar genellikle çeşitli sinyallere maruz bırakılan noktanın harekete geçmesini sağlamak üzere çalışıyor diyebiliriz.

Ancak bunun her zaman geçerli bir çözüm yolu olmadığını unutmayın. Özellikle tamamen kaybedilmiş noktacıklar ya da fiziksel hasarlar maalesef dönüşü olmayan ve cihazın fiziksel olarak tamir edilmedikçe çözülmeyen sorunları diyebiliriz.

Aşağıdaki videoyu tam ekrana alıp, fare imlecinizi de ekrandan çıkartın ve 15-25 dakika aralığında videoyu oynatın. Bu şekilde ‘Sıkışmış Piksel’ dediğimiz noktaları kurtarabilirsiniz. Umarız bu yöntem cihazlarınızın monitörlerini, telefonlarınızı iş görür hale getirmenizde yardımcı olur. Ölü piksel nasıl düzeltilir bildiğiniz başka bir yol varsa bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.

(Hızlı değişen görseller kimi zaman hastalık tetikleyici olabilmektedir. Dolayısıyla bu video oynarken ekrana bakmamanızı özellikle tavsiye ediyoruz)

https://www.youtube.com/watch?v=Zw0dGTsVNHA

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir