Anasayfa > Blog > Otaku Nedir? – Otaku Kimlere Denir?

Otaku Nedir? – Otaku Kimlere Denir?

Anime severler arasında sıklıkla kullanılan otaku nedir? Anime ve manga terminolojisinde pek çok kez karşılaştığımız otaku ne demek?

Etimolojik açıdan baktığımızda otaku kelimesinin pek çok karşılığı olduğunu ve süreç içerisinde anlam değişikliğine uğradığını görürüz. Köken olarak sen kelimesini karşılayan otaku sözcüğü, günümüzde anime ve manga kültürüyle yakından ilgilenenlere verilen bir isim olmuştur.

Otaku Ne Demek?

  • Özünde daha farklı anlamlara karşılık verse de otaku, anime ve manga kültürüyle yakından ilgilenen ve bu tür eserleri tüketmekten hayranlık derecesinde zevk alan kişilere verilen bir isimdir. Kelime yer yer bu çeşit eserlere çok vakit ayıran insanlarla alay etmek için de kullanılmaktadır.

Etimoloji

O-taku kelimesi aynı zamanda sizin eviniz anlamına da gelebilir. Kelimenin yukarıda belirttiğimiz gibi bağımlı ya da fanatik gibi anlamları da bulunmaktadır. Kelimenin ikinci anlamının ilk olarak bir manga tasarımcısı tarafından öne sürüldüğü iddia edilir. Dolayısıyla bu kelimenin uzun süredir anime ve manga bağımlılarına bir isim vermek için kullanıldığını düşünebiliriz.

Japonya’da bu kelime altkültür unsurlarını seven insanlar için kullanılır. Dolayısıyla geek ve nerd kelimesinin karşılığı olarak otaku diyebiliriz. Fakat batı dünyasında otaku teriminin dalga geçmek için kullanılan bir yönü de mevcuttur.

Anime Hayranlığı ve Otaku Olmak

Anime hayranlarına sadece otaku dendiğini düşünmemek gerekiyor. Sıklıkla anime ve manga severlere verilen isimlerden biri de weeabo kelimesidir. Japon anime ve manga kültüründen yüksek derecede zevk alan ve burada resmedilen karakterlere adanmışlık seviyesinde ilgi duyan kişilere weeb adı da verilmektedir.

Weeb Nedir? – Weeabo Ne Anlama Gelir?

Otaku kelimesine göre hakaret tarafı daha ağır basan weeb ise anime ve mangalara kelimenin tam anlamıyla kafayı takmış insanlara verilir. Japon altkültür eserlerine büyük oranda bağlanmış hatta sosyal hayatından bir noktaya kadar taviz vermiş insanlara internet üzerinde weeb ya da weeabo denmektedir.

Anime kültürüne bu denli bağlı insanların birçok anime serisini izlediği ve karakterlerine de derinden bağlı olduğu bilinir. Sonuç olarak weeb ya da otaku nedir sorusunun cevabı için anime ya da manga hayranlarına verilen isimler olduğunu, fakat internetin çeşitli köşelerinde hakaret olarak kullanıldığını söyleyebiliriz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir