Anasayfa > Blog > Overwatch Rank Sistemi Hakkında Her Şey

Overwatch Rank Sistemi Hakkında Her Şey

Blizzard’ın sevilen FPS oyunu Overwatch kapsamında rank sistemi nasıl işler, rütbe sıralaması nedir? Overwatch’un derece sistemiyle ilgili her şeyi yazımızda anlattık.

Overwatch, Blizzard tarafından 2016 yılında piyasaya sürülmüş olan bir FPS oyunudur. Oyunun arkasındaki hikâye, karakter bolluğu ve oynanış zenginliği sayesinde Overwatch birçok oyuncuyu kendisine çekmeyi başardı.

Overwatch Nereden Alınmalı?

Neredeyse her rekabetçi oyun gibi Overwatch’ta da bir dereceli modu ve rütbe sistemi bulunuyor. Bu yazımızda Overwatch’un rank sisteminden ve rütbelerin sıralamalarından bahsettik.

overwatch

Overwatch Rank Sistemi

Overwatch’un Sezon Sistemi

Birçok rekabetçi oyunda kullanılan sezon sistemi, Overwatch’ta da mevcut. Her sezon yaklaşık iki ay sürüyor, sezon sonunda rütbeler sıfırlanıyor.

Open Queue / Role Queue

  • Open queue ile maça girerseniz oyuna başlamadan önce rol seçmenize gerek kalmıyor, oyun içinde istediğiniz karakterle oynayabiliyorsunuz. Bu modla birlikte rekabetçi oynarsanız rütbeniz hangi rolde oynarsanız oynayın aynı yere yazılıyor.
  • Role queue ile girerseniz seçtiğiniz role göre bir sıralama elde ediyorsunuz. Örneğin Support ve Damage rollerini seçtiyseniz siz oyuna başlamadan önce bu iki rolden birisine atanıyorsunuz, oyunda da sadece bir rolü seçebiliyorsunuz. “Flex” seçeneğiyle girerseniz herhangi bir rolde oynuyorsunuz, fakat sıralamanız oynadığınız role göre değişiyor. Support, Damage ve Tank rolleri için üç ayrı rütbeniz oluyor.

role-queue-open-queue

Kısacası seçtiğiniz maç türüne göre ayrı ayrı rütbeler ediniyorsunuz. Open queue’da oynarsanız rütbenizi belirlemek için on maç oynamanız gerekiyor. Role queue kapsamında ise her bir rol için beş maç oynamanız yeterli oluyor.

Overwatch Rank Sıralaması

Oyunda SR ile gösterilen puanınıza göre bir rütbeye yerleştiriliyorsunuz. Gayet açık olan bu sistemde gidişatınızı kolayca takip edebiliyorsunuz. Maç başına ortalama 20-25 puanlık değişim yaşıyorsunuz. SR değerinize göre yerleştiğiniz rütbeler ise sırasıyla aşağıdaki şekilde:

  • Bronze – 0 – 1500
  • Silver – 1500 – 1999
  • Gold – 2000 – 2499
  • Platinum – 2500 – 2999
  • Diamond – 3000 – 3499
  • Masters – 3500 – 3999
  • Grandmaster – 4000 ve daha üstü

Oyunda ortalama rütbe olarak Gold gösteriliyor. Ulaşması bir hayli zor olan Grandmaster rütbesinde ise profesyonel esporcular, oyunun en üst noktasında olan insanlar bulunuyor.

overwatch rank sistemi

Overwatch Ranked Girme Gereksinimleri

Oyunda dereceli maç oynamadan önce Overwatch sizi oyuna alıştırmak istiyor. Kendinizi derecelide denemeden önce 25. seviyeye ulaşmanız gerekiyor. Quick Play, Arcade gibi modlarda hem rütbenizi belirleyecek bir maç oynamadan önce oyunu tanıyabilir, hem de 25. seviyeye ulaşmanız için gereken deneyim puanlarını kazanabilirsiniz.

Overwatch’ta Nasıl Rekabetçi Maç Oynanır?

Oyuna girmenizin ardından “Play” tuşuna basıp “Competitive Play”e girerek dereceli maç oynamak için gereken bölümü açabilirsiniz. Ardından Open Queue oynayacaksanız gereken yere tıklayabilir, belli bir rolde oynamak veya roller özelinde sıralama almak isterseniz de Role Queue kısmına tıklayarak istediğiniz rolü/rolleri seçebilirsiniz.

Yazımızda Overwatch rank sistemi hakkındaki detayları aktarmaya çalıştık. Aklınıza takılan sorular varsa yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Herkese iyi oyunlar diliyoruz.

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir