Anasayfa > Blog > Oyun Kaç FPS Olmalı?

Oyun Kaç FPS Olmalı?

Çoğu oyuncunun bilgisayarının performansı için hedeflediği bir değer var elbette ama gerçekten oyun kaç FPS olmalı?

Oyunun kaç FPS olduğuyla birlikte FPS’in tanımını da tekrardan hatırlayalım. Saniyede kaç kare gösterileceği değerine FPS diyoruz. Ayıca bilgisayarımız örneğin milyon fps gösterebiliyor olsa da üst sınırı monitörümüzün değerlerinde gizli. 60 Hz bir monitörümüz varken 200 FPS almamız pek bir şeyi değiştirmeyecektir. Önemli olan, akıcı ve kaliteli görüntüyle oyun oynayabilmemiz desek hiç de hata yapmış olmayız. Bu bilgiler ışığında sorumuza cevap verebiliriz. Ayrıca aşağıdaki liste de size yardımcı olacaktır.

  • Sinema filmleri: Saniyede 24 kare gösterirler (24 FPS)
  • Televizyon kanalları: Saniyede 30 kare iletirler (30 FPS)
  • Yeni nesil konsollar: Yüksek ayarlarda 60 kare iletirler (60 FPS)

Oyun Kaç FPS Olmalı?

Öncelikle elbette en yüksek ayarlarla ne kadar yüksek değerlere ulaşabiliyorsak o kadar iyi. Bunu zaten söylememiz lazım. Yani burada tartıştığımız şeyin minimum hedefler olduğuna değinelim. Fakat eğer full ayarlardan söz ediyorsak ne kadar yüksek o kadar iyi.

CS:GO FPS Gösterme

Oyunlarla ve videolarla ilgili akıcı görüntüye 60 FPS’de ulaştığımızı söyleyebiliriz. Günümüzde birçok video içerik üreticisi de bu akıcılığı hedefleyerek videolarını 60 FPS’de YouTube’a yüklüyor. Aynı zamanda çıkan yeni konsollar da 4k 60 FPS gibi değerleri hedeflemekte. Ancak 60 FPS’in altındaki görüntülerin düşük kalite olduğunu söylemek de pek mümkün değil. Çünkü televizyonlarımız dâhil olmak üzere pek çok monitör cihazda görüntüleri 30 FPS ve civarında görüyoruz. Hatta sinemalarda izlediğimiz filmlerin 24 FPS oldukları da ortada.

Yani eğer akıcı bir görüntü istiyorsanız oyununuzu 60 FPS oynamalısınız. Eğer akıcı görüntü hedefliyorsanız oyun ayarlarınızı buna göre yapabilirsiniz. Ancak yüksek görüntü kalitesiyle, donmayan bir oyun deneyimi hedefliyorsanız sabit 30 FPS’in de sizi üzmeyeceğini söyleyelim. Değerleriniz 24 FPS’nin altına düşmediği koşullarda ‘Drop’ yemeyeceğinizi de aklınıza not edebilirsiniz. Her ne kadar sektör bize tersini aşılasa da 60 FPS’den 30 FPS’ye düşen bir görüntü akıcılığını kaybetse de donma yaratmayacaktır.

Eğer monitörünüz 120 kare yansıtamıyorsa, oyununuzun ayarlarını “120 FPS almalıyım” diyerek kısmanıza gerek yok. Bunu da söyleyerek yazımızı sonlandırabiliriz. İyi eğlenceler, bol dropsuz oyunlar diliyoruz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir