Anasayfa > Blog > PC Otomatik Kapatma İşlemi – Zaman Ayarlı PC Kapatma

PC Otomatik Kapatma İşlemi – Zaman Ayarlı PC Kapatma

PC otomatik kapatma işlemiyle bilgisayarı geri sayımla otomatik kapatabilirsiniz. Program yüklemden zamanlı bilgisayar kapatma nasıl yapılır?

Çeşitli yüklemeler, indirmeler ya da sistemsel güncellemeler yaparken bilgisayarlarımızın açık kalması gerekebilir. Bu tür durumlarda yüklemelerden sonra sistemin daha fazla çalışmasını istemiyorsanız PC otomatik kapatma işlemini uygulayabilirsiniz.

Hemen aşağıda yer alan adımları uyguladıktan sonra bilgisayarınızı zaman ayarlı bir şekilde kapatmanız mümkündür. Böylece sistemdeki işlemler bittikten sonra sizin herhangi bir müdahalede bulunmanıza gerek kalmaz ve sistem belirtilen zaman diliminden sonra kendi kendine kapanır. Peki, bilgisayarı otomatik kapatma işlemi nasıl yapılır?

Zaman Ayarlı PC Kapatma İşlemi

Sadece birkaç komut satırı girerek yapacağımız bu işlemin bilgisayarınıza herhangi bir zarar vermeyeceğini belirtelim. Aynı zamanda ekstra bir program ya da yazılım yüklemenize de gerek yoktur.

  • Masaüstünde normalde sol alt kısımda olan Başlat’ı açın ve arama kutusuna “Çalıştır” yazın. Çalıştır penceresi işletim sisteminizde komutlar etkinleştirmenize olanak tanır. Bu pencereyi Windows + R tuş kombinasyonuyla da açabilirsiniz.
  • Çalıştır penceresinde çıkan kutucuğa “cmd” yazın.
  • Windows’un emir penceresi olan CMD ekranına “shutdown -s -f -t x” yazın fakat Enter tuşuna basmayın.
  • Shutdown komutunun yanındaki x değeri bilgisayarınızın saniye bazında kapatma süresini belirler. Örneğin shutdown -s -f -t 7200 yazmanız halinde bilgisayarınız 2 saat sonra kendini kapatma emrini alır. 1 saat 3600 saniye, 2 saat ise 7200 saniyeye tekabül eder.
  • Geri sayım süresini belirledikten sonra Enter tuşuna basabilir ve PC otomatik kapatma işlemini tamamlayabilirsiniz. Komutu girdikten sonra bilgisayarınız bir bildirimde bulunacak ve belirlenen süre içerisinde kapacağını bildirecektir.

Aşağıdaki komutları CMD (komut istemi) penceresine yazarak sisteminizi geri sayımla kapatabilirsiniz.

  • 30 dakika: shutdown -s -f -t 1800
  • 1 saat: shutdown -s -f -t 3600
  • 2 saat: shutdown -s -f -t 7200
  • 5 saat: shutdown -s -f -t 18000

PC Otomatik Kapatma İşlem İptali

Bilgisayarınızı zaman ayarlı kapatma işlemini iptal etmek isteyebilirsiniz. Bunun için yine yukarıdaki adımları uygulayarak CMD penceresini etkinleştirmelisiniz.

  • Çıkan pencereye sadece shutdown – a komutunu yazarak bilgisayarı otomatik kapatma komutunu iptal edebilirsiniz.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir