Anasayfa > Blog > RAM CL Değeri Kaç Olmalı?

RAM CL Değeri Kaç Olmalı?

Yeni bir bellek alacak çoğu insanın karşısına çıkan RAM CL değeri kaç olmalı? Kaç olursa daha verimli olur. Gelin öğrenelim.

Öncelikle CL değerinin ne olduğunu öğrenmemiz lazım. CL verinin aktarım frekansına ulaştığı noktada yaşanan gecikmeyi betimlemek için kullanılır. Kısacası CL değeri düştükçe, gecikme azalır. Bunu monitörlerdeki ms gibi de düşünmemiz mümkün. En basit haliyle bir RAM satın alırken en küçük CL değerini tercih etmek en doğrusu olacaktır. Fakat bazı şeyleri unutmamak oldukça önemli diyebiliriz. Örneğin, eğer kullanacağınız donanım yüksek Mhz değerlerine sahipse, frekans arttıkça yani değer yükseldikçe bununla birlikte Cas Lately değerinin de artacağını, diğer bir değişle belleğin daha çok gecikmeli çalışacağını söylemeliyiz. Ayrıca eğer sisteminizi yükseltecekseniz konu bunlarla da bitmiyor.

RAM Nedir? Detaylı RAM Rehberi

Sisteminizi yükseltecekseniz ilk bilmeniz gereken şey DDR nesliniz. Yani RAM CL değeri kaç olmalı? Sorusuna yanıt ararken kendinizi anakartınızda kullanılamayan bir donanım ile baş başa bulmanız mümkün. Sisteminiz DDR3 ise DDR3 belleklere, DDR4 ise bu alandaki belleklere göz atmalısınız.

En iyi yol elinizde bulunan RAM ile tamamen aynı RAM’den takarak sistemi yükseltmektir. Tabii isterseniz GB kapasitesi daha yüksek olan halini de kullanabilirsiniz. Fakat CAS Lately ve Mhz açısından aynı ölçüde bir cihaz kullanmak gelecekte yaşanabilecek sorunları önlemenizi sağlar.

Not: Eğer elinizdeki bellekten memnun değilseniz ve aynı özelliklerde ikinci bir RAM’in memnun bırakmayacağını düşünüyorsanız DUAL kit RAM almayı düşünebilirsiniz. Bu şekilde aynı özelliklerde iki donanımınız olur ve sorun yaşamadan kullanabilirsiniz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir