Anasayfa > Blog > SFM Nedir? – Source Filmmaker ve Saxxy Awards

SFM Nedir? – Source Filmmaker ve Saxxy Awards

SFM nedir? Valve tarafından geliştirilen film yapım editörü Source Filmmaker hakkında bilgi verdik.

Valve’nin geliştirdiği Source Filmmaker bünyesinde animasyon film yapımı için gereken aletleri bulunduran bir yazılımdır. Kısaca SFM olarak adlandırılan film yapım kiti yine Valve tarafından geliştirilen Source oyun motorunu kullanarak çalışıyor.

SFM, Source ile yapılan Left 4 Dead, Team Fortress 2 ve Half-Life 2 gibi oyunların animasyon filmlerinin yapılmasını sağlıyor. Kurgulama ve render yapma gibi özellikleri de içinde barındıran program, 2012 yılında Valve tarafından ücretsiz olarak kullanıcılara sunuldu.

Clip Editor, Motion Editor ve Graph Editor adı verilen farklı editörler ile oyuncular karakter modelleri ile ilgili klipler oluşturabiliyor. Source Filmmaker hareket bulanıklığı, sinematografik efektler, alan derinliği ve dinamik ışıklandırma eklentilerini de ücretsiz olarak sunuyor. Programın arayüzü bu tür yazılımlara aşina olmayan kişiler için başta anlaşılması zor gözükse de daha sonra kolaylıkla kullanılabiliyor.

Scout, Heavy, Pyro ve daha birçok Team Fortress 2 karakterinin modellerini kullanıcıya sunan yazılım, bu karakterlere anlamlı hareketler ekleme ve bunları kaydetme şansı da tanıyor. Hala büyük bir oyuncu kitlesi aktif olarak SFM topluluğunda yer alıp yeni animasyon filmleri üretiyor.

SFM Kaç GB?

Source Filmmaker sistem hafızalarında yaklaşık 16.GB‘lık bir alan kaplıyor. Programı indirmek için bu bağlantı üzerinden Steam sayfasına ulaşabilirsiniz.

Saxxy Awards Nedir?

sfm nedir

Saxxy Awards her yıl SFM motoru ile düzenlenen üç boyutlu animasyon filmlerinin görücüye çıktığı bir yarışmadır. Valve tarafından organize edilen Saxxy Awards ilk olarak 2011 yılında düzenlendi.

Yarışmanın ikinci ayağıyla beraber Source Filmmaker’da oyuncu topluluğunun kullanımına açıldı. Böylece oyuncular, Saxton Hale karakterinin adından esinlenerek yapılan Saxxy Awards için çeşitli kısa filmler düzenleyerek yarışmaya katılım gösterdi.

Yarışmacılar, Source Filmmaker alet çantasını kullanarak machinima adı verilen video oyun temelli filmler oluşturdu ve Saxxy Awards’a başvurdu. Yarışmacı kısa filmleri ise Steam üzerinden yapılan oylamalarla ödüle layık görüldü.

Saxxy Awards yarışmasının düzenlendiği ilk yıldan bugüne dek toplam 26 tane Saxxy ödülü verildi. Akademi Ödülleri’ndeki Oscar heykelciğini andıran Saxxy heykelciği, kazanan oyuncular tarafından oyun içinde yakın silah olarak kullanılabiliyor.

Temelinde normal bir yakın menzilli silah olarak kullanılabilen Saxxy heykelciği, düşmanları etkisiz hale getirdikten sonra Australium elementine dönüştürüyor. Bununla beraber özel bir ses efekti de yapılan saldırılara eşlik ediyor.

Team Fortress 2 karakter modellerinin kullanıldığı oldukça komik, dramatik ya da korkunç türde kısa animasyonları YouTube’da kolayca bulmak mümkün. SFM nedir sorusunun cevaplandırdıktan sonra oldukça eğlenceli olan bu animasyon filmlerine göz atmanızı öneriyoruz.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir