Valve 2007’de Portal’i yayınladığında, oyunun basit bir mottosu vardı: ”Portallar ile düşünün.” Portal oyun dünyasının en özgün ve öne çıkan yapımlarından biri haline gelmiş olsa da, portalleri pek başka yapımda görmemiz mümkün olmadı, ta ki 2019’a kadar. Bu yazımızda beta olarak çıkış yaptığı sene pek dikkat çekemeyen ama olağanüstü bir geri dönüş hikayesiyle 2021 yaz aylarının en çok oynanan oyunları arasına girmeyi başaran Splitgate Arena Warfare’i inceleyeceğiz.
Konsept Basit: Portallar ile rakiplerinden daha iyi düşün.
Splitgate’in en güçlü yanlarından biri anlamasının ve oynamasının çoğu FPS oyuncusu için kolay olması, Portal oynamışsanız oyunun yarısına halihazırda hakimsiniz demektir. Portal oyunlarında olduğu gibi, portallarınızı açabileceğiniz alanlar farklı renkte (mavi) ve dikkat çeker nitelikteler. Bunun yanında düşmanların portallarını yok eden bir bombaya da sahipsiniz. Elbette bir de kocaman silahlara.
Portallar, Splitgate’e eşi benzeri olmayan bir yetenek tavanı veriyor. Oyunda öğrenebileceğiniz ve uygulayabileceğiniz yeni şeyler adeta sınırsız.
Yukarıdaki GIF oyunda yapabilecekleriniz hakkında size bir fikir vermiş olsa gerek. Ancak Splitgate yalnızca portallerden ibaret değil, şayet oyunun esinlendiği diğer bir yapım daha var: Halo.
Güç, Uğruna Savaşılması Gereken Bir Meziyettir ve Kalıcı Değildir
Halo tarzı arena oyunları iki temele dayanır: Oyuna herkes eşit şartlarda, aynı ekipmanlar ile başlayacak ve daha iyisi için savaşacak. Haritaların belirli noktalarında doğan güç silahları, (roket atar, lazer silahı, pompalı tüfek ve keskin nişancı tüfeği gibi) almayı başaran oyunculara büyük avantajlar sağlarken karşı takım oyuncularını silahı geri almak için taktiksel düşünmeye zorlar. Çünkü arena FPS’lerde güç dengeleri her an değişebilir.
Örneğin haritadan roket atarı almış bir oyuncunun karşısında oldukça zeki oynamadığınız takdirde ölmeniz neredeyse kesin. Ama bu ölümünüzün adil olmadığı anlamına gelmiyor, çünkü takımınızdan birinin muhtemelen o roketin doğacağı anda orada olmalı ve o oyuncuya rahatça roketi bırakmamalıydı. Oyunun bu yönü maçlara büyük strateji ve taktiksel derinlik katıyor. Örneğin oyun başında pompalı tüfek doğma bölgesini göz ardı ederek bütün takım daha önemli gördüğünüz bir silaha akın edebilirsiniz. Takımınızın sahip olduğu silahlara göre strateji kasabilirsiniz. Bu noktada Halo tarzı oyunlar geleneksel FPS oyunlarına göre çok daha derin takım oyununa müsait oluyorlar. Splitgate maçlarında da her doğduğunuzda gidip almak için savaşabileceğiniz bir silah bulabiliyorsunuz.
Ancak almaya çalıştığınız silahı karşı takım kaptıysa da üzülmenize gerek yok, çünkü Splitgate 20 yıllık Halo sorununu çözmüş.
Bir Silah Havuzu Ölümcül Olduğu Kadar Dengeli Olmalı
2001’den beri her Halo oyununun çözülemeyen ve hayranların artık oyunun bir parçası olarak kabul ettiği bir yanı vardır, isabetli silahlar adı verilen bu silahlar, tam otomatik taramalı silahların aksine yakın ve orta mesafelerde rahat bir şekilde kullanılabilir ve tek-üçlü sıkarlar. Her ateş ettiğinizde tetiği tekrar çekmeniz gereken ve haliyle hedefinizi vurmanızın daha zor olduğu bu silahlar, Halo silah havuzunda 20 senedir aşırı dominant durumdalar. Ancak Splitgate otomatik silah sorununu güzel bir şekilde çözmüş. mermi dağılımından dolayı yakın mesafenin dışında kullanımı zor olsa da oyunun taarruz tüfeği, orta mesafede de kullanılabiliyor ve kafadan vuruş yapabiliyorsanız (Halo oyunlarında tam otomatik silahların kafadan vuruş özelliği olmaz) isabet silahı kullananları alt edebilirsiniz. Splitgate’deki başlangıç silahları arasındaki dinamik oldukça güzel.
Biraz kişisel bir nokta olsa da, diğer başlangıç silahınız olan karabina’nın üçlü değil tek sıkıyor olması da benim için büyük bir artı, çünkü Halo’nun üçlü sıkan battle rifle’ına oldum olası alışamadım.
Eğlencesine, Ciddi Veya İkisi Bir Arada
Dereceli 2v2 ve 4v4 modlarının ve klasikleşmiş ölüm oyunu, bayrak kapmaca ve bölge ele geçirme modlarının yanı sıra, Splitgate çok farklı oyun modlarına da ev sahipliği yapıyor. Bütün modları arkadaşlarınız ile özel maç kurarak kendi aranızda oynayabileceğinizi de baştan belirtelim.
SWAT modu = herkes kafadan tek yer.
Oyunun portal tabanlı oynanışına oldukça uygun hazırlanmıș haritalarında disko topu, VIP, zombi salgını, splitbol ve haznede tek kurşun gibi isterseniz ciddi isterseniz eğlenceli bazen ikisi bir arada deneyimler sunan farklı farklı modlar oynamanız mümkün.
Ücretsiz Oyunların Baş Belası – Kimlik Karmaşası
Splitgate’in benim için en büyük sorunu, çoğu kişinin fark etmeyeceği, bir o kadar çok kişinin de fark edip sorun etmeyeceği bir şey. Çoğu ücretsiz oyunda olduğu gibi, Splitgate’te de ne yazık ki oyunun görselliği ve sanatsal üslubu oyunun geri kalanıyla tamamen alakasız karakterlerden dolayı biraz bozulmuş durumda. Karşı takım oyuncuları tamamen kırmızı göründüğü için çoğu zaman fark edilmese de, takımınızda oldukları zaman oldukça göze batan bu karakterler, insan şeklinde ve şık giyimli bir kedi veya ayaklı bir balık kadın kadar absürt şeyler.
Bu noktada, oyuncuların kendilerini istedikleri gibi ifade etmesi ile sanatsal bütünlük arasında ince bir çizgi var ve çoğu oyuncu da bu karakter görünüşlerini sorun etmiyor. Bu sorun benim için de oyundan soğuma nedeni gibi büyük bir etki yaratmadı elbette, sadece gözüme batan bir unsur oldu.
Sonsöz
Splitgate, oyun dünyasının içinde olan ve FPS oyunlarıyla ufacık bile olsa ilgisi olan herkese gözüm kapalı önerebileceğim bir oyun oldu. Ciddi ve eğlenceli modları, her maç bambaşka deneyimler sunan portal mekanikleri ve sizi oynamaya devam ettiren günlük/haftalık mücadeleleri ve ödülleri ile Splitgate’i, birazcık bile ilginiz varsa denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Steam mağaza sayfası için buraya tıklayabilirsiniz. İyi oyunlar!