Anasayfa > Blog > Stratejiseverlere Oyun Önerisi: Stronghold Crusader

Stratejiseverlere Oyun Önerisi: Stronghold Crusader

Merhabalar, bugün bir strateji önerisi ile karşınızdayım. İşte karşınızda eski olduğu kadar da şaheserlik niteliğini içinde taşıyan Stronghold Crusader.

stronghold crusader

21 Nisan 1999 tarihinde kurulan Firefly Studios‘un kendine özgü strateji serisi olarak karşımıza çıktı Stronghold serisi ve piyasada da serinin ilk oyunu Stronghold ile 19 Ekim 2001 tarihinde yerini aldı. Oyunun türü RTS yani gerçek zamanlı strateji idi ve Firefly Studios bu çizgide devam edeceğini ilk oyundaki başarısıyla gösterdi. Kendine has karakterleri, her karakterin kendine has kale düzenleri, kullandığı askerlerin ve saldırı ile savunma taktiklerinin farklılıkları ile oyun bir şaheser gibiydi. Bu oyunun aldığı olumlu eleştirilerden sonra Stüdyo kollarını sıvadı ve 25 Eylül 2002 tarihinde önerisinde bulunduğumuz Stronghold Crusader oyununu piyasaya sürdü. Evet tarihçeden sıkıldığınızı biliyorum şimdi oyuna geçelim.

Amaç

Amacımız rakiplerimizin krallarını öldürüp gerek tek başımıza gerekse müttefiklerimizle birlikte ayakta kalan olmak. Bunu yapmanın türlü yanı var ki oyunu güzel yapan şey de bu. Oyun size “Bak canım benim. Sana imkanı veriyorum, istediğini yap.” diyor adeta.

Kaynaklar

Oyundaki ana kaynaklarımız ahşap ve altın. Onlarsız yapamıyoruz. Ahşap oduncu barakaları aracılığıyla kazanılıyor ancak oynanan haritadaki ahşap sınırlı ve yapay zeka biraz hoyrat olduğundan dolayı eğer fazla müttefikiniz varsa çabuk bir şekilde bitebiliyor. Tabii satın almak gibi bir seçeneğiniz de var. Altını kazanmanın ise dört yolu var: vergiler, kaynakların satımı, müttefiklerinizden rica etmek (5 yaşımdan beri oynuyorum bir kere bile kabul edildiğini görmedim.) ve rakiplerinizi alt edip yağmalamak.

stronghold crusader

Üsttekilerin haricinde yerleşkenizi stabil bir biçimde yönetmek için asayişini sağlamanız gerekiyor ve bunun en büyük anahtarı yiyecek stoklarınızın yeterliliği. Eğer ambarınızdaki yiyecek tükenirse mutluluk muhteşem derecede güzel bir düşüşe geçiyor ve insanlar grev yapıp işleri bırakıyor. Tabii ki yiyecek elde etmenin de yolları var. Bunlar: satın almak, belli yollar ile üretmek, rakiplerinizi yenip onlardan yağma ile elde etmek ve müttefiklerinizden ricada bulunmak (buna nadir olsa da rastladım).

Askeriye

Asıl eğlence bu kısımda başlıyor. Stronghold Crusader askeriye konusunda çok çeşitli bir oyun olmasa da size kombinasyonlar aracılığıyla bu çeşitliliği kendi kendinize oluşturma fırsatı veriyor. İki türlü kışlamız, bir mühendishanemiz ve lağımcı ocağımız mevcut.

Kışlaların biri paralı asker kışlası ve buradan asker üretme fikri bütçenizi biraz zorlayabiliyor çünkü ücretler diğer kışlamıza göre daha yüksek. Ancak avantaj olarak buradan asker üretmek için herhangi bir araç gereç gerekmiyor. Diğer kışlamızın ise ücretleri nispeten daha ucuz ve askerleri daha kuvvetli ancak buradan asker üretmek için araç gereç gerekiyor. Araç gereçleri de ya üreterek ya da satın alarak(bu biraz fazla pahalıya patlayabilir) sağlayabiliyorsunuz.

strongholdcrusader

Mühendishane -adından anlaşılacağı üzere mühendis- üretmenize yarıyor. Mühendis çok çeşitli bir birlik ve benim de favorilerimden. Bu birliği kullanarak mancınık, balista (dev ok-atar),trebüşet (uzun menzilli kurulu mancınık), kuşatma kulesi, taşınabilir kalkan, koçbaşı aletlerini üretebiliyor ve kuşatmalarınız ile savunmalarınıza güçkatabiliyorsunuz. Aynı zamanda mühendishaneden merdiven taşıyan insanlar da üretmeniz mümkün ancak ben şu ana kadar pek bir etkilerini görmedim:)

Lağımcı ocağı ise oyunda en az kullanılan bina olma unvanını taşıyabilir. Tünel kazan kazmalı adamlar üreterek rakibinizin surlarını aşağıya indirebiliyor ve savunmasını zayıflatabiliyorsunuz.

stronghold

Evet saygıdeğer ve sevgili oyuncular ile strateji-severler bugünkü önerimiz Stronghold Crusader idi. Oyunun Steam üzerindeki fiyatı 18 Türk Lirası ki yeni çıkan fahiş fiyatlı ve yüksek performans gerektiren oyunlara kıyasla hem bilgisayarınızı zorlamayacak hem de sizi sonsuza kara eğlendirebilecek bir oyun olması bu fiyatı gayet makul kılmakta benim nezdinde. Eğer kafanızda bir ışık parladıysa buradan oyunun Steam sayfasına gidebilirsiniz. En güncel oyun haberleri için bizleri takipte kalın. İyi oyunlar 🙂

Hakkında Orhun Kaan ŞAHİNKAYA

Galanima'nın yiğit savaşçısı. Arkadaşları internet kafelerde Half-Life oynarken Stronghold Crusader'ın başından kalkmayan bir strateji hayranı. Trabzon'da yaşıyor ve öğrencilik yapmaya çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir