Anasayfa > Blog > Suçlu Gibi Yaşamak İster miydiniz? The Great Heist

Suçlu Gibi Yaşamak İster miydiniz? The Great Heist

Bugün yıllardır gelişmeye devam eden tarayıcı rol yapma oyunu Popmundo dünyasının suç dünyası versiyonu olan The Great Heist’ı inceleyeceğiz.

Crime_Random_1_feoyxc_omssbw

Yazının devamında The Great Heist yerine TGH kısaltmasını kullanacağım, şimdiden belirteyim kafalar karışmasın. Peki nedir bu TGH? Biraz size hikayesinden bahsedeyim. Yıllar yıllar önce henüz TGH ortada yokken müzisyen rolü yapanlar ve suçlu rolü yapanların tamamı Popmundo üzerinde yaşıyorlardı. Bütün bu ortak dünya başta eğlenceli olsa da ilerleyen dönemde hırsızların müzisyenlerden enstrumanlarını çalmaya başlamalarıyla sorunlar doğmaya başladı. Müzisyenlerin biraz daha disiplinli oynaması ve planlara sadık kalması gerekirken hırsızların trolleşmeye başlaması sebebiyle TGH’nin temelleri atıldı. Günümüze geldiğimizde Popmundo üzerinde müzik ve suç kariyeri olmak üzere iki ayrı kariyer var. Suçlular da tıpkı müzisyenler gibi planlarına sadık kalacak şekilde bir sisteme oturtuldu ve müzisyenleri trolleme durumlarının önüne geçildi. Son olarak kendine has bir domain sahibi oldular. Böylece Popmundo hesabınızla TGH’nin sitesinden giriş yaptığınızda sıfırdan bir TGH karakteri oluşturabiliyor ve aynı anda hem müzik hem suç kariyeri yapabiliyorsunuz. Tabii dilerseniz sadece suç veya sadece müzik kariyeri de yapılabilir.

Karakter Nasıl Oluşturulur?

Popmundo oynasanız da oynamasanız da Thegreatheist.com üzerinden ücretsiz bir şekilde TGH karakteri oluşturabilirsiniz. Eğer Popmundo hesabınız varsa direkt giriş yaparak, şayet Popmundo hesabınız yoksa email adresi ve kullanıcı adıyla sıfırdan hesap oluşturabilir, email adresinize gelen şifreyle giriş yaptıktan sonra da karakter oluşturma adımıyla devam edebilirsiniz. Karakterinizi oluştururken size öncelikle istediğiniz karakterin cinsiyetini soracak, sonra yaş ve şehir bilgisini seçmeniz gerekecek. Seçtiğiniz başlama şehirleri oldukça önemli. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya şehirlerinden birini seçerseniz karşınıza karakter isimleri Türkçe olarak gelecektir. Yok eğer benim gibi yabancı dilde bir karakter ismine sahip olmak  istiyorsanız diğer şehirlerden birini tercih edip önünüze gelen seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Sonra karşınıza gelen birkaç önemsiz seçimi de tamamladığınızda karşınıza alttakine benzer bir görsel çıkacak. Ki kendisi 3314611 ID numarasıyla Tess Ackles Shaffer, benim halihazırda oynadığım TGH karakteridir. 2821429 ID numarasıyla Chloé Ackles Shaffer ise Popmundo karakterimdir.

Screenshot_1_acoyu0

TGH Nasıl Oynanır?

TGH’nin kendi içinde 2 ufak kolu bulunur. Bunlardan biri PVP, diğeri ise standart TGH’dir. Her oyuncunun PVP’yi aktifleştirmek ya da aktifleştirmemek gibi bir tercih hakkı vardır. Zira PVP karakterler diğer PVP karakterlerin üzerindeki eşyaları çalabilir, evlerine zorla girebilir ve karşı tarafın bir şekilde zarar etmesini sağlayabilir. Şayet üzerinde sizin eşyalarınız varken tutuklanırlarsa eşyalarınızı geri alabilirsiniz. Ancak eşyalar üzerinde değilse yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Bu yüzden bu tercihi yapmadan önce oyunda bir süre vakit geçirmenizde fayda var.

thegreatheist_s9hrjl

TGH’nin özü, asıl oyun kısmı ise PVP’den çok daha farklı. Tıpkı müzik grupları gibi bir çete oluşturmanız ve bu çete ile birlikte başarılı soygunlar yaparak en başarılı çeteler arasında kendinize yer edinmenizi konu alan bir oyun. Otel, Banka, Posta Ofisi, Dükkan, Kayıt Stüdyosu gibi her zaman yapabileceğiniz soygunlar var. Bir de haftada bir yapabileceğiniz Müze, Araştırma Merkezi, Karakol, Mezar gibi soygunlar var. Tabii her soygunun kendi içinde zorluk seviyeleri ve bu seviyeleri kolaylaştırmak için çeşitli seçenekler var. Bu seçeneklerden yetenekler, çete rolleri, soygun kartları, soygun ekipmanları başlıkları altında bahsedeceğiz.

 

Yetenekler:

04_oounca

TGH için olmazsa olmaz 20 kadar yetenek var. Bu yetenekleri soygundan kazandığınız mangırlarla “implant olarak” bedeninize yükleyebiliyorsunuz. GORA filmindeki gibi yani. Hatırladınız mı o sahneyi? Evet, bu şekilde yetenek geliştirme işi Popmundo’ya kıyasla çoook kısa sürüyor.

 

Çete Rolleri:

02_k7qf6b

Suç Dehası, Hırsız, Kabadayı gibi 7 farklı çete görevimiz var. Bu görevleri soyguna başlamadan önce soyguna uygun şekilde değiştirebiliyoruz. Yani Kabadayı seçtik diyelim, sonsuza kadar Kabadayı kalmamız gerekmiyor. Hemen ardından Kasa Hırsızı olarak değiştirebiliriz.

 

Soygun Ekipmanları:

Crime_Random_6_gay0zj-660x300_aaa6jo

Örnek vermek gerekirse soyduğunuz mekanda bir kapıyı açmak için maymuncuk gerekir. Ya da düz duvara tırmanacaksanız kancalı ip. Ya da sinsice ortamdan ayrılacaksanız ninja çizmesi. 20 kadar farklı soygun ekipmanı var ve belli başlı roller belli başlı ekipmanları daha güzel, daha verimli kullanıyor. Mesela hırsız da güvenlik kamerasını hackleyebilir. Ancak bir hacker aynı işi çok daha kısa sürede yapacaktır. Mantıklı değil mi? Haftada bir kez karaborsadan ücretsiz olarak ma baker soygun ekipmanı alabiliriz. Bu ekipmanlar bizi uzun bir süre idare edecektir.

 

Soygun Kartları:

03_h6wtp0

Her soygunda, şayet kullanmak istersek, toplam 5 soygun kartı kullanabiliriz. Bu kartlar bazen engelleri aşmamızı sağlar, bazen güvenlik güçlerini geciktirir, bazen de bir miktar şanslı olmamızı sağlayabilir. Her hafta karaborsadan 4 ücretsiz kart alma hakkımız vardır. Kolay kolay kart sıkıntısı çekmeyiz ki sadece yarışmalar için falan kullanılırlar genelde.

 

Başarılar ve Sıralamalar

Screenshot_2_zretb4

Bütün bunları yapan onlarca çete arasından en iyi olmak şüphesiz ki bütün çetelerin hayali. Ancak kazın ayağı öyle değil. Birçok sıralama var. Mesela en başarılı PVP karakterlerinin yer aldığı bir sıralama var. En çok puanı toplayan çetelerin yer aldığı başka bir sıralama var. Her hafta soygunları en hızlı bitiren çetelerin sıralandığı başka sıralamalar var. Dolayısıyla hepsinde birden bir anda kazanan olmak zor. Bu sebeple bütün bu aktiviteleri sırayla yapacak ve her birini yaptığınıza dair ufak başarı rozetleri alacaksınız.

 

Ekstralar

TGH de tıpkı Popmundo gibi sadece ana oyundan oluşmuyor. Bütün bunların yanında mesleki kariyer seçenekler, patika seçenekleri ve bunlara dair başarılar mevcut. Çok sevilen Yedi Denizler ve Çorak Diyarlar patikalarından sonra uzunca zamandır beklenen Fantasia da nihayet oyun severlerin beğenisine sunuldu.

Fantasia_Random_5_ty00ww

Fantasia, karakterimizin oluşturduğu bir karakterin (Karakterception) Dungeons and Dragons (Zindanlar ve Ejderhalar) kıvamında bir oyun oynamasıdır aslında. Patikaya girmek için Büyücü, Savaşçı veya Hırsız klasmanından bir tanesini seçersiniz ve seçtiğiniz klasmana uygun bir noktadan maceraya giriş yaparsınız. Karşınızda sadece bomboş bir harita olur ve ilerledikçe harita üzerine notlar alarak sıfırdan harita oluşturursunuz. Örnek bir harita.

Screenshot_3_ndnlik

Seçtiğiniz klas size farklı özellikler yüklese de yapacağınız şey aşağı yukarı aynıdır. Yeni mekanlar keşfedip oralarda verilen görevleri yerine getirmek… Canavarlarla savaşmak, kayıp kişileri ya da eşyaları bulup sahibine götürmek vs. Bunlar karşılığında para ve deneyim kazanmak, parayla daha güçlü eşyalar satın almak ve deneyimler sayesinde level atlayıp başka başka yeteneklere sahip olmak gibi MMORPG dalının bütün gereklerini yazı temelli bir oyuna sığdırabilmişler. Oynaması gerçekten keyifli!

Screenshot_4_dxcauk

Hepsi ve çok daha fazlası için sizi de Thegreatheist.com adresine bekliyoruz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir