Anasayfa > Blog > Valve Anti-Cheat Nedir, VAC Nasıl Çalışır?

Valve Anti-Cheat Nedir, VAC Nasıl Çalışır?

Kimi zaman uykularımızı kaçıran, kimi zamansa oyun içi huzuru sağlayan VAC Nedir ve sistem nasıl çalışmaktadır? Gelin birlikte öğrenelim.

VAC (Valve Anti-Cheat), oyunlarda üçüncü parti yazılımlarla hile yapılmasının önüne geçme misyonuyla hareket eden ve 2002’de temelleri atılan anti hile yazılımıdır. Günümüzde pek çok oyun tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Bu oyunlar arasında Counter-Strike: Global Offensive ve Team Fortress 2 gibi Valve markası tarafından yapılan oyunlar yer alsa da, Steam platformunda çevrimiçi oyun deneyimi sunan Rust gibi markalar da hilelerden korunma sistemlerini VAC üzerine kurabilmekteler.

VAC nedir sorusunun yanıtını aldığımıza göre, dilerseniz sistemin nasıl çalıştığından da kısacak bahsedelim.

Valve Anti-Cheat Çalışma Mekaniği

Tabii ki firmada bu program üzerine çalışan mühendisler dışında algoritmaya net bir şekilde hakim olan kimse yok. Fakat dışarıdan görüldüğü kadarıyla bilgi vermek elbette mümkün. Aynı zamanda daha detaylı ve kompleks bilgi için burayı da ziyaret edebilirsiniz.

VAC genel olarak 3. parti yazılımlarının önüne geçme amaçlı çalışıyor ve bu yazılımların temel hareketlerini öğrenerek yoluna devam ediyor. Örneğin bir hile internet bağlantınız ya da oyunun internet bağlantısı üzerinden kurgulandıysa, bunu kontrol ediyor ve bağlantı kendi istediği gibi değilse oyuna girmenize engel olmaya çalışıyor. Bazen ortada hile bile yokken sorun yaratabiliyor olmasının sebebi de bu. Tabii bir de gerçekten oyuna bağlanabilen ve hile kullanarak oyuncuları rahatsız edenler var. Bu noktada da VAC çalışıyor.

Eski versiyon hilelerde kullanıcıyı engelleme işlemini hemen yapabilen VAC, yeni bir hile gündeme geldiğinde ise daha farklı bir yol izliyor. Keşfettiği hileyi kullanan hileci oyuncuları, oyunun toksik topluluğunu azaltmak amacıyla hemen banlamıyor ve bir süre birikmelerini bekliyor. Bu sürede de sistem yaptığımız oyun içi rapor özelliğinden faydalanmayı sürdürüyor. Sonrasında ise bütün hilecileri tek seferde engelleyerek oyundan uzaklaştırıyor.

VAC Ban Nedir?

VAC sistemi tarafından 3. parti yazılım kullandığınız teşhis edildiğinde oyunun çevrimiçi sunucularında, diğer oyuncularla oynamanızı ve oyunun topluluk pazar aktivitelerine katılmanızı engelleyen ban türüdür.

VAC Ban yediğiniz bir hesabınızda aşağıda görüldüğü gibi profil etiketi görünür. Buna karşın sadece engellendiğiniz oyun ile ilgili sorun yaşarsınız ve diğer oyunlara erişiminiz ile ilgili bir sıkıntı çıkartmaz. Ban türü olarak ise sınırsızdır, diğer süreli engellenme durumlarının aksine, kullanıcı verileri kaybolmadıkça, genel bir af durumu yaşanmadıkça oyunu Valve sunucularında oynama şansınız kalmaz.

VAC BAN

Valve Hakkında Eleştiriler

Valve Anti-Cheat stabil bir şekilde görevini yerine getirmediği için her daim eleştirilerin odak noktası olmayı başarmıştır. Fakat diğer bir yandan da, daha geniş çerçeveden baktığımızda eleştirel gözlere sahip olanlar için şirketin daha büyük bir günahı vardır. Bu görüşlere göre, organizasyon toplu engellemeleri oyun satışlarını yükseltmek için yapmakta. Çünkü iddialara göre istatistiksel olarak oyunu tekrar satın alabilecek hilecilerin daha çok banlanması gibi bir durum söz konusu.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

2 Yorumlar

  1. Süresiz olarak engellenme kısmına ben pek inanmıyorum. Bazen topluluktaki paylaşımlarda denk geliyorum baya uzun bir süre sonra VAC banın kalktığı kullanıcılar mevcut. Belki dediğiniz gibi genel bir af uygulaması da olabilir ya da diğer oyunlardaki tutumu takip edip buna göre bir güven faktörü incelemesi yapıp kaldırıyor da olabilirler. Ama genel olarak bakacak olursak VAC sisteminin hala daha büyük eksiklikleri bulunmakta.

  2. Kimi zaman uykularımızı kaçıran, hiçbir zaman oyun içi huzuru sağlamayan VAC sistemi nasıl çalışmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir