Anasayfa > Espor Haberleri > Valve Dota 2’de Şike Yapanları Banladı

Valve Dota 2’de Şike Yapanları Banladı

CS:GO ve DOTA 2 gibi büyük espor camialarına sahip olan oyunların yapımcısı Valve, Dota 2’de şike yapan esporcuları banlamaya devam ediyor.

Dota 2 Newbee

DOTA 2’nin ve hatta espor dünyasının en büyük turnuvalarından biri olan The International‘ın 2014 yılındaki şampiyonu Newbee, 2020’nin Mayıs ayında yaptığı şike ile gündeme gelmişti. “Match-fixing” olarak adlandırılan şike, maçların sonuçlarının önceden belirlenerek bahislerin manipüle edilmesin kapsıyor. Daha önce iBUYPOWER adlı Counter-Strike: Global Offensive takımı da aynı tür şike olayıyla anılmıştı. Bir çok başarılı oyuncu şike skandalı yüzünden espor kariyerlerini son vermek zorunda kalmışlardı. Swag (şuanda Brax adı altında SKT T1 takımında Valorant oynuyor) gibi bir çok genç yetenek kendini gösteremeden oyuna veda etmek zorunda kalmıştı. Kısacası Valve şike skandallarının içinde bulunan oyunculara, suçlarının kesinleşmesi halinde ağır cezalar veriyor.

Şubat ayında Dota 2 Starladder ImbaTV League adlı turnuvada, ünlü Çin espor takımı Newbee and Avengerls arasında geçen karşılaşma, daha gerçekleşirken çoğu hayranın ilgisini çekmişti. Bu ilginin sebebi Newbee’nin söz konusu maçta normal performansının çok altında oynaması, hatta tabiri caizse maçı “satması”ydı. 2014 yılında Newbee ile The International kupasını kaldıran, daha sonra emekli olan ve söz konusu maçta spikerlik yapan  Zhang ‘Xiao8’ Ning bile maç sırasında Avengerls’in şike yaptığından emin olduğunu belirten sözler söylemişti.

Yukarıdan tamamını izleyebileceğiniz maçta, Newbee tamamen gerçek performanısının altında bir performans sergiliyor. Bunun ardından Valve Newbee’nin herhangi bir turnuvaya katılmasını engellemişti. Yapılan yeni açıklamada ise soruşturmanın bittiği, Newbee takımının ve beş oyuncusunun süresiz olarak yasaklandığı belirtildi. Bundan sonra Newbee ve bahsi geçen oyuncular Valve tarafından düzenenlenen resmi turnuvalara katılamayacaklar. Yasaklanan oyuncular arasında Invictus Gaming ile The International 2012 şampiyonu olan Hongda ‘Faith’ Zeng de var.

Valve geçen aylarda CS:GO’da yapmış olduğu gibi espor endüstrisindeki şeffaflığı arttırmak adına Dota 2’de şike yapanları yasaklamış oldu.

Hakkında Kayra Tokgöz

20 yaşında ve SaveButonu'nda yazarlık yapıyor. Kadıköy Anadolu Lisesi mezunu, Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisi, oyunsever.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir