Anasayfa > Blog > VIP Ne Demek? – Oyunlarda VIP Kelimesinin Anlamı Nedir?

VIP Ne Demek? – Oyunlarda VIP Kelimesinin Anlamı Nedir?

VIP ne demek? Günlük hayatta pek çok kez karşımıza çıkan bu kısaltma ne anlama geliyor? VIP anlamı nedir?

Hem internette hem de günlük hayatta kısaltmalarla pek çok kez karşılaşıyoruz. Bazı kelimeler hiç beklemediğimiz yerlerde karşımıza çıkınca merak etmeden duramıyoruz. Bu tür kelimeler neredeyse her yerde karşımıza çıkabileceği için ne anlama geldiğini tahmin etmekte zorlanıyoruz. Dükkan tabelalarında, üyelik kategorilerinde ve oyun sürümlerinde bile gördüğümüz VIP kısaltması da kesinlikle bu kelimeler arasında yer alıyor. Peki VIP anlamı nedir? Bu kısaltma niçin kullanılır?

VIP Ne Demek?

  • Açılımı Very Important Person olan VIP kısaltması çok önemli kişi anlamına gelir. İngilizce very important person kelimelerinin baş harflerinden oluşan bu kısaltma yüksek statüye ve ayrıcalığa sahip olan kişileri belirtmek için kullanılır. Kelime çoğu zaman herhangi bir hizmet ya da ürünün sıradan olandan daha iyi olduğunu tarif etmek için de kullanılmaktadır.

Kısaltmanın açılımı çok önemli kişi olsa da bu üç harfi hemen her yerde görmek mümkündür. Halk nezdinde “elit ya da üst düzey” olarak karşılık bulan ve bu niyetle kullanılan kelimeler dükkan tabelalarında bile yer alır. Fakat kısaltmanın amacı devlet adamları, politikacılar, iş adamları, yöneticiler veya benzeri kayda değer kişileri belirtmek için kullanılır. Bir devlet başkanı ya da prestij sahibi firmanın yöneticisi de bu kısaltmayla belirtilebilir.

KK Ne Demek?

Kelimenin kişilerin yanı sıra ürün ve hizmetlerin içeriğini ifade etmek için kullanıldığını da görebiliriz. Örneğin bir VIP hizmet, bir kurumun sıradan sunduğu hizmetten daha ayrıcalıklıdır. Dolayısıyla bu kısaltmanın gözüktüğü hizmet paketleri, ürün versiyonları ve üyeliklerde daha kaliteli bir hizmet beklenir. Bir otelin müşterilerine sunduğu odaların çoğunluğunda temel seviye hizmet beklenirken bu kısaltmaya sahip olan paketlerde fiyat ve hizmet artış gösterir.

Oyunlarda VIP Anlamı Nedir?

Özellikle oyun içi alışveriş barındıran yapımlarda bu kısaltmayla pek çok kez karşılaşabilirsiniz. Örneğin bir VIP paketi oyunculara daha etkili oyun içi ekipmanlar sunar. Aylık ödeme sistemine sahip bir oyunda yine bu sınıflandırmayla satılan abonelikler görmek mümkündür. Herhangi bir oyunda bu kısaltmayla karşı karşıya geldiğinizde sıradan olandan daha iyi içerikler göreceğinizi düşünebilirsiniz.

Diğer yandan bu kelimenin pek çok kez farklı anlamlarda kullanıldığını belirtmekte fayda var. Kelime kendi başında çok önemli kişi anlamına gelse de birçok farklı bağlamda da bu kısaltmayı görmek mümkün. Oyunlarda diğer paketlere nazaran daha nadir eşyalar ve oyun içi araç gereçler sunan bu paketler, herhangi bir dükkan tabelasında da karşımıza çıkabiliyor. Bu durum kelimenin en azından Türkiye’de kalıplaşmış olduğunu gösteriyor. Örneğin VIP Baklava ismiyle tatlıcı açan bir kişi, sunduğu ürünlerin ortalama bir tatlıya göre daha lezzetli olduğunu belirtmek için bu kelimeyi kullanıyor. Tabii ortaya “very important person baklava” gibi anlamsız bir kelime grubu çıktığı için buradan kısaltmanın bir kalıp haline geldiğini anlayabiliriz.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir