Anasayfa > Oyun Haberleri > Xbox Patronu Phil Spencer, Erişilebilirlik ve Konsol Rekabeti Hakkında Konuştu

Xbox Patronu Phil Spencer, Erişilebilirlik ve Konsol Rekabeti Hakkında Konuştu

Xbox markasının başındaki isim Phil Spencer, verdiği röportajda konsol rekabetinden ve erişilebilirliğin öneminden bahsetti.

Phil Spencer, bildiğiniz üzere uzun zamandır sektörü büyütmekle ilgili, ekosistemde oldukça fazla sayıda oyuncuya ulaşmanın önemiyle ilgili sözler sarf ediyor. Spencer, konsollar arasındaki rekabeti kızıştırmak yerine oyun sektörünü hep birlikte büyütmek, daha erişilebilir kılmak için çaba sarf ediyor. Xbox’ın başındaki isim, GamesRadar’a verdiği röportajda bunu bir kez daha kanıtladı. Xbox’ın diğer platformlardan farklı olması gerektiğini söyleyen Spencer, aynı zamanda oyun sektörünün nasıl gelişebileceğine dair açıklamalarda bulundu.

Phil Spencer: Maviyi veya kırmızıyı yeşile dönüştürmeye çalışmıyoruz

Spencer, diğer platformların popüler ve konsola özel tek oyunculu oyunları (The Last of Us ve Spider-Man gibi) sorulduğunda Xbox’ın daha farklı olmasını istediklerini belirtti.

“Stratejimizi herhangi biri gibi olmak üzerine kurmuyoruz.

Bazen ‘Bu oyunun sizdeki versiyonu nerede?’ gibi sorular alıyorum. Uzun zamandır bu sektördeyim, bütün platformlardaki üreticilere saygım sonsuz, birçoğunu da tanıyorum. Fakat diğer platformlardan farklı şeyler yapmamız güzel.

Bu işi sadece başkasının mavi veya kırmızı renkli platformunun yeşil halini yaratmak için yapmıyoruz. Oyun sektöründe görmek istediğim yaratıcılık örneği bu değil.”

Xbox’ın oyun çıkarma stratejisinde Xbox Game Pass sisteminin çok büyük bir rol oynadığını da görmezden gelmemek lazım.

Phil Spencer’dan konsol dayanışmasının önemine dair sözler

Phil Spencer, aynı zamanda Xbox’ın başarısının başka bir şirketin küçülmesine dayalı olmasını istemediğini ima etti. Kendisine göre oyun sektörünün büyümesi için markaların uzun vadede birlikte hareket etmesi gerekiyor.

“Bizim başarımız için başka bir şirketin küçülmesi gerektiğini düşünmüyorum. Sektörün büyümesini, bu büyümeyi hızlandırmasını istiyorum.

Sen bir Switch aldıysan ve Minecraft oynamak istiyorsan, ben de çocuklarıma bir PlayStation aldıysam, eğer birlikte oynayamazlarsa bence bu oyun sektörünün büyümesine faydalı olmuyor. Bu savaş bir cihazın öbürünü geçmesini sağlayabilir, fakat sektöre yardım etmez.

Oyuncunun aldığı zevke, oynanış kolaylığına, erişilebilirliğe odaklanmanın uzun vadede doğru strateji olduğuna inanıyorum. Sektörün de bu şekilde ilerleyeceğine inanıyorum, çünkü oyuncular bunu talep edecek.”

Herkes oyuncu değil, herkes oyun oynayabilmeli

Phil Spencer, bunun yanında herkesin oyuncu olarak doğmadığını fakat oyunların daha erişilebilir olması gerektiğini belirtti. Spencer’a göre oyunlar da kitaplar, filmler gibi kolayca ulaşılabilir ve tüketilebilir olmalı.

“Herkesin elinde bir kontrolcüyle büyümediğini kabul etmek lazım. Filmleri, televizyonu, kitapları pek kıskanmıyorum fakat bunların bir erişilebilirliği olduğunu düşünüyorum. Sektör olarak bunu bir düşünmemiz lazım.

Diyelim ki yakında çıkacak olan çok iyi bir konsol oyununu oynamak istiyorum. Önce konsolu almam lazım, kurmam lazım, kontrolcüyü nasıl kullanacağımı bile bilmiyorum – daha önce kullanmadım çünkü – bunun için de pratik yapmam, öğrenmem gerek.

Yani birçok noktadan bahsediyoruz ve işi Game Pass’e getirmek gibi olmasın ama bu noktaların bazıları finansal. Bu oyunlar 70 dolar. Diğer sanat eserleriyle karşılaştırdığımızda çok büyük para.”

Siz Phil Spencer’ın fikirleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Sektör nereye doğru gidiyor/gitmeli?

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir