Anasayfa > Blog > Based Ne Demek? Sosyal Medyada Ne Anlamda Kullanılır?

Based Ne Demek? Sosyal Medyada Ne Anlamda Kullanılır?

Siyatset başta olmak üzere birçok konuda kullanılan, sosyal medya ve internette sıklıkla gördüğümüz based kelimesi ne demek?

Sosyal medyanın gün geçtikçe büyümesi, hayatımıza farklı farklı kavramlar katmakta. Bu terimlerden bir tanesi de özellikle tartışma düzleminde gördüğümüz based kelimesi. Birçok genç, bu kavramı destekledikleri bir unsuru veya kişiyi desteklemek için kullanıyor. Kelime, İngilizce dilindeki anlamının biraz dışına çıkmış olduğu için ne ifade ettiği genel olarak merak ediliyor. Gelin based teriminin ne demek olduğunu bütün detaylarıyla inceleyelim.

Ayrıca kelimenin karşıt anlamı gibi sosyal medyada yer edinen diğer bir kelimemizi de açıklamıştık.

Simp Ne Demek?

Based Ne Demek?

  • İngilizcede yalın bir şekilde “Dayalı” anlamına gelen based terimi, günümüzde sosyal medyada “esaslı, temelli, sağlam” gibi anlamlarda kullanılıyor.

Bu terim, genel olarak desteklenen fikirler veya fikirleri beğenilen kişiler için kullanılıyor. Örneğin bir siyasetçiyi fikirlerinden dolayı beğenen bir kişi, o siyasetçi için bu terimi kullanarak övgüsünü dile getiriyor. Bu kelime, aynı zamanda diğer kişilerin ne dediğini önemsemeden kendi fikrini savunan kişiler için de kullanılabiliyor.

Based, Chad, Virgin Nedir? (Sosyal Medya)

Bu terimler, genelde birbirine benzeyen siyasi pusula veya wojak meme’lerinde karşımıza çıkıyor. Chad; genel olarak güçlü, savunulan fikri destekleyen, yakışıklı bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Chad’in karşısına konan virgin figürü ise daha zayıf, kötü argümanlar ortaya koyan ve favori olmayan bir karakter olarak gösteriliyor.

based-virgin-chad

Kısacası Chad, gayet temelli bir karakterken virgin ise bunun tam tersi. Wojak’lerle yapılan meme’lerde, Chad ve Virgin figürlerinin yanı sıra Stacy, doomer gibi birçok karakter de mevcut. İyisi mi siz 4chan gibi sosyal medya platformlarına bu karakterleri detaylıca öğrenecek kadar düşmeyin, olur mu?

Based Kelimesi Nereden Geliyor?

Kelime sosyal medyadaki anlamıyla ilk olarak ABD’li rap sanatçısı Lil B tarafından kullanıldı. Hatta bunun ardından başlayan akımla kendisine de ‘Based God‘ yani ‘Sağlam Tanrı‘ denildi. Bu lakap elbette onun için de pek çok komik paylaşımın yapılmasını beraberinde getirdi. 2010’ların sonlarında başlayan bu akımın hikayesiyse şöyle:

Lil B, bir hakaret olarak kullanıldığına tanıklık ettiğimiz ‘base head‘ yani ‘uyuşturucu bağımlısı‘ kelimesini, kendince yeniden yorumluyor. Ardından da bir röportajında kelimenin anlamını açıklıyor. İşte tüm bu akımı başlatan hikaye bu.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir