Anasayfa > Blog > Codec Nedir?

Codec Nedir?

Dijital dünyanın önemli teknolojilerinden birisi olan ve videolarla içli dışlı insanların yakından tanıdığı codec nedir?

Codec, çözümleyici anlamına gelen bir bilişim teknolojisidir. Günümüzde videolar ve fotoğraflar çeşitli formatlarda sıkıştırılırlar ve Codec programları sayesinde verilerine ulaşmamız mümkün hale gelir. Yani bir video oynatıcısı ya da bir fotoğraf görüntüleme uygulaması için codec olduklarını söylemek pek de hatalı bir yaklaşım olmayacaktır. Kelime anlamı olarak çözücü anlamına gelen teknoloji elbette yalnızca video ve görsellerle alakalı bir kavram değildir.

İşlemci Nesli Nedir?

Çözücü, çözümleyici bu teknoloji sıkıştırılmış veya şifrelenmiş olan her türlü verinin açılması amacıyla kullanılır. Bu yolda kodek yazılımları ve donanımlarının da çıktığını söyleyebiliriz. Yani oldukça geniş bir alandan bahsettiğimizi belirtelim.

Özellikle video post prodüksiyon aşamalarına aşina olan okurlarımızın yakından tanıyacağı bir durumdan da bahsedelim. Bu alanda kullanılan pek çok format bulunmaktadır (mp4, mov, avi vs.) bu formatlar videonun nasıl sıkıştırılacağını ve kalitelerini belirleyen unsurlardır. İyi bir codec yazılımı tüm sıkıştırma türlerini, kaliteden feragat etmeye gerek kalmadan çalıştırabilmeli ve sıkıştırmaları çözümleyebilmelidir.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir