Anasayfa > Blog > Çözünürlük Nedir? Çözünürlük Ayarlama

Çözünürlük Nedir? Çözünürlük Ayarlama

Dijitalleşen dünyanın netlik ayarı olarak da ismini andıran ve önemli başlıklarından olan çözünürlük nedir? Gelin onunla ilgili her şeyi öğrenelim.

Çözünürlük, ekranlarda yatay ve dikey olarak gösterilen piksel sayısına verilen isimdir. Çözünürlük anılırken önce yatay piksel sayısı ya da oranı, ardından da dikey sayı ya da oran belirtilir. Örneğin çözünürlüğü 1080p olan bir görüntüde 1920 x 1080 piksel görürüz, yani 1080 yatay olarak gösterilen piksellerdir. Ekranınızda yatay olarak 1080’den fazla piksel olduğunu düşünmekte de oldukça haklısınız, toplam piksel sayısı yani net çözünürlüğün değeri gerçekten de o iki sayının çarpımıyla ortaya çıkıyor.

Piksel Nedir? Pixel Art Nedir?

Çözünürlük ölçülerinin sadece 1080p gibi YouTube videolarından hatırladığımız ölçeklerde oluşmadığını da belirtmekte fayda var. Çözünürlüğün hem ölçeği, hem de görüntü kalitesini eklediğini düşünebiliriz, ancak bu her ölçü için böyle değildir. Örneğin 4:3 ölçeği kare forma daha yakın olmasıyla bilinir. Geniş, dar ekran kavramları 16:9 ve 4:3 gibi kavramlarla daha ilgili olacaktır.

  • 8K: 7680×4320
  • 4K: 3840×2160 (Ultra HD)
  • 2K: 2560×1440
  • 1080p: 1920×1080 (Full HD)
  • 720p: 1280×720 (HD ve 16:9 Genişlik)
  • 480p: 640×480 (SD ve 4:3 Genişlik)
  • 360p: 640×360
  • 240p: 426×240
  • 144p: 256×144

Çözünürlük Ayarlama – Çözünürlük Yükseltme, Arttırma

Fotoğraf, video ve ekran çözünürlüğü değiştirmek istiyorsanız bilmelisiniz ki bunun için çözüm yolları cihazdan cihaza göre değişiklik gösterebiliyor. Ayrıca çözünürlüğü düşük olan bir fotoğrafın ve videonun çözünürlük yükseltme ve arttırma işleminden sonra görüntü kalitesinin bozulacağını da söyleyebiliriz. Yine de bu konuda yardımcı olan, yardımcı olmak için de akıllı zekadan faydalanan bir siteye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Piksel Yoğunluğu Nedir?

Windows Bilgisayarlarda: Sağ tıklayarak ‘Ekran Çözünürlüğü’ sekmesini açabilirsiniz. Dilerseniz Denetim masası, görüntü, ekran çözünürlüğü yoluyla da ulaşmanız mümkün. Burada aşağıdaki ekran karşınıza çıkar. Bilgisayarınızın ve monitörünüzün desteklediği çözünürlükler arasında geçiş yapabilirsiniz.

çözünürlük ayarlama

Android Telefonlarda: Bu cihazlar direkt olarak bir çözünürlük ayarına izin vermemekte. Ancak Ayarlar, Ekran yoluyla ulaşılan bölgede pek çok değişiklik yapabiliyoruz. Bu değişiklikler arasında görüntü ve metin boyutlarıyla da oynamamız mümkün kılınmış. Dolayısıyla bunları küçülterek çözünürlüğü büyütmüş gibi de düşünmemiz yanlış bir imaj olmayacaktır.

Umarız bu yazımız çözünürlük hakkında daha fazla bilgilenmenizi sağlayabilmiş ve çözünürlük nedir sorusuna iyi bir yanıt verebilmiştir.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir