Anasayfa > Blog > Piksel Yoğunluğu Nedir? PPI Nedir?

Piksel Yoğunluğu Nedir? PPI Nedir?

Görüntü kalitesinde çözünürlükten hemen sonra akıllara gelmekte olan piksel yoğunluğu nedir? Gelin birlikte öğrenelim.

Piksel yoğunluğu, inç başına düşen piksel sayısı olarak ifade edilebilir. Piksel yoğunluğu nedeniyle aynı genişlikteki iki ekran, aynı çözünürlüğü veremeyebiliyor. Teknolojinin gelişimi bildiğiniz gibi artık daha büyük monitörler yapmaktan değil, yapılmış olanın görüntü kalitesini arttırmaktan geçiyor. Geçmişte 15.5 inçlik bir notebook monitörü bize ancak 720p kaliteyle görüntü verebiliyorken, bugün kolaylıkla full hd ve hatta 4k notebook monitörleri bulabiliyoruz. Elbette aynı durum telefon ve tabletlerimizde de geçerli.

Piksel Nedir? Pixel Art Nedir?

 

Bu değer ppi ile ifade edilmektedir. Bu bağlamda kimi cihazların piksel yoğunluğu ile PPI aynı anlama gelir diyebiliriz. Piksel hassasiyeti, piksel yoğunluğu, ppi olarak adını duyduğunuz kavramların aynı anlama geldiğini düşünmeniz hiç de yanlış olmayacaktır.

piksel yoğunluğu nedir

Telefonlarda Piksel Yoğunluğu Nedir? PPI Nedir?

Günlük hayatlarımızda en sık kullandığımız cihazlar mobil cihazlarımız, yani telefonlarımız. Dolayısıyla bu kavram bu cihazlarda da oldukça önemlidir. Televizyon, monitör gibi ekranlara nazaran çok daha küçük ekranları bulunsa da, gözümüze oldukça yakın tutabildiğimiz için inç başı piksel sayısı oldukça önemlidir.

Diyelim ki kullandığınız telefon 5 inç (12,7 CM) ekrana sahip. 600 PPI gibi yüksek de bir piksel hassasiyetine sahip. İşte o zaman görüntünüzde yüksek sayıda piksele ulaşabilirsiniz ve telefonunuzun çözünürlüğünün de oldukça yüksek olduğunu tahmin edebilirsiniz.

piksel hassasiyeti nedir

Yani telefon alırken ekran boyutunuzun yüksek ya da düşük olmasıyla birlikte ppi değerlerinize de odaklanmanız sizin için oldukça iyi olacaktır. Bununla birlikte ideal bir PPI değeri nedir gibi bir soru da yeni cihaz alacak insanların aklına sıklıkla gelmektedir.

Ideal PPI Nedir? Var mıdır?

Seneler geçtikçe, teknoloji gelişecek. Yeni görüntüleme teknolojileriyle birlikte de bu sayılar değişecek. Ancak günümüzde bir cihaz tercih ediyorken özellikle görüntüleme teknolojisinin geçtiğimiz dönemden kalmamasına dikkat etmenizde büyük fayda var.

Çözünürlük Nedir?

Yine de çok basit bir şekilde tavsiyede bulunmamız gerekiyorsa 500 PPI değerinin oldukça yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Satın alacağınız cihazda bu ölçütleri aramanızı öneririz. Unutmayın ki çözünürlüğü veren PPI’dır ve bir ekranın büyük olması ancak yüksek PPI değerleriyle anlam ifade etmektedir.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir