Anasayfa > Blog > Cross Platform Nedir? Oyunlarda Çapraz Platform Ne Demek?

Cross Platform Nedir? Oyunlarda Çapraz Platform Ne Demek?

Birçok oyunda ve uygulamada karşılaştığımız bir özellik olan çapraz platform, İngilizce adıyla cross platform nedir?

Çapraz platform desteği, uygulamalar için kullanıldığında bir uygulamanın birden fazla işletim sisteminde çalışabilmesine denir. Örneğin hem Windows’ta hem de Mac’te çalışan uygulamalar, kullanıcılara çapraz platform desteği sunuyor diyebiliriz. Bu terim oyun dünyasında ise biraz daha farklı bir anlamda da kullanılabiliyor, bu anlam da çapraz platformun genellikle kullanıldığı şekli belirtiyor.

Split Screen Nedir?

rocket-league

Çapraz platform terimi genel anlamda farklı platformlarda veya işletim sistemlerinde çalışan uygulamaları temsil etse de oyunlarda kullanılan anlamı biraz daha farklı. “Cross-play” terimi, farklı platformlardaki oyuncuları aynı lobide birleştiren desteği ifade etmekte.

Cross Platform Nedir?

  • Çapraz platform, herhangi bir uygulamanın birden fazla işletim sisteminde çalışmasını sağlayan destektir.

Birçok oyun hem bilgisayarda hem de konsollarda olduğu için bu oyunlarda çapraz platform ya da çoklu platform desteği var diyebiliriz, fakat terimin genel olarak kullanıldığı anlam biraz daha farklı. Çapraz oyun (cross-play) desteği, cross platform teriminin yerine sıklıkla kullanılabiliyor. Bu terim ise farklı platformlardaki kullanıcıların aynı anda, birbirileriyle birlikte oyun oynayabilmesini ifade ediyor.

Oyunlarda Cross Platform

Oyunlarda çapraz platform desteği, farklı işletim sistemini kullanan oyuncuların aynı oyunu aynı anda oynayabilmesini sağlıyor. Yani bu destek, bir oyunun farklı platformlarda bulunmasından (çoklu platform) ziyade farklı platformlardaki oyuncuları aynı platformdaymış gibi birbirileriyle birlikte oynatabiliyor. Rocket League, Fortnite ve Minecraft gibi oyunlar çapraz platform desteğiyle hem konsol hem de bilgisayar oyuncularını aynı lobiye koyabiliyor. Çapraz oynamayı destekleyen oyunlar arasına yakın zamanda Apex Legends da eklenmişti.

fortnite

Çapraz Oyunun Dezavantajları

Çapraz oynama desteğini oyunculara sunan oyunlar her ne kadar sevilse de bu durum çözülmesi kolay olan bazı sorunlar yaratabiliyor. Özellikle FPS veya TPS oyunlarda ortaya çıkan bu problemler, bilgisayardan oynayan oyuncularla karşılaşmak zorunda kalan konsol oyuncularının başına dert oluyor. Nişan almanın önemli olduğu Fortnite gibi oyunlarda çapraz platform desteğinin olması, fare ile doğal olarak daha avantajlı olan PC oyuncularının işine gelse de konsoldan oyunu oynayanların oyun zevkini azaltıyor. Bazı oyunlar bunu önlemek için çapraz oyun desteğine konsoldan katılanlar için bilgisayardan oynayanlarla eşleşmeme seçeneğini getirebiliyor.

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir