Anasayfa > Blog > DLC Nedir? Nasıl Kurulur?

DLC Nedir? Nasıl Kurulur?

Hem oyunlarda, hem de dijital dünyadaki diğer programlarda sıklıkla karşımıza çıkmakta olan DLC Nedir? ve Nasıl Kurulur? Gelin öğrenelim.

DLC (Downloadable Content), diğer bir adı olan indirilebilir içerik olarak da anılır. Oyun ve programlar için internetten indirilebilir dosyaların adıdır. Bu dosyalar olmadan da program ve video oyunları çalışabilmektedir ancak ek içerik sağlayan DLC dosyaları da kimi zaman önemli eksiklikleri kapatabilmektedir. Kimi zaman ekstra ücretlerle satılan bu dosyalar, kimi zaman ücretsiz bir şekilde de servis edilir.

Oyunlarda DLC paketlerinde genelde neler yer alır merak ediyor musunuz? O zaman şöyle listeleyelim:

  • Kozmetik değişiklikler (Karakter kostümleri, kaplama ve tasarım değişiklikleri)
  • Haritalarda farklılıklar ve yeni bölümler
  • Hikayede farklılıklar ve eklemeler
  • Genişleme paketleri de DLC sınıfında sayılabilmektedir.

oyunlarda dlc nedir

Peki, programlarda DLC paketleriyle neler sunulmaktadır? ‘DLC Nedir’ sorusuna yanıt ararken bir de onları belirtmesek olmaz:

  • Ekstra eklentiler
  • Değişikliğe müsait dosya türleri
  • Kullanımı çeşitlendiren yeni özellikler
  • Program içi kullanımı kolaylaştıran öğretici içerikler

Not: İndirilebilir içerikler illa ana geliştirici şirketler tarafından çıkartılmayabilir. Kimi zaman üçüncü parti geliştiricilerin de bu türde içerikler çıkartıp pazarladıklarını görebiliriz.

Steam Oyun İade Etme İşlemi Nasıl Yapılır

DLC Nasıl Kurulur?

Paketleri ne türde ve nerelerden aldığınız bu konuda birçok şeyi etkileyebilmektedir. Örneğin Steam ya da benzeri bir platformdan aldığınız içeriklerin kurulumunu programlar üstlenmektedir. Siz sadece kütüphanenize geçip indirirsiniz, geri kalanını platform üstlenir ve oyuna girdiğinizde ek içeriğiniz hazırdır.

Ancak internet üzerinden edindiğiniz içerikleri programınızın dosya yollarını kullanarak kurabilirsiniz. Birçok programda değişmekle birlikte DLC paketlerin genellikle kurulduğu 2 yoldan kısaca bahsedelim.

  • Paketi programın kurulu olduğu dosya yoluna ekleyebilirsiniz. Oyunun ya da programın dosya yolunda DLC isimli bir klasör yer alıyorsa paketi direkt olarak buraya kurmanız uygun olacaktır.
  • Kimi zaman programlar ve oyunlar ‘Belgeler’ klasöründe dosya açarlar ve ek içeriklerin burada bulunması gerekir. Eğer indirdiğiniz paketle ilgili böyle bir bilgi varsa bu yolla da kurulum gerçekleştirebilirsiniz.

Ek içerikler dijital dünyamızda yerlerini gün geçtikçe arttırıyorlar. Umarız ödemelerimize karşılık verebilen ya da ücretsiz olarak sunulan kaliteli ve işlevsel içerikler görebiliriz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir