Anasayfa > Blog > Easter Egg Nedir?

Easter Egg Nedir?

Yazılım ve özellikle de oyun içeriklerinde sıklıkla denk geldiğimiz kavramlardan birisi olan easter egg nedir? Buyurun öğrenelim.

Easter Egg, dilimize sürpriz yumurta olarak çevrilen bir kavramdır. Oyun ve yazılımlarda geliştiricilerin sakladığı ekstra içeriklere verilen isimdir. Geliştiriciler bazen ekstra bir özelliği bu şekilde saklar, bazense bir gönderme yapar ve onu saklarlar. Her ne kadar saklanmış olsa da genelde oyuncular bu ekstra içerikleri bularak internet mecralarında bunları paylaşır. Elbette oyunlardaki kadar olmasa da sürpriz yumurtalara yazılım dünyasında da denk gelebiliyoruz. Google gibi çeşitli internet siteleri dönem dönem easter egg içerikleriyle gündeme gelebiliyor.

Erken Erişim Nedir?

Elbette bu tip kavramları anlarken bizlere örnekler çok daha iyi yardımcı olabiliyor. Bundan dolayı çeşitli oyunlarda oyuncuları şaşırtmayı başaran bu sürpriz yumurta örneklerini sizlerle paylaşmamız daha faydalı olacaktır.

Çok Bilinen Bazı Easter Egg Örnekleri

Aşağıdaki videoda GTA San Andreas oyunun efsanevi başrol karakteri Carl Johnson’un GTA V oyununda yer alan sürpriz yumurta göndermelerinden 7 tanesini izleyebilirsiniz.

Sıradaki videoda ise The Witcher 3’ün evrenindeki Ciri’nin, firmanın bir sonraki oyunu olacak Cyberpunk 2077 evrenini tarif ettiğini görebiliyoruz.

Son olarak ülkemizde geliştirilmiş olan Mount & Blade: Warband oyununda da bir güçlendirme easter egg’i bulunuyor. Rivacheg Şehrinde bulunan bu sürprizi aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Bonus: Google’a ‘yazı tura’ aratması yaparak Google’ın sizin yerinize yazı tura atmasını sağlayabilirsiniz.

google yazı tura

Bu yazımızda sizinle “Easter Egg Nedir?” sorusuna yanıt aradık. Umarız yeterince iyi anlatabilmişizdir. İyi eğlenceler ve bol keyifli vakitler diliyoruz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir