Anasayfa > Listeler > Tarihin En İyi Oyun Serileri

Tarihin En İyi Oyun Serileri

Oyun serileri, oyuncuları çocukluk yıllarından orta yaşlarına ulaştırıyor. En iyi oyun serileri de mağazalarda oynanmayı bekliyor.

Usta geliştiriciler tarafından hazırlanan bazı oyun serileri var ki bir oyuncuyu en basit haliyle kendisine âşık ediyor. İçlerinde çürük elma içerikler illa var. Ancak biz listemizde birbirinden harika 15 oyun serisini oyunseverler için derledik. “Bunu nasıl unutursunuz?” demek isteyenler için yorumlarınızı beklediğimizi hatırlatarak listemize geçelim.

En İyi Oyun Serileri

Listeye başlamadan önce ufacık bir uyarıda bulunalım. Aşağıdaki listede yarış, spor ve strateji oyun serilerini göremeyeceksiniz. Daha çok belirli bir hikâye akışı olan oyunlara yer verdik. Yarış, spor ve strateji oyun serilerinde maalesef biraz farklı bir yaklaşım oluyor. Biz oyuncuları serilerin eski oyunlarına da göz atmaya sevk etmek istiyoruz kısacası. Şimdi gelin başlayalım saymaya.

Not: Sıralama alfabetik olarak yapılmıştır. Bu yapımları birbirleriyle kıyaslamak zaten ayıp olurdu.

20. Assassin’s Creed

Assassin's Creed

Oyun tarihinin en vizyoner yapımlarından birisi olan Assassin’s Creed serisi listemizin başköşelerinden birisine oturuyor. Zaten öyle olmasa pek çoğunuzu kızdırırdık değil mi? Bu yapım, içerisinde farklı üçlemelere de bölünüyor. Fakat yine de tek bir hikâyenin sürdürüldüğünü söyleyebiliriz. Özellikle Ezio Auditore karakterini konu alan oyunlar serinin patlama noktalarını oluşturdu. Üçüncü şahıs bakış açısıyla oynanan oyunlar içerisinde pek çok parkur öğesi de barındırıyordu. Ubisoft tarafından geliştirildiğini ve oyunların tarihle günümüzü harmanladığını da söyleyelim.

Assassin’s Creed daha önce filme de uyarlanmış bir yapım. Bizim bu tür oyunları derlediğimiz bir listemiz de bulunuyor. Belki göz atmak istersiniz.

Tarihin En İyi Oyun Filmleri

19.Bioshock

bioshock serisi

Distopyaları sever misiniz? O zaman sizin markanız Bioshock olacaktır. Bu seri kurduğu derin felsefi atmosferle oyuncuların beğenisini topladı. Bugün video oyunları efsanelerinden birisi olan markanın geliştiricileri oldukça çeşitli diyebiliriz. Ancak serinin ilk oyunu Ghost Story Games tarafından geliştirildi. 1960’lı yıllarda Rapture isimli kurgulanmış bir şehirde geçen senaryo daha sonrasında kitaplara da uyarlanmıştır. Oyunun Ayn Rand’ın Atlas Silkindi kitabına atıflarda bulunduğunu da söyleyelim.

18. Call of Duty

call of duty oyun serileri

FPS ve savaş oyunu denildiğinde akla ilk gelen seri olan Call of Duty gerçek bir efsane. Activison tarafından geliştirilen bu markanın oyunlarını çok satanlar listelerinde görmeye alışkınız. Genellikle yakalanan sinematik anlatımı bu yapımların patlama noktası oldu diyebiliriz. Ancak unutmamakta fayda var bu marka geniş birçok oyunculu oynanış yapısı da sunuyor. Özellikle Modern Warfare ve Black Ops gibi üçlemeler bugün pek çok oyunseverin favori oyunları arasında yer alıyor.

17. Diablo

diablo serisi

Blizzard Entertainmet’ın büyük markası Diablo da listemizin önemli serilerinden birisi. Video oyunlarıyla ilgisi yüzeysel seviyenin biraz üzerinde olan oyuncuların pek çoğu bu serinin hayranları arasında ki bu hiç şaşırtıcı sayılmaz. Çünkü yapımlar gerek oynanış, gerek atmosfer ve gerekse de hikâye olarak harika işler ortaya koyuyor. Eh biz oyunculara da bu eserleri tüketmek düşüyor. 1996 yılında çıkış yapan ilk oyunun ardından seri RPG ve Hack & Slash denildiğinde akla gelen ilk markalardan birisi oldu.

16. Fallout

fallout serisi

Yılların eskitemediği bir diğer marka da Fallout markası. Kıyamet sonrası senaryoları ilginizi çekiyorsa Fallout efsanesine göz atmanız lazım. Bu temayı daha iyi uygulayabilen bir iş bulmak gerçekten zor diyebiliriz. Bethesda tarafınca yaratılan bu evrende seçeneklere ve RPG oyun modeline doyacaksınız. İlk oyunu 1998’de çıkış yapan bu seri günümüzde birbirinden farklı pek çok türde oyuna sahip.

15. Far Cry

far cry serisi

Birisi isyan bayraklarını çekmekten mi bahsetti? Eh o zaman Far Cry’ı da listemize alalım. Serinin oyunları hikâye bütünlüğü göstermiyor. O nedenle de istediğiniz oyunundan başlayabilirsiniz oynamaya. Ayrıca zaten çoğu oyunu tema olarak birbirinin bir benzeri ve bu da oyuncular tarafından sıklıkla eleştiriliyor zaten. Bugün Ubisoft markası altında geliştirilen bu serinin ilk oyunu CryTek tarafından geliştirilmişti. Seri ilk oyunun yayına girdiği 2004 yılından beri bizimle. Bir FPS markası olan Far Cry, oyunculara tek kişilik bir oyun tecrübesi vaat ediyor.

14. Final Fantasy

final fantasy serisi

Final Fantasy Hironobu Sakagachi tarafından yaratılan ve 1987 yılından beri oyuncularla olan köklü bir seri. Square Enix’in en güçlü markalarından birisi olan Final Fantasy, Doğu Asya oyun kültürünün de en önemli temsilcilerinden birisi. O dönem adı Square olan geliştirici şirket şansını pek çok yapımla denemiş ve sermayesini neredeyse tüketmişti. Son kurşunlarını ve maddi güçlerini harcadıkları o oyunun adını da işte bu sebeple Final Fantasy (Son Fantezi) koymuşlardı. Ardından tutan bu oyunla kardeş olan 15 kadar oyun çıkış yaptı. Ne değişik hikâye ama!

13. God of War

God of War

Konsol oyuncularının favori oyunlarını listeleyecek olsak, ilk sıralara genellikle bu yapımın efsaneleri oturacaktır. God of War, hack and slash türünün en iyi örneklerini oyuncularla buluşturan bir seri. Eh bunu epik bir anlatı tarzıyla da sunduklarından olsa gerek, yeme de yanında yat kıvamında her işleri. Yunan tanrılarına savaş açmak ve büyük bir intikam hikâyesinde yer almak ister misiniz? O zaman bu markanın oyunlarına mutlaka göz atmalısınız.

12. Grand Theft Auto

gta serisi

Açık dünya oyunlarının şahı ve pek çok oyuncunun göz bebeğine geldi sıra. GTA bugün güncel video oyunları arasında en çok satılan oyun serilerinin başında geliyor. Bunun bir sebebi de var tabii. Çok yönlülüğü oldukça yüksek olan bu serinin oyunları, oyunculara çok fazla şey sunuyor. Bir Amerikan rüyası içerisinde yaşayabilirsiniz ya da çete savaşlarının başrolü olabilirsiniz. Rockstar Games tarafından geliştirilen bu markanın ilk oyunu 1999 yılında çıktı. Yine de seri asıl patlamasını oyunculara 3 boyutlu görünüşüyle kalplerde yer edinen GTA 3 ile yaptı diyebiliriz. Tabii her oyun, serinin şanına şan katmaya da devam etti.

En İyi Açık Dünya Oyunları

11. Half-Life

half life serisi

Valve’ın efsane markası Half-Life elbette bu listede yer alacaktı. Başka türlüsü düşünülemezdi bile. Bu fikri mülk hem sektörün en önemli markalarından birisini var etti, hem de koca bir nesili dünyası ve hikâyesiyle mest etti. Bir distopik bilimkurgu vaat eden bu fikri mülkün ilk oyunu 1998 yılında çıktı. Oyuncularınsa şirkete en büyük kızgınlığı seriyle alakalı olarak pek çok yapım görmüş olsak da bir 3. ana oyun görmemiş olmak oldu. Ayrıca önemli oyun motorlarından Source ile geliştirildiğini ve kaliteli bir FPS oyunu olduğunu da söyleyelim. Eğer ilk oyun gözünüze eski görünüyorsa daha sonra oyunun fanları tarafından geliştirilen Black Mesa’yı deneyebilirsiniz. Aynı oyun, farklı tat resmen.

10. Halo

halo serisi

Xbox oyuncularının gözdesi Halo, oyun tarihinin en efsane oyun serilerinden. Pek çok farklı türde oyunu bulunan bu serinin ilk örneği 2001 yılında piyasaya sürüldü. Askeri bilimkurgu temasının işlendiği oyunlar değişiklik gösterse de genellikle FPS türünde yayımlanmıştır. Ana seride Master Chief John-117 isimli karakteri yönetiyoruz. Eğer aksiyon arayışındaysanız Halo sizin durağınız olabilir.

9. Uncharted

uncharted serisi

Macera oyunları ilginizi çekiyorsa bu oyun serisinden haberiniz olmaması imkânsız. Definelerin peşinden gitmek, tarih kokusuyla aksiyondan aksiyona koşmak Uncharted’ın en büyük özelliklerinden. Yakın zamanda bilgisayardan da oynanabilir olan Uncharted 4 oldukça güncel bir oyun ancak serinin önceki oyunları için eski konsolları ziyaret etmeniz gerekebilir. “Buradan kötü deneyim çıkmaz” diyebileceğimiz oyun stüdyolarından Naughty Dog’un geliştirdiği Uncharted oyun serisi ilk olarak 2007’de piyasaya sürülmeye başlandı.

8. Mass Effect

mass effect serisi

Bilimkurgu rol yapma oyunlarıyla birlikte nasıl sunulurdu? İşte bu sorunun cevabı Mass Effect’te gizli. Eğer uzayda geçen, leziz bir kurgu istiyorsanız ve oyunun seçimlerinizle şekillenişini tatmak hoşunuza gidiyorsa yuvanız bu seri olabilir. BioWare tarafınca oyun dünyasına kazandırılan bu yapıtaşı, 2007’den beri rafları ve mağazaları süslemekte. Kısacası bu listede pek çok markaya göre çok daha genç diyebiliriz.

7. Portal

portal serisi

 

Bir bulmaca oyunu serisinin, en iyi oyun serileri isimli bir listeye girmesi sizi şaşırttı mı? Şaşırtmamalı. Portal bu listede olmayı fazlasıyla hak ediyor. Valve tarafından ortaya koyulan bu seri çıkarılan mini oyunları hesaba katmazsak yalnızca 2 oyuna sahip ve ilk oyunu 2007 yılında piyasaya sürüldü. Bilimkurgu bir evrende geçen ve FPS ile bulmaca türlerini harmanlayan yapımın arkasında işleyen harika bir de senaryosu bulunuyor. Oynarken “Arkadaş neler yapıyor şu insanoğlu” dedirten türden bir marka gerçekten.

6. Red Dead Redemption

red dead redemption oyun serileri

Oyun tarihinin en iyi hikâyeye sahip oyunlarını derlediğimiz bir liste olsaydı bu, RDR kesinlikle başlara oynardı. Rockstar Games’in göz bebeği olan Red Dead Redemption, henüz 2 oyuna sahip bir seri. Western temasında geçmesi ve sunduğu açık dünya oyuncuların beğenisini yıllardır topluyor. Bununla birlikte ilk oyununun 2010’da çıktığını da hatırlatalım. Eğer atınızın tepesinde maceralara atılmak ve eşsiz bir deneyim yaşamak istiyorsanız iki oyunun da bunu fazlasıyla karşılayacağını söyleyebilirim. Ayrıca çevremdeki arkadaşlarımın çoğu ilk oyunu konsolları olmadığı için oynayamamıştı ancak tek başına ikinci oyunu oynadıkları için de bir eksiklik hissetmediler.

5. Resident Evil

resident evil serisi

Gergin bir atmosfer ve doğadışı canlılar. İşte Resident Evil bu şekilde özetlenebilir. Ana serisinde pek çok oyun bulunan Resident Evil karşımıza ilk olarak 1996 yılında çıktı. Oyunda gördüğümüz karakterler ve düşmanlar değişiklik gösterse de, genellikle korku bilimkurgusu oynamak isteyenler için birebir oldukları söylenebilir. Bugün Capcom tarafından geliştirilen marka, Japon oyunları arasında en yüksek oyuncu rakamlarına ulaşan işlerden birisi.

4. The Elder Scrolls

elder scrolls serisi

Bethesda Game Studios tarafından geliştirilen ve ilk oyunu 1992 senesinde oyuncularla buluşturulan The Elder Scrolls oyun tarihinin önemli serilerinden. Rol yapma denildiğinde ilk akla gelen yapımlardan olan The Elder Scrolls özellikle modlanmaya uygun yapısıyla oyunculara gerçek bir oyun içi özgürlük vaat ediyor. Bugün çoğu oyuncunun Skyrim’i tanıyor olması, ancak serinin eski oyunlarını oynamamış olması da bir sonucu bize gösteriyor. Bu markanın oyunlarını gönül rahatlığıyla ve yapımın eski oyunlarıyla olan hikâye bağını düşünmeden oynayabilirsiniz.

3. The Legend of Zelda

the legend of zelda serisi

Oyun serileri arasında kökeni en geçmişe giden markayla karşınızdayız. The Legend of Zelda 1986 yılından beri bizimle. Nintendo tarafından geliştirilen bu fantastik eserler, içlerinde bulmaca, aksiyon ve macera öğeleri barındırıyor. Bununla birlikte tabii ki ilk oyunlar modern RPG sistemlerinin atası sayabileceğimiz dinamikleri de ilk sergileyen işlerden. Link’i yönetmek ve onunla bir bağ kurmak istiyorsanız seri sizi bekliyor. Ancak bilgisayarlarımızla ulaşmamızın kısıtlı olduğunu söyleyelim. Nintendo bu oyunu kendi konsollarının özel oyunu olarak tuttu yıllarca.

2. The Witcher

witcher serisi

Modern oyun serileri ve oyuncuları göze aldığımızda The Witcher yeni nesil oyunculara en hitap eden marka dahi seçilebilir. Günümüzün önemli fantastik kurgularından olan ve yine aynı isimle çıkan kitap serisinin bir uyarlaması The Witcher. Bu marka aynı zamanda daha öncesinde tanımadığımız CD Projekt Red stüdyosunu da bugünlere getirdi. İlk oyunu 2007 yılında yayına girmiş olsa da, en çok konuşulan yapımı The Witcher 3: Wild Hunt oldu. Oyunu merak edenleriniz ve tanımayanlarınız varsa, aksiyon rol yapma türünde olduğunu söyleyelim. Bir efsunkâr olan Rivyalı Geralt ile maceralara atıldığımız bu marka gerçekten de harika bir oynanışı da beraberinde getiriyor.

Dev The Witcher Testi ile Bilginizi Ölçüyoruz

1. Tomb Raider

Tomb Raider

Lara Croft ismi tanıdık geliyor değil mi? Tomb Raider fikri mülkü içerisinde birbirinden farklı üçlemeler de barındıran oldukça köklü bir iş. Macerayı ve aksiyonu doruklara taşıyan bu oyun serisi, mistik hikâyelerle birlikte fantastik yönlere de sahip. Eğer macerandan maceraya koşan bir aristokrat kızı olmak ilginizi çekiyorsa mutlaka göz atın. Geliştiricisi sıklıkla değişiyor olsa da ilk oyun Core Design tarafından 1996 senesinde çıkış yaptı. Bugün oyun serileri için geliştiricilik koltuğunun Square Enix’de olduğunu söyleyebiliriz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir