Anasayfa > Blog > ENB Nedir? – ENBSeries Hakkında Her Şey

ENB Nedir? – ENBSeries Hakkında Her Şey

En eski oyunların grafiklerini bile yeni nesile taşıyan ENB nedir? ENBSeries grafik modları hakkındaki tüm detayları derledik.

ENB Nedir?

Oyunlardaki ışıklandırmaları, yer yer grafikleri ve gölgelendirmeleri büyük oranda yenileyen ENB, en eski yapımları bile yeni nesil oyunlar gibi gösterebiliyor. ENBSeries olarak da bilinen grafik modu serisi Boris Vorontsov tarafından geliştirildi.

enb nedir

The Elder Scrolls V: Skyrim, GTA: San Andreas ve Vampire: The Masquerade – Bloodlines gibi birçok oyunu baştan aşağı yenileyen ENB grafik modları sistem gereksinimi tarafında biraz talepkar olabiliyor. Fakat görsel ayarlamalar ile birleştiğinde 2011’de çıkış yapan The Elder Scrolls V: Skyrim‘i yeni nesil bir oyun gibi gösteren ENB oyun ve modlama dünyasında oldukça büyük bir yere sahip.

Skyrim ENB Nasıl Kurulur? – Grafik Modu Kurulum Rehberi

ENBSeries modları, preset adı verilen farklı alt ayarlamalarla değişiklik gösterebiliyor. Hem oyuncular hem de farklı mod yapımcıları tarafından hazırlanan preset örneklerini hemen aşağıda görebilirsiniz.

ENB Preset Nedir?

enb nedir

Örneğin bir ENB preset modu oyuna daha karanlık bir hava katarken, diğeri de parlaklık seviyesini yükselterek canlı bir atmosfer oluşturmuş. Türkçeye önceden hazırlanmış ENB olarak tercüme edebileceğimiz presetler oyundaki ambiyansı baştan aşağı yeniliyor. Fakat her presetin farklı ENB versiyonu gerektirebileceğini dolayısıyla sisteminiz üzerindeki etkisinin de değişebileceğini belirtelim.

Bununla beraber ENBSeries modülü oyun içinde etkinleştirilebilen arayüzü sayesinde oyuncuya da küçük çapta değişiklikler yapma şansı tanıyor. Slider adı verilen ayarlamalarla parlaklık, kontrast ve pozlama gibi birçok ayarda anlık değişiklikler yapmak mümkün.

Oyuncuların severek kullandığı ENB modları oyun içerisinde Shift + F12 ya da Shift + Enter tuş kombinasyonları ile anlık olarak etkinleştirilip devre dışı da bırakılabiliyor. Örneğin ekran görüntüsü almak istediğinizde kısa bir hareketle modu etkinleştirebilir, daha sonra bilgisayarınızın yorulmaması için ENB’yi kapatabilirsiniz.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir