Anasayfa > Blog > Expansion Pack Ne Demek? – Genişleme Paketi Nedir?

Expansion Pack Ne Demek? – Genişleme Paketi Nedir?

Oyunlarda pek çok kez karşılaştığımız expansion pack nedir? Genişleme paketi ne demek ve oyunlara ne katar? Detayları bu yazımızda derledik.

Türkçesi genişleme paketi olan ek içerik paketleri halihazırda bulunan bir oyuna yeni içerik ekleyen paketlerdir. Oyuna araç gereç, ekipman, karakter, harita ve oyunun genel teması doğrultusunda birçok yenilik katan ek içerikler, genelde ana oyundan ayrı olarak satışa sunulmaktadır. Oyun şirketleri oldukça uzun bir süredir düzenli olarak genişleme paketleri geliştirip, piyasa sürüyor. Bu sayede hem oyuncular oyunda daha fazla vakit geçiriyor hem de oyundan kazanılan gelir de tek seferlik bir ödeme olmaktan çıkıyor.

Expansion Pack Ne İşe Yarar?

genişleme paketi nedir

Genişleme paketleri satın alan oyuncular geliştirici firmaya sürekli gelir sağlıyor. Bu noktada oyun tek oyunculu ya da çok oyunculu olması fark etmeksizin genişleme paketleri aynı görevi görüyor. Örneğin The Sims 4‘te yer alan ek içerik paketleri sayesinde oyuncular Simleriyle çok daha fazla etkinlik yapabiliyor. Yeni objeler, eşyalar ve kariyerler sayesinde oyunun sunduğu oynanış süresi de büyük oranda artıyor. Bir oyuncu The Sims 4’e bir kez ödeme yapsa da daha sonra oynanışı çeşitlendirmek için yeni paketler satın alıyor.

The Witcher 3 Expansion Pass Nedir?

Bu paketlerle özellikle MMORPG‘lerde karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Örneğin 2004’te çıkış yapan ve yıllardır severek oynanan World of Warcraft, genişleme paketi dendiğinde akla ilk gelen oyunlardan biridir. Çıkış yaptığı yıldan bu yana organik bir şekilde büyüyen ve oyun içi hikayesini de zenginleştiren yapım bugüne kadar dokuz adet içerik setini bünyesine kattı. Her ek içerik ayrı olarak satıldı ve oyuna yeni bölgeler, karakte hikayeleri, sınıflar, ekipmanlar ve farklı etkinlikler ekledi.

Standalone Expansion Pack Ne Demek?

Türkçesi bağımsız genişleme paketi olan bu tür içerik setleri ise indirmek ve oynamak için ana oyuna ihtiyaç duymazlar. Büyük oranda ana oyundaki temel unsurları kullanan bu tür ek paketler için Crysis Warhead, Half-Life: Blue Shift gibi örnekler verebiliriz.

Örneğin Crysis Warhead serinin ilk oyunu olan Crysis ile temel olarak aynıdır. Oyundan ayrı olarak çıkış yapan Crysis Warhead ne ikinci bir oyun olacak kadar kapsamlıdır ne de basit bir ek içerik seti olacak kadar küçük çaptadır. Durum böyle olunca Crytek, Crysis Warhead‘i bağımsız bir genişleme oyunu olarak yayımlamıştır.

Expansion pack ne demek sorusunun cevabını bu yazımızda cevaplamış olduk. Genişleme paketleri dair neler düşünüyorsunuz? Firmaların ek içerik setleri yayımlarken izlediği politikalar hakkındaki fikirleriniz nelerdir?

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir