Anasayfa > Blog > Expansion Pack Nedir? Genişleme Paketi Ne Demek?

Expansion Pack Nedir? Genişleme Paketi Ne Demek?

Video oyunlarında sıklıkla duyduğumuz ve karşımıza sürekli çıkan kavramlardan birisi olan Expansion Pack nedir? Buyurun anlatalım.

Bir video oyununu yarattığı evreni, hikâyesi ve özellikleriyle daha büyük bir hâle getiren ekstra paketlere ‘Expansion Pack’ denilmektedir. Genişleme paketi anlamına gelen bu kavram karşımıza ücretli ya da ücretsiz olarak çıkabilmektedir.

Genellikle geliştiriciler bunu bir gelir kapısı olarak görüyor olsalar da, bütün halindeki oyunun çıkartılması daha uzun zaman aldığı için de uygulanabilmektedir. Yani şirketin buradaki hedefi oyunun belli bir halinin satışa sunulması ve diğer pek çok önemli özelliğin oyuna bundan sonra dâhil edilmesidir. Bu sayede zaman kazanan şirket aynı zamanda geliştirme maliyetlerinin bir kısmını da oyundan kazandıklarıyla amorti edebilir. Diğer bir yandan da oyuncuların oyunla ilgili görüşlerini toplayacakları için hata ve doğruları üzerine analizler elde edebilirler.

DLC Nedir? Nasıl Kurulur?

Expansion Pack Örnekleri Nelerdir?

Genişleme paketleriyle yalnızca video oyunlarında karşılaştığımızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu ürün türünü günümüzün çok kullanılan programlarında da yine benzer nitelikleriyle görebiliyoruz. Ayrıca sadece dijital dünyayla da kısıtlı kalmayan kavram, bazı kutu oyunları için de ek bir gelir kaynağı rolünü üstleniyor.

Bir diğer yandan bu paket içeriklerinin kimi zaman üçüncü parti olarak da piyasaya sunulduğunu bu alt başlık ile hatırlatalım. Kimi zaman modlanabilir içeriklerde kullanıcı gruplarının içeriği genişletebildiğini görebiliyoruz. Ayrıca Expansion Pack kavramının çeşitli kaynaklarda DLC kavramıyla birlikte anıldığını da belirtmemizde fayda var.

En bilinen genişleme paketi örnekleri arasında aşağıdaki oyunlara ve özel içeriklere denk gelmemiz mümkündür.

  • The Witcher 3: Wild Hunt – Expansion Pass
  • World of Warcraft – The Burning Crusade
  • Grand Theft Auto IV – Episodes From Liberty City
  • The Last of Us – Left Behind
  • Red Dead Redemption – Undead Nightmare

Bu yazımızla “Expansion Pack Nedir?” sorunuza yanıt vermeye çalıştık. Umarız yardımcı olabilmişizdir. İyi oyunlar ve keyifli vakitler dileriz efendim.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir