Anasayfa > Blog > Hitbox Nedir? Oyunlarda Hitbox Ne Demek?

Hitbox Nedir? Oyunlarda Hitbox Ne Demek?

Video oyunlarının mekanikleriyle ilgili en önemli kavramlardan birisi olan hitbox nedir gelin basit bir şekilde açıklayalım.

Hitbox, bir oyunda hasarın hangi alana işleyeceğini belirten bir kavramdır. Dilimize ‘hasar noktası’ ya da ‘hasar alanı’ olarak çevirmek mümkündür. Oyun içerisinde ateşlenen bir mermi hangi noktada vücuda değdi sayılacak? İşte bu sorunun cevabı ‘Hitbox Nedir?’ sorusunun içinde yatıyor. Ayrıca kavram yalnızca mermilerle de alakalı değil. Fiziksel hasarlarda da, alan hasarlarında da karakterlerin ne uzaklıktan zarar görebileceğini oyunun bu mekaniği belirler.

Dev bir NPC bir yumruk salladı, siz yanınızdan geçeceğini düşünüyorsunuz ancak yere çarpan bu yumruktan çok yüksek olmasa da hasar aldınız. İşte sebebi bu mekanik oluyor. Kavramı daha iyi anlamanın yolu tabii ki örnekler göstermekten geçiyor. Dilerseniz birkaç güzel ve önemli örneği sıralayalım.

NPC Ne Demek?

Hitbox Örnekleri

  • Dark Souls hasar alanı çok konuşulan oyun serilerinden birisi olmuştur. Aşağıdaki örnekte nedenini daha iyi anlamak mümkün çünkü gerçekten harika kurgulanmış.

  • Counter-Strike: Global Offensive de taktiksel anlamda kendini geliştirmeye çalışan ve bu yüzden her ayrıntıyı bilmek isteyen oyuncularla dolu.

  • Çok oynanan oyunlardan bahsedeceksek League of Legends örneği vermemek olmazdı değil mi?

  • Son örneğimiz de PUBG’den gelsin madem. Bu oyunla ilgili en çok tartışılan noktalardan birisi de hasar alanları zira.

Sonraki yazılarımızda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın, sağlıcakla kalın.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir