Anasayfa > Blog > IPS Nedir, IPS Ekran Ne Demek?

IPS Nedir, IPS Ekran Ne Demek?

Günümüzün çok kullanılan görüntüleme sistemlerinden bir diğeri olan IPS nedir ve IPS ekran ne demek gelin birlikte öğrenelim.

IPS, LCD ekran teknolojisinin eksiklerini ortadan kaldırmak ve teknolojiyi bir basamak ileriye taşımak amacıyla ortaya çıkartılan bir görüntüleme, monitör paneli teknolojisidir. Her ne kadar LCD’nin takipçisi bir ürün grubu olsa da, IPS ekranları ayrı tutan birçok tercih nedeninden bahsedebiliriz.

LCD Ekran Nedir, LCD Ne Demek?

IPS monitörleri avantajlı kılan unsurları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Tepki sürelerinde düşük maliyetli hız.
  • İzleme açılarında LCD’ye göre geliştirmeler.
  • Renk çeşitliliği, kalitesi ve kontrast aralığındaki başarısı.
  • Fiyat ve performans dengesini oturtuyor olması.

Açılımı In-Panel Switching olan bu monitör türünün ayırt edici özelliklerinden birisi paralel sıvı kristaller kullanıyor olmasıdır diyebiliriz. Paralel düzen gerek renk konusunda, gerekse izleme açısını genişletmesi bağlamında oldukça olumlu etki yaratmaktadır. Bunun dışında isminden de anlaşılabileceği üzere panel için değişikliklere de olanak sağlar.

IPS Monitör Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

IPS bir paralel sıvı kristal monitör teknolojisidir. Çoğunlukla dizüstü bilgisayar ekranlarının panel sistemleri olarak karşımıza çıkar. Bugün maliyet ve avantajları nedeniyle çoğu zaman ana ürün grubu olan LCD ürünlerinden ziyade IPS ürünlerin tercih edildiğini görebiliyoruz. Bunun önemli nedenleri arasında sağladığı performans faydaları yer alıyor. Evlerimizde dizüstü bilgisayarlarımızın ekranları olarak karşımıza çıkabildiği gibi, kimi zaman telefon ve harici monitörlerimizle de karşımıza çıkabiliyor.

IPS Ekran Nasıl Temizlenir?

IPS Ekranlar yüzeyleri bağlamında oldukça hassas cihazlardır. Çıplak elle dokunulduğunda hafif baskı dahi dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir Hasarlar çoğu zaman ölü pixel sorunları olabildiği gibi, diğer bir yandan da ekranın tamamen işlevsiz kalması durumları da görülmektedir. Bu nedenle temizlik noktasında özverili ve dikkatli davranmanızı özellikle tavsiye ediyoruz.

Temizlik yaparken kuruya yakın nemli mikrofiber bezlerle, fazla bastırmadan ve çıplak ellerinizle dokunmadan temizlik yapabilirsiniz. Eğer mikrofiber bezlere erişiminiz yoksa gözlük temizleme bezleri de işinize yarayacaktır.

Eğer elinizde panellere özel bir jel ya da temizlik sıvısı yoksa her ürünü kullanmamanız gerektiğini unutmayın. Yalnızca silikonsuz cam temizleyicileri bezinizi nemlendirmek amacıyla kullanırsanız sorun olmayacaktır. Bunun için ürün özelliklerini okumanızı tavsiye ederiz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir