Anasayfa > Blog > LCD Ekran Nedir, LCD Ne Demek

LCD Ekran Nedir, LCD Ne Demek

Bugünün televizyon teknolojisine de yön veren LCD ekran nedir ve LCD ne demek merak ediyor musunuz? Buyurun birlikte öğrenelim.

LCD ekran, Türkçeye sıvı kristalli ekran olarak da çevrilebilen bir panel türüdür. Elektrik yardımıyla kutuplara bölünen sıvı, ışığı tek yönlü bir şekilde geçirir hale gelir ve bu şekilde görüntü meydana gelir. Gelen verinin bu şekilde görsele dönüştürülmesi nedeniyle LED TV’nin de atası olduğu söylenebilir. Panelin sıvı kristalden oluşması zedelenmeler durumunda ekranın kullanılmaz hale gelmesine neden olur. Ayrıca LCD monitörler daha az enerji tükettikleri için uzun bir dönem firmaların üretim tercihleri arasında kolayca yer edinebilmişlerdir.

LED TV Nedir?

LCD Ne Demek?

LCD, Liquid Crystal Display anlamına gelir. Görüntüleme teknolojilerinde uzun yıllar kullanılmıştır. Polarize filmler, cam filtreler, aynalar ve elektrik yardımıyla görüntüyü izleyiciye ulaştırır. Kullanım alanları arasında bilgisayar monitörleri, televizyonlar ve robotik alanlar yer almaktadır.

Sistemi en basit haliyle anlatmak gerekirse, sistem kutuplanmayan beyaz ışığı sırasıyla arka cam, polarize film, sıvı kristal, cam renk filtresi ve son olarak tekrar polarize filmden geçirir ve ön camda görüntü renkli bir şekilde meydana gelir. Sıvı kristalli iletişimde de tıpkı LED ekranlarda yaşandığı gibi uzaklaştıkça görüntünün netleşmesi durumu yaşanır. Bunun nedeni de içerde yapılan yansıtma gibi işlemler dersek hata yapmış olmayız.

LCD TV Nasıl Temizlenir?

Hem taşıma aşamasında, hem de temizlik aşamasında LCD ekrana oldukça nazik davranmanızda fayda var. Çünkü içerisindeki çok sayıdaki materyalden herhangi birisi zarar gördüğünde renkte arızalar yaşanabilir ve hatta TV direkt olarak çalışmaz bir hale gelebilir.

Temizlerken ekran temizleyici sıvılar ve jelleri gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz, ayrıca bu materyallere erişiminiz yoksa camsil ile nemlendirilmiş bezlerin de kullanımı sorun yaratmaz. Yine de sizlere tavsiyemiz hafif nemli bezlerden şaşmamanız ve özellikler ekranın kenar ve köşelerinde kuru bez tercih etmeniz olacaktır.

Bir dönemin en çok kullanılan teknolojilerinden de olsa, gün geçtikçe gündelik hayatımızda daha az karşılaştığımız bir teknolojiyi anlatmış olduk. Yerini daha yeni, daha az maliyetli ve daha kaliteli sistemlere bırakmış olsa da, sanayi ve robotik alanlarda kullanılmaya devam ettiğini söyleyerek yazıyı noktalandıralım. Umarız aklınızdaki LCD ekran nedir sorusunun yanıtını yazımızda bulabilmişsinizdir.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir