Anasayfa > Blog > LED TV Nedir? OLED ve QLED Teknolojileri

LED TV Nedir? OLED ve QLED Teknolojileri

Son yılların en popüler ekran teknolojisi olan, fiyatları ve kalitesiyle öne çıkan LED TV Nedir? OLED ve QLED teknolojileriyle öğrenelim.

LED TV, LCD teknolojisinin aydınlatma açısından ileriye geçilmiş ve farklı bir isim kazanmış versiyonudur. Temel işlevi her ne kadar aynı olsa da aydınlatma olarak farklı bir teknik kullanılıyor olması LED TV’yi özel kılar. Küçük led ışıklarının yan yana çalıştığı bu sistemde görüntünün işlenmesiyle kırmızı, yeşil ve mavi renkler farklı tonlarda birleşerek görseli oluşturur.

LED TV’lerde ekran küçük noktalar halindeki elektroniklerden oluştuğu için, uzaklaşıldıkça kalitenin arttığı bir durum söz konusudur. ‘LED TV Nedir?’ sorumuza yanıt aldığımıza göre, teknolojiyi farklı kulvarlarda ileriye taşıyan OLED ve QLED teknolojilerine de değinelim.

OLED Nedir?

OLED, Organik LED anlamına gelir. Teknoloji fotoğraflar ve görüntü birimleri konusunda kendini kanıtlamış olan Kodak markasınca geliştirilmiştir. Teknolojiyi farklı kılan yönü önde bulunan karbon yapılı panelin yardımıyla arka ışığa ve dış ışığa ihtiyacının kalmayışı diyebiliriz. Bu daha akıcı bir görüntü sağlayabiliyor. Aynı zamanda LED ekranların büyük dezavantajlarından birisi olan siyah renklerdeki başarısızlık da büyük ölçüde OLED teknolojisi ile aşılmakta. Tıpkı plazma ekranlarda olduğu gibi siyah hücrelerin kapalı tutulması yoluyla soruna müdahale edilebilmiş.

Plazma TV Nedir?

Akıcılığı nedeniyle oyun monitörlerinin geleceği olarak görünen teknolojinin üretim masrafları biraz daha yüksek diyebiliriz. Aynı zamanda panel yapısından dolayı ‘curve’, yani eğimli üretim oldukça zor oluyor. Dolayısıyla ürünler çoğunlukla düz.

QLED Nedir?

QLED, Kuantum LED anlamına gelmekte. Renk paletinin genişliği ve kuantum fiziğinden faydalanılması nedeniyle ileri teknoloji sayılmaktadır. Diğer ekran teknolojilerinin aksine, birkaç ara rengi de net bir şekilde verebiliyor olması ve renkler arasındaki değişimin noktalarda oldukça hızlı gerçekleşmesi onu özel kılar. Aynı zamanda parlaklık açısından da büyük avantajlar oluşturur.

Tıpkı OLED gibi, QLED teknolojisi de kendinden aydınlatmalıdır ve bu iki teknolojide bu avantaj sayesinde ekran yanması (ekranda bir görüntünün sabit kalması) durumu oluşmaz. Teknolojiyi en yakın rakibi QLED’den ayıran yönü ise organik olmaması dolayısıyla daha uzun yıllar kullanıma olanak sağlamasıdır.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir