Anasayfa > Blog > Jason Voorhees Kimdir? Jason Voorhees’in Hayatı

Jason Voorhees Kimdir? Jason Voorhees’in Hayatı

Ana kuzusu bir katil olan Jason Voorhees’in hayatı tıpkı annesinin hayatı gibi trajedi ve acıyla dolu. Bu yazımızda sizler için “Jason Voorhees kimdir?” sorusunu yanıtlayacağız. 

Dışarıdan acımasız ve kana susamış bir psikopat olarak görünse de aslında içinde o 11 yaşındaki çocuk yaşamaya devam ediyor. Toplam 12 adet filmi olan karakterimizin doğal olarak aktör sayısı da bir hayli fazla. “En iyi Jason kim?” sorusu bu yüzden oldukça fazla tartışılan bir konu oldu. Fakat hayranların çoğunluğu, dört adet Friday The 13th filminde Jason Voorhees’e can veren Kane Hodder’ı gerçek Jason olarak kabul ediyor. Hatta Hodder, 2017 senesinde çıkan Friday The 13th: The Game adlı oyunda Jason Voorhees’i 16 sene sonra tekrardan Motion Capture teknolojisi sayesinde canlandırdı.

Karakterin tasarımı ise Stan Winston dahil birçok sanatçının elinden geçti, sürekli değişime uğradı. Yazıya geçmeden önce baştan uyarımızı yapalım: İçerikten veya kullanılan görsellerden ötürü rahatsız olabilirsiniz. Ayrıca bu yazı Friday The 13th serisi hakkında büyük spoilerlar içermektedir. Onun dışında önceki yazımızda ele aldığımız Pamela Voorhees’in hayatını, bu yazıyı okumadan önce göz atmanızı öneririz.

Pamela Voorhees Kimdir? Pamela Voorhees’in Hayatı

Jason Voorhees Kimdir?

Jason Voorhees Kimdir?

Az önce de belirttiğimiz gibi Jason Voorhees, Friday The 13th serisinin ana karakteridir. Kendisi Elias ve Pamela Voorhees’in tek çocuğudur. Doğuştan gelen Hidrosefali hastalığı, hayatını felakete çevirmiştir. Jason, İlk olarak 1980 yılında ilk Friday The 13th filminde çocuk olarak gözüktü. Önceki yazımızda da bolca anlattığımız gibi ilk filmde tamamen Pamela Voorhees yani Jason Voorhees’in annesine odaklanılmıştı. Jason Voorhees’i diğer Slasher karakterlerinden ayıran en iyi özelliği ise istediği zaman istediği şekilde kurbanlarına zarar verebilme özelliğidir. Çoğunlukla kurbanlarını sessizce takip ederek öldürmeyi seçse de bazen kurbanlarına psikolojik zararlar da verebiliyor. Kurbanları ise genelde yetişkinler oluyor. Hayvanlara ve çocuklara karşı bir tür acıma duygusu barındırıyor diyebiliriz. Çünkü çocukları gördüğü zaman geçmişte yaşadığı trajik olayları hatırlar ve onlarla iletişime geçmeye çalışır. Yani çocuklara karşı dostane bir ilgisi var.

Jason Büyüyor

İlk filmde yaşanan olaylardan sonra Jason, yetişkin olarak boğulduğu gölden çıkar. Annesinin intikamını almak için Alice Hardy’i katlettikten sonra Jason abimiz, yuvası olarak nitelendirdiği Kristal Kampı’na dönüş yapar. Amacı ise kampı, davetsiz misafirlerden korumak. Kendinde ormanın derinliklerinde bir baraka inşa eden abimiz, zaten dar olan barakanın içine kocaman bir totem yerleştirmeye karar verir. Totemin üzerinde ise annesinin kafası, palası, gri kazağı ve öldürdüğü kurbanları yer almakta. Olaylardan hemen beş yıl sonra bir grup genç kamp yapmaya gelir fakat bilmedikleri şey ise kampta onları bekleyen soğuk kanlı bir seri katilin olduğudur. Bu gençleri gözüne kestiren Jason, kafasına bir çuval geçirip gençlerin peşine düşer. Kamptaki neredeyse herkesi öldüren Jason, hayatta kalan son gençleri de (Ginny ve Paul Holt) öldürmek için yola koyulur. Ginny, Jason’ın yaşadığı barakayı bulduktan sonra, katilimizin annesinin kazağını giyer ve ardından Paul Holt’ın yardımıyla Jason’ı tuzağa düşürerek şimdilik etkisiz hale getirirler.

Jason Voorhees Kimdir?

Daha sonradan Jason, yaralarını iyileştirmek için yakınlarda bir göl beldesi olan Higgins Haven’a kaçar. Beldenin sahibi Chris Higgins, arkadaşlarıyla birlikte aile mirasına geri dönüp bir çeşit parti vermek ister. Ahırda saklanan Jason, Shelly adlı kurbanından aldığı ve ömür boyu üzerinde taşıyacağı hokey maskesini alır ve cinayetlerine devam eder. Her ne kadar beldedeki çoğu kişiyi öldürse de tıpkı Ginny gibi Chris de hayatta kalmayı başarır ve Jason Voorhees’i bir balta vasıtasıyla savunmasız hale getirir.

Jason Voorhees Kimdir?

Bu yazımızda sizler için birçok video oyununa, müziklere, dizilere hatta talk showlara konuk olan Jason Voorhees’in hayatını ele aldık.

 

Hakkında Harun Refik Çiftci

Oyunlarla bir bebekken elime tutuşturulan çakma Nintendo kolu ile tanıştım. Retro oyunlara ve Slasher filmlere hayran bir şahıs. FPS aşığı olduğum doğrudur.

2 Yorumlar

  1. Sanane save butonu.com

    13. CUma serisini 1 günde bitiren biri olarak söylüyorum 3. filmden sonrasını neden anlatmadın 1 işi yapacaksan ya tam yapacan ya hiç yapmayacaksın o kadar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir