Anasayfa > Blog > LoL Dodge Nedir? Dodge Ne Demek?

LoL Dodge Nedir? Dodge Ne Demek?

League of Legends (LoL) ve birçok diğer oyunda karşımıza çıkan dodge terimi nedir, ne anlama gelir, nerelerde kullanılır?

Oyunlar popülerleştikçe kendi içlerinde geniş bir terminoloji oluşturuyor. Terimler, bazı oyunlara özel olarak kullanılabildiği gibi belli türdeki oyunların genelinde de karşımıza çıkabiliyor. Bazıları ise direkt olarak oyun dünyasının tamamında kullanılabiliyor. Bunlara örnek olarak GG, WP gibi terimleri vermemiz mümkün.

League of Legends, dünya çapında oldukça büyük bir oyuncu kitlesine sahip. Oyunda gerek oyun içinde kullanılan, gerekse de sohbette kullanılan birçok terim bulunuyor. LoL terimleri arasında karşımıza çıkan AD, ADC, sustain gibi sayısız ifade bulunuyor. Dodge da bu terimlerden sadece bir tanesi. Peki LoL oyununda sıklıkla karşımıza çıkan dodge nedir, ne anlamda kullanılır?

https://www.youtube.com/watch?v=TjMjmX2FX1M

LoL Dodge Nedir?

  • League of Legends (LoL) oyununda dodge kelimesi, bir yetenek atışından başarıyla kaçmak anlamında kullanılıyor.
  • Dodge, aynı zamanda bir maçı bozmak, oyun başlamadan karşılaşmayı bitirmek anlamında da kullanılabiliyor.

Buna örnek olarak Blitzcrank’in attığı koldan ani bir hareketle kurtulmayı gösterebiliriz. Blitzcrank’in sizi çekmek için kullandığı Q yeteneğinin önünden bir anlık refleksle çekilmeniz, rakibinizin yeteneğini “dodge”ladığınız anlamına geliyor.

Oyunun neredeyse bütün karakterlerinde tutturulması gereken yetenekler bulunuyor. Genelde bu yeteneklerin hedefi olan ADC’lerde veya yüksek hasar potansiyeline sahip olan şampiyonlarda ise kaçabilmeleri için çeşitli mobilite yetenekleri var. Buna örnek olarak Ezreal’ın E yeteneğini, Caitlyn’in E yeteneğini, Jinx ve Jhin gibi ADC’lerin kendilerini hızlandıran pasiflerini gösterebiliriz.

Dodge Ne Demek?

Dodge fiili, İngilizce dilinde de League of Legends’ta kullanıldığı anlamıyla aynı şekilde karşımıza çıkıyor. Dodge fiili, Google’ın sözlüğüne göre “bir şeyden veya birinden ani hareketle kaçınmak” anlamında kullanılıyor. Fiil, aynı zamanda “cezadan kaçınmak” gibi anlamlarda da kullanılabiliyor.

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir