Anasayfa > Blog > LoL Sup Nedir? League of Legends’ta Support (Destek) Rolü

LoL Sup Nedir? League of Legends’ta Support (Destek) Rolü

Türkiye dahil olmak üzere birçok yerde oynanan MOBA oyunu League of Legends (LoL) kapsamındaki rollerden biri olan sup (support, destek) nedir? Hangi görevleri üstlenir, nerede oynar?

League of Legends, yıllar önce Riot Games tarafından piyasaya sürülmüş, özellikle de espor açısından sektörü çok ilerilere taşımayı başarabilmiş bir MOBA oyunu. Bu oyun kapsamında maç içindeki oyuncuların oynadığı bazı roller bulunuyor. Bu roller, oyuncunun maç içinde yapması gerekenleri, oynaması gereken yeri aşağı yukarı belirliyor. Bunlar arasında bulunan Sup (support, destek) rolünün ne yaptığından, nerede oynadığından yazımızda bahsettik.

braum

LoL ADC Nedir?

LoL Sup / Support / Destek Nedir?

  • Destek (support) anlamına gelen rol, League of Legends’ta başta saldırı gücü taşıyıcısı olmak üzere takımını koruyan, karşı takımın işini kitle kontrol yetenekleriyle zorlaştıran pozisyondur.
  • Destek şampiyonları, oyunun başında alt koridorda ADC ile beraber oynar. Oyun ortası ve sonunda da genel olarak ADC’sinin yanında gezerek onu korur.

Destek şampiyonları adı üzerinde takımındaki diğer şampiyonlara can basarak, saldırı hızlarını artırarak, karşı takımı yavaşlatarak ve durdurarak kendi takımlarına destek oluyorlar. Support pozisyonunda oynayan şampiyonlar genel hatlarıyla ikiye ayrılıyor. İşlevsel destek şampiyonları ve tank destek şampiyonları aynı amaç için uğraşsa da bu karakterler arasındaki farklı oluşturan bazı unsurlar bulunuyor. İşlevsel destek karakterleri genel olarak kalkan verme, can basma gibi aktif yetenekleriyle takımlarını güçlendirirken tank destekler karşı takımdan gelen hasarı üzerine alarak kendi takımlarını korumaya çalışıyor. Nami, Soraka, Lulu, Janna gibi şampiyonlar işlevselliğiyle dikkat çekerken Braum, Blitzcrank, Leona gibi destekler de karşıdan gelen hasarı çok iyi şekilde üstleniyor. İşlevsel destekler genelde kırılgan oluyor, tank destekler de takımlarına işlevsel destekler kadar doğrudan şekilde yardımcı olamıyorlar. Kendi oynamak istediğiniz şampiyonlara zevkinize ve yeteneklerinize göre karar verebilirsiniz.

lol-sup-nedir

LoL Destek (Support) Şampiyonları

Bu listede oyunda bulunan bazı destek şampiyonlarından ve bu şampiyonların özelliklerinden bahsettik. Oyunda bunların dışında da birçok destek şampiyonu bulunuyor.

  • Nami

Şahsen en çok oynadığım şampiyon olan Nami, öğrenilmesi zor olsa da öğrenildikten sonra çok etkili olabilen bir şampiyon. Pasifi sayesinde takımını bütün yetenekleriyle hızlandırabilen şampiyon, W yeteneğini düzgün bir şekilde sektirerek hem takımına can basıp hem de rakibe hasar vurabiliyor. Ulti yeteneğiyle rakibi durdurup ölümcül bir şekilde yavaşlatan Nami, bu yetenekle Q’sunu komboladığında ise rakibi çıkamayacağı bir duruma getiriyor.

  • Lulu

Oynarken zevkli olan, karşımıza gelince ise bizleri sinirden çıldırtan Lulu da oyundaki en güçlü işlevsel desteklerin arasında bulunuyor. En güçlü rakibi kısa süreliğine bir böceğe dönüştürüp takım savaşı kazandırabilecek potansiyele sahip olan bu şampiyon, ADC’sinin üzerinde E yeteneğini kullanarak diğer eşyaların da etkisiyle kendisini yenilmez yapabiliyor. Lulu’ya karşı oynayan rakiplerin sürekli yavaşlaması da cabası.

  • Braum

League of Legends’ın sevilen tank şampiyonları arasında bulunan Braum, özellikle uyumlu bir ADC ile birlikte oynandığında rakibe geçit vermeyebiliyor. Pasifi sayesinde rakipleri kolay bir şekilde dondurma potansiyeline sahip olan şampiyon, Lucian veya Vayne gibi hızlı bir şekilde saldırı yapabilen ADC’lerle birlikte oynandığında rakibine oynama imkanı sunmuyor. Yetenek seti dolayısıyla genelde tank olarak oynanan şampiyon, ADC’lerin yanında görmeyi tercih ettiği desteklerden bir tanesi.

  • Leona

Kombosunu yapmasının ardından rakibi çok uzun bir süre boyunca durduran ve saldırı şansı vermeyen Leona, bu açıdan bakıldığında tank olmasına rağmen son derece işlevli bir şampiyon. Bütün yetenekleriyle rakibi durdurabilen ve yavaşlatabilen Leona, güzel bir komboyla karşısındakileri adeta hayattan soğutuyor.

LoL için sup (destek) nedir sorusunu cevapladığımız yazımızla umarız yardımcı olabilmişizdir. Herkese iyi oyunlar diliyoruz.

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir