Anasayfa > Blog > Mini Dizi Nedir?

Mini Dizi Nedir?

Televizyonlarda daha nadir denk geldiğimiz ancak dijital platformlarda etkileyici örnekleriyle karşılaştığımız mini dizi nedir?

Mini dizi hikâyesi tamamlanmış olan ve yine hikâyesi gereği ikinci bir sezonu bulunmayan yapımların türüdür. Adından dolayı bölümleri kısa metraj boyutlarındaki dizilerle karıştırılıyor olsa da hikâyesini tek sezonda tamamlayabilen ve final yapabilen dizileri betimler. Ayrıca konsepti gereği tek sezondaki bölüm sayısının da düşük olması beklenmektedir. İdeal bir mini dizinin 3 ila 12 bölüm aralığında bulunduğunu söyleyebiliriz.

DnD Nedir? DnD Rehberi

Mini dizileri karakteristik özellikleriyle sıralayarak “Mini dizi nedir?” sorusunu yanıtlamamız gerekirse:

  • Bölüm sayıları azdır.
  • Tek sezonda final yaparlar.
  • Hikayeleri ön prodüksiyon evresinde tamamlanmıştır.
  • Kısa filmin konsept özelliklerini dizi mantığına yaklaştırırlar. (Hikayenin vuruculuğu, sadeliği gibi)

Özellikle son yıllarda dijital platformlar bizlere birbirinden güzel yapımları izlemek için de güzel bir şans tanıdılar. Dolayısıyla ufak bir liste de paylaşarak önerilerden bulunalım.

Mini Dizi Önerileri

Bunun bütün mini dizileri içeren bir liste olmayacağını, kendi önerilerimizden oluştuğunu belirtelim. Dilerseniz siz de önerilerinizi yorumlarda yapabilir ve bu dizileri listeye eklememizi sağlayabilirsiniz.

 Unorthodox

Yahudi bir genç kızın hayatını anlatan 2020 yapımı Unorthodox yalnızca 4 bölümden oluşuyor ve tamamını izlemek yalnızca birkaç saatinizi alıyor. Esty isimli karakterle çıkacağınız macerada özgürlüğün değerini daha yakından tanıyabiliyorsunuz.

unorthodox mini dizi

The Queen’s Gambit

Güzel oyuncu Anya Taylor-Joy’un canlandırdığı Beth, bir satranç dehasıdır. Yine 2020 yılında yayına giren bir iş olan The Queen’s Gambit, yalnızca 7 bölümden oluşuyor. Pazar gününüze güzel bir tecrübe olarak dahil edebileceğimiz bu dizi hem bir dönem dizisi olmasıyla, hem de hikaye anlatımıyla bizleri cezbediyor.

the queens gambit mini

Maniac

Netflix’in başarılı mini dizisi Maniac 2018 yılında yayımlandı. Emma Stone ve Jonah Hill’in başrollerini paylaştığı drama bir ilaç deneyini ve deneye tabii tutulan iki karakteri konu alıyor. Yaratıcı davranmaktan çekinmeyen yapım sadece 10 bölümden oluşuyor.

maniac mini series

Chernobyl

Ülkemizin de oldukça zor günler yaşamasına neden olan Çernobil olaylarının anlatıldığı dizi 2019 yılında yayınlandı. IMDb’nin en yüksek oylu işleri arasında yer alan Chernobyl, yalnızca 5 bölümden ibaret. Bu muhteşem deneyimle Sovyetler’in en büyük sarsıntılarından birisini tecrübe edinebilirsiniz.

chernobyl

WandaVision

Marvel evreninden tanıdığımız iki süper kahramanı farklı bir şekilde ekranlara taşıyan yapım 2021 yılında yayına girdi. Elizabeth Olsen ve Paul Bettany tarafından başrolleri paylaşılan dizi 9 bölümden oluşuyor ve yüksek iMDb puanıyla göz dolduruyor.

wandavision mini dizi nedir

Band of Brothers

Bahsettiğimiz diğer yapımlara göre bir hayli eski olan Band of Brothers 2001 yılında bizlerle buluştu. Savaş atmosferinin psikolojik boyutunu da bizlere sergileyen bu dizinin yayımlanmış 10 bölümü bulunmakta. İkinci Dünya Savaşının işlendiği bu dönem dizisi izleyicilerin en beğendiği işler arasında yer alıyor desek yalan olmaz.

band of brothers mini dizi

Watchmen

Aynı isimli çizgi romandan yola çıkılarak çekilen Watchmen 2019 yılında yayımlandı. 9 bölümü bulunan bu yapım için söylenecek çok şey olsa da sürpriz bozanlık yapmadan belirtelim. İyi bir drama ve aksiyonun harmanlanması fikri hoşunuza gidiyorsa göz atmayı düşünebilirsiniz.

watchmen dizi 2019

The Haunting of Hill House

Netflix’in başarılı mini dizilerini piyasaya sürdüğü 2018 yılının meyvelerinden bir diğeri de The Haunting of Hill House. 10 bölümlük yapım, etkileyici bir gizem ve korku dizisi olarak karşımıza çıkıyor. Tabii yapımın tüm bunlarla birlikte dramayı da ön plana çıkarttığını hatırlatalım.

the haunting of hill house mini series

Godless

İyi westernler izlemeyi sevenleri son önerimizle karşılıyoruz. Godless 2017 yılında yayımlanmış bir Netflix mini dizisi. 1880’lerde geçen yapım kanunsuz çete lideri Frank Griffin ve Roy Goode’un hikâyesini anlatıyor. Dizi yayına girmiş olan 7 bölümüyle izlemenizi bekliyor.

godless mini

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir