Anasayfa > Blog > Mockumentary Nedir? En İyi Mockumentary Diziler ve Filmler

Mockumentary Nedir? En İyi Mockumentary Diziler ve Filmler

Ülkemizde henüz pek örneğini göremediğimiz bir yapım türü olan Mockumentary nedir ve en iyi örnekleri nelerdir? Gelin göz atalım.

Mockumentary, İngilizce ‘Dockumentary’ kelimesi ve ‘Mock’ kelimesinden yani belgesellerden ve alaya almaktan türetilmiş bir isimdir ve sahte belgesel anlamına gelir. Bir türetme olarak bakarsak onlara ‘Melgesel’ dememizde de bir sakınca yok. Bu türdeki içerikler belgesel ciddiyetinden faydalanaıp mizah oluşturarak komediye alışılagelmedik bir yön oluşturmaktadır. Gerek komedi filmlerinde, gerekse yabancı dizilerde görebiliyoruz bu türü. Ülkemizdeyse genel izleyici pek alışmadığından olsa gerek emekleme adımlarının önüne geçebilmiş bir başlık değil.

Mini Dizi Nedir?

Bu arada baştan söyleyelim. Her ne kadar bu tür genellikle mizah içerikleri için çok iyi oturuyor olsa da daha önce deneysel diyebileceğimiz farklı temalarda da işlendiğini görebildik. Bunlardan en ünlüsü de bir korku filmi serisi olan Paranormal Activity (2007) diyebiliriz. Yine de bir ‘Melgesel’ izliyorsanız, gülümseme ihtimaliniz, korkma ihtimalinizden her zaman daha yüksek olacaktır. Ayrıca türün tarihine geçmeden önce türün tipik bir özelliği olan ‘Ansambl’ durumundan da bahsetmek gerek. Eğer ne olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki yazımız yardımcı olabilir.

Ansambl Ne Demek?

Mockumentary Türü Nasıl Başladı?

Pek çok sinema teması ve türü gibi burada da ilk örnekleri kısa film tadında görüyoruz. Ardından türün ilk iyi gişe başarısı sergileyen örneği diyebileceğimiz This Is Spinal Tap karşımıza 1984 senesinde dikiliyor. İşte bu filmle başlayan sahte belgeselin yükseliş serüveni günümüze kadar hız kaybetmeden devam ediyor sinemada. Ancak konumuz yalnızca sinema da değil elbette. Gelin zaman makinemizi 1999’a ilerletelim ve Kanada’ya bir yolculuk yapalım.

Televizyon dünyasında komedi anlayışının değişmesine olanak sağlayacak olan Trailer Park Boys önce ‘One Last Shot’ isimli bir kısa filmle denenmiş, ardından da 1999 senesinde doğrudan Trailer Park Boys ismiyle sinema izleyicisiyle buluşmuştur. Beklediğinden daha iyi etki alan yaratıcılar bu yapımı 12 koca sezon olarak sürecek bir televizyon dizisine uyarlamıştırlar. İlk sezonu 2001’de çekilen bu yapım, bugün çoğu mizah severin en sevdiği dizilerden birisidir. Ancak onu özel kılan asıl nokta elbette Televizyondaki ilk patlama yapan ‘Mockumentary’ olmasıydı. Birleşik Krallık’ta Ricky Gervais ve arkadaşları da aynı sene The Office’i başlatmaya şevk oldu.

Tür hakkında yeterince konuştuk değil mi? Gelin şimdi en iyi örnekleri listelemeye koyulalım.

En İyi Mockumentary Dizileri

  • Trailer Park Boys
  • The Office UK ve The Office USA
  • Modern Family
  • Parks & Reaction
  • Reno 911!
  • What We Do in the Shadows
  • Wellington Paranormal

En İyi Mockumentary Filmleri

  • Paranormal Activiy (Korku – 2007)
  • Forgotten Silver (1995)
  • Man Bites Dog (1992)
  • What We Do in the Shadows (2014)
  • This Is Spinal Tap (1984)
  • District 9 (2009)
  • Death To 2020 (2020)

Ayrıca Death To 2020, bu türün toplumsal durumları eleştirmek için muhteşem bir yol olduğunu da sinema eleştirmenleri dışında tüm dünya halkının görmesine yardımcı olmuş eserlerden birisidir.

Aklınızdaki soru işaretlerini bizimle yorumlarda paylaşmayı unutmayın. “Mockumentary Nedir?” sorusuna yanıt aradığımız yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Sonraki içeriklerimizde görüşmek üzere.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir