Anasayfa > Blog > Mount & Blade II: Bannerlord Oynanır Mı? – Erken Erişim Sürecinde 1 Yıl

Mount & Blade II: Bannerlord Oynanır Mı? – Erken Erişim Sürecinde 1 Yıl

Mount & Blade II: Bannerlord oynanır mı? Yıllardır heyecanla beklediğimiz yapım erken erişim sürecinde geçirdiği 1 yıldan sonra ne durumda?

bannerlord oynanır mı

Mount & Blade serisinin son halkası olan oyun 30 Mart 2020 tarihinde erken erişim sürecine girdi. Çıkış yaptığı ilk dönemde birçok sistemde vasat performans gösteren oyun, uzun bekleme ekranları, sürekli yaşanan çökmeler ve dengesiz oynanışıyla olumsuz eleştiriler almıştı. Geliştirici ekip erken erişim sürecinde oyunu büyük oranda iyileştirmeye ve teknik tarafta da geniş çaplı düzenlemeler yapmaya devam etti.

Güncel haliyle 1.5.9 sürümüne ulaşan oyunda artık birçok teknik problemin ortadan kalktığını ve kısa aralıklarla gelen güncellemelerle oyunun en azından performans tarafında oldukça stabil bir hale geldiğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte Mount & Blade II: Bannerlord’un tam sürümüne kavuşması için önünde çok uzun bir yol olduğunu düşünüyoruz. Gelin, bir yıllık erken erişim sürecinden sonra oyunu her yönüyle konuşalım. Bannerlord oynanır mı?

Oynanıştaki Değişiklikler

bannerlord oynanır mı

Yapay Zeka ve Savaşlar

Mount & Blade II: Bannerlord erken erişim döneminin başlarında birimlerin vasat altı yapay zekalarından dolayı yoğun eleştiri almıştı. Büyük savaşlarda düşman birimleri nasıl davranacağını bilemiyor, dolayısıyla oyunun bel kemiği olan muharebeler oynanış deneyimini baltalayan olaylar haline geliyordu.

Mount & Blade II: Bannerlord Birlik Sayısı Arttırma Rehberi

Yapay zekanın büyük oranda değiştiğini ve daha iyi bir hale geldiğini söyleyebiliriz. Fakat bu durum kuşatma savaşları için maalesef geçerli değil. Askerleriniz hala merdivenlerin başında bekliyor ve bu süreçte de düşman okçularının hedeflerinde telef oluyor. Büyük zorluklarla topladığınız savaşçılarınız normal meydan muharebelerinde düşmanı alaşağı ederken, kuşatma savaşlarında duvarlarının önünde adeta pide sırası bekler gibi duruyor.

Bu durumun her kuşatma savaşı için geçerli olmadığını fakat yine de birçok kez karşılaşabileceğinizi belirtelim. Yine de normal muharebelerde düşman yapay zekasının büyük oranda geliştirildiğini ve düşman ordularının nispeten akıllıca davrandığını söyleyebiliriz.

Mount & Blade II: Bannerlord Tam Sürüm Çıkış Tarihi

Erken erişim sürecinin başlarındaki yapım ile şu an oynadığımız oyun arasında büyük bir fark olduğunu ve oyunun birçok açıdan geliştiğini not edelim. TaleWorlds Entertainment ise oyunu erişim sürecine açtıktan yaklaşık 1 yıl sonra tam sürüm olarak yayınlamayı planlıyordu. Fakat Mount & Blade serisinin uzun süredir beklenen son halkası 1 yılda uzun yol katetse de oyunun henüz hazır olmadığını düşünüyoruz. Çünkü oyun özellikle endgame aşamasında hala oldukça ham hissettiriyor. Lordlarla ilişkilerin mantıklı bir şekilde artırılamaması, düşman imparatorlukların gerçekçi olmayan davranışları ve karakter ilişkilerindeki dengesizlikler oyunu tam çıkış sürecinden maalesef pek uzak kılıyor.

Koca bir yıl geçmesine rağmen oyunun Türkçe çevirisinin hala iyileştirilmemiş olduğu gerçeğinin de bizi üzdüğünü söylemeliyiz. Lokalizasyon o kadar berbat bir düzeyde ki oyunun yarısını Türkçe, diğer yarısını İngilizce oynamak durumunda kalıyorsunuz. Türkçeye çevrilen kısımların ise doğrudan çeviri olması UI deneyimini büyük oranda baltalıyor. Sol alttaki bilgilendirme penceresi artık daha kapsamlı bilgiler sunsa da bu bilgiler genelde anlamsız tırnak işaretleriyle bölünen özel isimler, yanlış yerde gelen ekler ve anlamsız kelime düzeni dolayısıyla sınıfta kalıyor. Bu noktada oyunun Türkçe desteği tarafında hala sağlam bir zemine oturamaması gerçekten aklımızı kurcalıyor.

Özetle: Bannerlord Oynanır Mı?

bannerlord oynanır mı

Yapay zeka oyunun ilk sürümüne göre çok daha iyi bir hale geldi fakat kuşatma savaşlarında hala sorunlar olabiliyor.

Performans tarafında oyun çok daha stabil bir hale geldi. Yükleme ekranlarının aldığı süre büyük oranda azaltıldı.

Şehirlere isyan çıkarma özelliği eklendi. Böylece krallık yönetim süreci daha gerçekçi ve zorlayıcı bir hale geldi.

Kraliyet yönetiminde yeni bir karar verme özelliği geliştirildi. Hükümdar olarak savaş ve barışa karar verirken diğer lordların fikirlerinin ne yönde olduğu belirtiliyor. Böylece oyuncu herhangi bir karar alması durumunda imparatorluğundaki diğer üyelerin nasıl tepki vereceğini tahmin edebiliyor. Oyuna yeni eklenen karar mekanizması yeni ele geçirilen kale ve şehirlerin kime teslim edileceği konusunda da rol oynuyor.

Şehirleri ve kaleleri ele geçirdikten sonra yerleşim merkezini yağmalamak, yok etmek ya da merhamet göstermek gibi seçenekler sunuluyor. Total War oyunlarından alışmış olduğumuz bu özellik sayesinde fetihler daha gerçekçi hale geliyor. Eğer imparatorluktaki lord ve leydilerin büyük bir kısmı merhametsizse, şehri yağmalamanız onlarla ilişkinizi artırıyor. Merhamet sahibi olmaları durumunda şehri yağmaladığınızda da ilişkiniz doğal olarak kötü etkileniyor.

Oyuna bir fotoğraf modu eklendi ve karakter tasarımındaki seçenekler de zenginleştirildi. Şehirlere eklenen berberler sayesinde karakterin saç stili daha sonra değiştirilebiliyor.

Oyuncular kardeşlerini ve çocuklarını diledikleri gibi yetiştirebiliyor ve çocukluktan yetişkinliğe giden yolda karakterlerin özelliklerini seçebiliyor. Kardeşler daha sonra birliğe eklenebiliyor fakat eklenmemeleri halinde de tecrübe puanı kazanmaya devam ediyor.

  • Sonuç olarak Mount & Blade II Bannerlord oynanır mı sorusunun cevabına “evet, mis gibi oynanır” diyoruz. Erken erişim sürecinin başındaki durumuna göre çok daha sağlam bir zemin kazanan Bannerlord, Steam üzerinde 149,99 TL’lik fiyat etiketiyle satışa sunuluyor. Oyunu satın almayı düşünüyorsanız yakın zamanda çıkış yapması planlanan savaş alanı güncellemesini beklemenizi öneririz.
  • Bannerlord özellikle bu güncellemeden sonra yeni özelliklerini daha tutarlı bir hale getirecektir. Diğer yandan henüz geliştirilme aşamasında olan yüzlerce mod sayesinde oyunun uzun ve keyifli saatler vadedeceğine de eminiz.

Savaş Alanı Güncellemesi

Geliştirici ekip geçtiğimiz aylarda resmi YouTube kanalı üzerinden yayımladığı videoda yeni güncellemeye dair detayları tanıttı. Önümüzdeki günlerde oyuna yeni bir düello modu eklenecek ve çok oyunculu tarafta oyuncular düello modundaki maçlara katılabilecek.

Tek oyunculu tarafta ise oyunun çok daha büyük çaplı bir yenilik alması bekleniyor. Uzun bir süredir geliştirilen savaş alanı güncellemesi sayesinde oyuncular, sefer haritasındaki bölgelere benzeyen alanlarda savaşacak. Örneğin sefer haritasında bir köprünün yanında savaşa giren bir birlik, muharebeye de benzer bir bölgede başlayacak.

Halihazırda bulunan sistem daha farklı bir şekilde işliyor. Oyuncular eğer sefer haritasında ormanlık bir bölgede savaşa giriyorsa muharebe alanı da daha önce belirlenen aynı ormanlık alanlar oluyor. Dolayısıyla Kalradya’nın üzerinde nerede bulunduğumuz fark etmeksizin aynı haritalarda defalarca kez savaşmak durumunda kalıyoruz.

Yeni güncelleme ise bunu büyük oranda değiştirecek ve Kalradya haritası farklı bölgelere ayrılacak. Bu sayede oyuncular savaşa girmeden önce bölgenin coğrafi özelliklerini değerlendirme şansına erişecek. Altı yeni kuşatma haritası da oyuna eklenecek. Yeni güncellemeyle beraber dört şehir ve iki kale kendilerine has kuşatma sahneleri alacak.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir