Anasayfa > Blog > Mouse Tutuş Şekilleri – Fare Nasıl Tutulur?

Mouse Tutuş Şekilleri – Fare Nasıl Tutulur?

Mouse nasıl tutulur? Mouse tutuş şekilleri nelerdir? Profesyonel oyuncular fareyi nasıl tutuyorlar? Tüm detaylar yazımızda.

Mouse tutmak için üç farklı yöntem vardır. Bu yöntemlerden herhangi birine doğru demek mümkün olmasa da her oyuncu kendisi için en uygun yöntemi seçebilir. Mouse kullanımı sadece elimizi ve bileğimizi değil, kollarımızı omzumuzu ve hatta belimizi bile etkileyebilir. Oturduğumuz pozisyonu ve mouse kullanımımızı doğru seçmek sağlığımız için önemlidir. Fare kullanırken bileğinizi fazla yoran tutuşlar oldukça zararlıdır, hatta “Karpal Tünel Sendromu” olarak adlandırılan bir ortopedik rahatsızlığa bile sebep olabilir.

Şimdi dilerseniz bu üç ana yöntemi kısaca inceleyelim.

Mouse Tutuş Şekilleri

1- Palm (Avuç İçi)

Mouse Grip Types: Claw Grip, Finger Grip & Palm Grip

Palm Grip yani Avuç İçi tutuşu çoğumuzun kullandığı en basit tutuşlardan birisi. Genelde öğrenmesi en kolay tutuş olduğundan çoğu oyuncunun benimsediği palm grip aynı zamanda hassasiyet arayan oyuncuların ilk tercihlerinden oluyor. Bu tutuşta bilek genelde mouse pad’in üzerinde bulunduğundan ani hareketlerde hız biraz azalabiliyor.

Elige, gla1ve gibi oyuncular bu tutuşu tercih ediyor.

Windows Sistem Sesleri Nasıl Değiştirilir?

2- Claw (Pençe)

Mouse Grip Types: Claw Grip, Finger Grip & Palm Grip

Claw Grip, yani pençe tutuşu her zaman tetikte ve gergin bir oyun anlayışı olan oyuncular için uygun. Oyuncuların fareyi bu şekilde tutma sebepleri daha keskin ve hızlı hareketler yapabilmek. Tabi oyuncular bu tutuşta hız uğruna konforu feda etmek zorunda. Mouse ile el arasındaki temas eden yüzey miktarı azaldığından yorulma miktarı artıyor. Bu teknikte ustalaşmak ve tutarlı vuruşlar yapmak da bir o kadar zor. Ancak birçok esporcunun bu şekilde daha başarılı performanslar ortaya koyduğu bir gerçek.

Stewie2K, S1mple, Twistzz, shroud gibi bazı usta oyuncular Claw Grip varyasyonlarını kullanmayı tercih ediyor.

3- Finger Tip (Parmak Ucu)

finger grip mouse

Finger Tip Grip yani parmak ucu tutuşu da hız arayanların geliştirdiği bir yöntem. Özellikle CS:GO gibi oyunlarda mouse’unuzu sıklıkla pad’den kaldırarak hareket ettiriyorsanız küçük ve hafif bir mouse ile birleştirmeniz önerilen taktikler arasında. Avuç içi tutuşundan farkı avcumuzu mouse’tan kaldırmamız. Bu yöntemde mouse’u kontrol eden güç parmaklarımızdan geliyor. Bu yöntemi öğrenmek de oldukça zor ve zaman istiyor.

ScreaM gibi bazı oyuncular Finger Tip kullanmayı tercih ediyor.

Profesyonal esporcuların genel olarak kullandığı mouse tutuş şekilleri yukarıdaki gibi.

Mouse tutma şekilleri yazımızın sonuna geldik, umarız yararlı olmuştur. Bilgisayar başında bulunduğunuz sürede vücudunuza kalıcı hasarlar vermemeye dikkat edin. Sağlıklı oyunlar!

Hakkında Atabek Batuhan BİLGİÇ

Oyunlar, diziler, filmler ve müzikle hayatını renklendiren indie sever bir insan. İstinye Üniversitesi Elektrik Elektronik 4. Sınıf öğrencisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir