Anasayfa > Teknoloji Haberleri > Nvidia RTX 4080 12 GB Model Ekran Kartını İptal Etti

Nvidia RTX 4080 12 GB Model Ekran Kartını İptal Etti

Nvidia RTX 4080 12 GB model ekran kartını iptal etti. İsimlendirme problemlerinden dolayı ekran kartı RTX 4080 adıyla piyasaya sürülmeyecek.

16 Kasım 2022’de çıkış yapması planlanan yeni ekran kartı için Nvidia’dan ilginç bir karar geldi. RTX 4080 16 GB ile beraber piyasaya sürülmesi planan ekran kartı Nvidia’dan iptal damgası aldı. Üretici isimlendirme politikası sebebiyle eleştiri alan yeni GPU için geri adım attı.

Ekran kartı devi Nvidia RTX 4080 12 GB ile Nvidia RTX 4080 16 GB ekran kartlarının aynı ismi taşımaması gerektiğinde karar kıldı. Fakat iptal kararının ardındaki tek sebep basit bir isim karışması değil. Teknoloji devi geçtiğimiz yıllarda farklı video hafızalarına sahip olan aynı kartları piyasaya sürmeye yabancı değil. Kısacası aynı ürünün farklı varyasyonlarının olmasında elbette bir problem yok.

Nvidia RTX 4090 Ti Erime Problemi Sonucu Rafa Kaldırıldı

Fakat burada RTX 4080 12 GB ekran kartını daha detaylı bir şekilde ele almak gerekiyor. Çünkü 12 GB’lık model ile 16 GB’lık arasındaki tek fark sadece video hafıza değil. Nvidia’nın 16 Kasım’da piyasaya sürmeye planladığı bu model 16 GB’lık kuzenine göre daha zayıf kalıyor. 12 GB video hafızasına sahip olan model %27 daha az CUDA çekirdeği ile donatıldı.

nvidia geforce rtx 4080

Paylaşılan performans grafiklerinde iki kartın arasında devasa bir fark olduğunu rahatlıkla görülebiliyor. Ve bu performans farkının sadece 4 GB’lık bir hafıza farkından kaynaklanmadığını belirtelim. Hem oyuncular hem de teknoloji uzmanları ise şirketin bu isimlendirme kararı ile yanlış yönlendirme yaptığını ifade etti. Kartın duyurulma sürecinden bu yana devam eden eleştirilere Nvidia’dan yanıt geldi.

“Nvidia RTX 4080 12 GB gerçekten hariak bir ekran kartı. Fakat onu yanlış isimlendirdik. Çünkü 4080 adını taşıyan iki farklı model kafaları karıştırabilir. İşte bu yüzden iptal butonuna basıyoruz. Fakat 16 GB’lık ekran kartı yolda ve 16 Kasım’da oyuncuları memnun etmeye geliyor.”

Oyuncular ve uzmanlar ise üreticinin ekran kartını RTX 4070 Ti olarak isimlendirebileceğini düşünüyor. Aradaki performans farkından dolayı 12 GB’lık sürümü ilerleyen süreçte 4070 olarak görmemiz dahi mümkün. Ekran kartı şirketinin aldığı bu kararın doğru yönde olduğunun altını çizmekte fayda var.

Başta “yanlış bilgilendirme” yaptığı için olumsuz eleştiri alan şirket böylece etkili bir pazarlama sürecine imza attı. Fakat çıkış sürecine tam bir ay kaldığını belirtelim. Bu süreçte yapılan paketlemeler, tasarlanan kutular ve genel üretim süreci için durum pek de hoş gözükmüyor. Çünkü modelin yeni ismi için tüm bu süreç tekrar başlayacak.

Hakkında Mert Asan

Pek başarılı olmasa da İngilizce öğretmeni olmaya çalışıyor. Marmara Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği okuyor. Oyun, dizi, anime her türlüsüyle ilgileniyor. Her fırsatta Steins;Gate övüp insanlara izlemeleri için baskı yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir