Anasayfa > Teknoloji Haberleri > Rekabet Kurumu Meta’ya 346,7 Milyon TL Ceza Kesti

Rekabet Kurumu Meta’ya 346,7 Milyon TL Ceza Kesti

Rekabet Kurumu, Meta şirketine milyonlarca lira ceza kesti. Cezanın sebebi ise 4054 sayılı kanunun 6. maddesini ihlali oldu.

4054 sayılı RKHK’nin (Rekabetin Korunması Hakkında Kanun) “Hakim Durumun Kötüye Kullanılması” başlıklı bölümünde yer alan 6. Madde, ülkede veya ülkenin belli bir bölgesine bir mal veya hizmet piyasasında hakim bulunan teşebbüsün, söz konusu hakimiyetini kötüye kullanarak rekabeti oluşmasını engellemesinin hukuka aykırı olduğunu hükmediyor. Bu karar doğrultusunda Meta Platforms, Meta Platforms Ireland Limited, WhatsApp LLC’ye soruşturma açıldı. Soruşturmanın sonucunda ise Rekabet Kurulu, söz konusu şirketlere toplam 346,7 Milyon TL idari para cezasına hükmetti.

Rekabet Kurumu, söz konusu karar hakkında yayımladığı açıklamada, Meta bünyesinde, temel hizmetler olarak adlandırılan Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden toplanılan verilerin birleştirilmesi suretiyle kişisel amaçlı sosyal ağ hizmetleri ile çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırmak ve pazara giriş engeli yaratmak suretiyle rekabetin bozulmasına yol açtığına, böylece 4054 sayılı kanunun 6. maddesini ihlal ettiğinin tespit edildiğini belirtti.

meta rekabet kurumu ceza

Kişisel amaçlı sosyal ağ hizmetleri ve çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında Meta pek çok ülkede hakimiyete sahip. Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahipliğini üstlenen Meta, ülke genelinde hakim duruma gelmesi ve üç platformdaki verileri birleştirmesiyle para cezasına hedef oldu. Geçtiğimiz yıllarda kişisel verilerin güvenliği üzerine Facebook yoğun bir dava sürecinden geçmişti.

Meta’dan Açıklama Geldi

Meta sözcüsü yaptığı açıklamada Rekabet Kurumunun tespitlerine katılmadığını ve kullanıcıların gizliliğine saygı gösterdiğini açıkladı. Yapılan açıklamada kullanıcıların kendi kişisel verileri üzerinde tam kontrol sahibi olduğunun da altı çizildi. Ayrıca Meta’nın önündeki tüm seçenekleri değerlendireceğini de eklendi.

Tüm seçeneklerin değerlendirileceği ifadesi Meta’nın karara itiraz yoluna gitme ihtimalini akıllara getiriyor. Meta’nın gerekçeli kararın yayınlanmasından itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemesine iptal davası açma hakkı buluyor.

Aynı zamanda Meta, gerekçeli kararın açıklanmasından itibaren söz konusu ihlallerin sona erdirilmesi ve etkin rekabetin temin edilmesi için aldığı tedbirleri 30 gün içinde Kuruma sunmak zorunda.

Hakkında Emre Çakıcı

Kendimi bildim bileli oyun oynuyor, film izliyor, arada bir de kitap okuyorum. Naçizane yazdıkça hem bilgilendiriyorum hem kendimi geliştiriyorum. İlerde bu sektörde çalışmak birkaç hayalimden biri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir