Anasayfa > Blog > Orwell’s Animal Farm İnceleme Dosyası

Orwell’s Animal Farm İnceleme Dosyası

Orwell's Animal Farm

Kült eseri başarılı bir şekilde oyunlaştırmış olan yapım seçimleri de işin içine katarak oyunu şekillendirmenizi sağlıyor ancak bu seçimler zaman zaman tekrara düşebiliyor. Ayrıca seçimler sonucunda kimi zaman oluşan hikaye akışına ters bazı olaylar da yaşanabiliyor. Orwell's Animal Farm bunların yanı sıra basit ancak etkileyici görselliği ve hikaye anlatımı ile övgüyü hak ediyor. Oyun uygun fiyatına karşılık olarak iyi bir hikaye sunuyor.

7.5

George Orwell tarafından 1946 yılında kaleme alınmış olan zamansız eser Hayvan Çiftliği’nin oyun uyarlaması olan Orwell’s Animal Farm inceleme dosyamız ile mercek altında.

  • Çıkış Tarihi: 10 Aralık 2020
  • Geliştirici: Nerial
  • Platformlar: Mobil, PC

Ülkemizde ”bir peri masalı” alt başlığı ile de yayınlanmış olan Hayvan Çiftliği artık herkesin malumu olacağı üzere aslında epey esaslı bir siyasi taşlamayı hayvanlar üzerinden okuyucusuna sunar. Dünya edebiyatına adını yazdırmış olan böylesine önemli bir eseri kendisine kaynak alan ve duyurulduğu tarihten bu yana ilgi uyandırmış olan Orwell’s Animal Farm da üzerine inceleme yapılmasını ve konuşulmayı sonuna dek hak eden bir yapım olarak karşımıza çıkıyor. Oyun oyuncuyu seçimleri konusunda özgür bırakırken her seçimin bir de sonucu olduğunu gayet net bir şekilde belli ediyor. Bu noktada geliştiricilerin seçmiş oldukları bu yolun bir hayli cesur olduğuna da değinmeden geçmemekte fayda var. Zira Hayvan Çiftliği gibi neredeyse herkesçe bilinen kült bir eseri kendine konu edinen bir yapımda oyunculara kendi tercihlerini ve bunların kitapta yer almayan sonuçlarını sunmak oldukça gözü pek bir davranış. Üstelik bu sonların hiç birinin tutarsız olmadığını, havada kalmış gibi hissettirmediğini de göz önüne alacak olursak elimizde bu açıdan iyi kotarılmış bir oyun olduğunu rahatça söyleyebiliriz.

Bütün Hayvanlar Eşit (Mi?)

Orwell’s Animal Farm oyuncuya kitaptaki hayvanların yönetimini bırakıyor. Hayvanlar ortak bir direniş ile çiftliğin sahibini çiftlikten sürdükten sonra ”animalism’‘ adını verdikleri düzeni kuruyorlar. Çiftlikteki domuzların öncülüğünde kurulan animalism kısacası hayvanlara insan gibi yaşamayı yasaklarken hayvan olmanın getirdiği özellikleri de yüceltiyor. Örneğin insanlar gibi kıyafet giymek yada yatakta uyumak kötü karşılanan davranışların başında geliyor. Ancak her sistemde olduğu gibi animalism de beraberinde bazı fikir ayrılıkları getiriyor ve bu fikir ayrılıkları noktasında kararlar oyunculara bırakılıyor.

Orwell's Animal Farm İnceleme
Animalism’in 7 temel kuralı.

Sahne sahne ilerleyen oyunda seçimler de yine bu sahneler içerisinde yer alan hayvanlar üzerinden yapılıyor. Sahne içerisinde gözlerini size dikmiş olan hayvanlar farklı seçimler sunuyorlar. Örneğin çiftliğimizdeki domuzlardan Snowball ile size sunulan bir seçim çiftlikteki diğer hayvanların inanç düzeylerini yükseltirken bir yandan yemek stoğunuzun düşmesine neden olabiliyor. Aynı konu hakkında Napoleon ile yapacağınız bir seçim ise bu konuya bambaşka bir açıdan, örneğin askeri yoldan ele almanız gerekliliğini gösteriyor. Ancak her ne olursa olsun her seçimin bir sonucu var ve bu sonuçlar bazen oyuncuyu geri dönülmez noktalara götürebiliyor. Bu nokta kimi zaman bir hayvanın çiftlikten kaçması iken kimi zaman zamanında onarmadığınız çit yüzünden daha kolay saldırıya uğramanız oluyor. Elbette menfaat ayrılıklarınız sonucunda çiftlikten kaçan eski dostunuzu hain ilan edip diğer hayvanlara da bu şekilde benimsetmek tamamen size kalmış. Bazı durumlarda çiftliğinizden kaçan, ölen yada kovulan hayvanların ilerleyen sahnelerde görünmeye devam edebilmeleri devamlılık açısından can sıkıcı olabiliyor.

Orwell's Animal Farm İnceleme

Seçimlerin hayati önem taşıdığı bu oyunda bunlardan biraz daha bahsetmemek olmaz, zira oyunun özünü ve tek oynanış mekaniğini bu seçimler oluşturuyor. Oyuncuya sahne içerisinde verilen seçimler ve bunların sonuçları esasında hayvanların çiftlik işlerini nasıl yürütüp nasıl hayatta kalmayı seçtikleri ile alakalı. Bir sahnede size verilen seçim yiyecek stoğu yapmak ve ahırı onarmak şeklinde olabilir. Bu sahnede yiyecek stoklamayı seçtiğiniz taktirde hayvanlarınız kışı soğuktan titreyerek geçirebiliyorlar. Kötü olduğunu düşündüğünüz seçimi düzeltmek için ise kısa vadede pek fazla şansınız olmuyor. Yıl yıl ilerleyen oyunda içerisinde bulunduğunuz yılın günlerini bu seçimler ile geçirerek bir sonraki yıla hazırlanıyorsunuz. Yıllar içerisinde yılın aynı dönemlerindeki seçimler de büyük ölçüde benzerlik gösteriyor. Bir noktadan sonra kış yaklaşırken size sunulacak olan seçimleri ve bunların sonuçlarını bilir bir vaziyette oyunu oynamaya devam ediyorsunuz. Ancak bu demek değil ki oyun hep aynı olaylar üzerine şekilleniyor. Yıllar ilerledikçe çiftlik içerisinde karşılaşılan problemler de farklılaşıyor, hikayeye yeni karakterler dahil oluyor. Oyunun başında oyuncuya sunulan el kitabı sayesinde de oyunda karşımıza çıkabilecek olan karakterler, olaylar ve ”kaderler” hakkında da ipuçlarına kavuşabiliyorsunuz.

Orwell's Animal Farm İnceleme

Sonuç:

Orwell’s Animal Farm ele aldığı konuyu oyunculara başarılı bir şekilde aktarıyor. Basit ancak etkileyici görsel tarzı ve bir anlatıcıyı olaya dahil eden hikaye dili ile oyunculara kendilerini gerçekten de bir kitap okuyormuş gibi hissettirmeyi başaran yapım bu hissi aynı zamanda hikayeye etki edebildiğimizi de göstererek bir üst noktaya taşıyor. Zaman zaman yapılan seçimler sonucunda olaylar geliştiricilerin çizdiği dışında bir noktaya gidip oyuncuları sahnede olmaması gereken karakterler ile karşılaştırsa da genel itibariyle seçimlerinizin sonuçlarını net bir biçimde görebiliyorsunuz. Bir kitap uyarlaması olması sebebiyle oyunun sonunu önceden bildiğinizi düşünebilirsiniz ancak geliştiriciler sundukları farklı ve tutarlı sonlarla oyuncuları şaşırtmayı başarabiliyorlar. Yine de bazı durumlarda sunulan seçimler tekrara uğrayarak oyuncuyu sıkabiliyor.

 

Hakkında Beril Özge Danacı

5 yaşında Tomb Raider oynayan annemi gördüğümde bir aydınlanma yaşadım. Annem hala o güne lanet ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir