Anasayfa > Blog > Oyun Bağımlılığı Nedir, Nasıl Bırakılır?
oyun bağımlılığı nedir, nasıl bırakılır

Oyun Bağımlılığı Nedir, Nasıl Bırakılır?

Çağımızın getirdiği dezavantajlı durumlardan birisi olan oyun bağımlılığı nedir, nasıl bırakılır? Gelin soruna yakından göz atalım.

Oyun oynuyor olmanın bir bağımlılık olmadığını söyleyelim. Tıpkı takip edilen bir dizinin zararsız olması gibi, oyun oynamanın da tek başına bir zararı bulunmuyor. Ne zaman oyunlara ayırdığımız vakit, gündelik yaşantımızı etkileyecek boyuta ulaşırsa işte o zaman psikolojik bir hastalıktan bahsetmemiz mümkün olur. Yine de günlük eğlence ihtiyacının, video oyunları ile karşılanmasında bir sorun bulunmuyor. Bunu hatırlatalım. Zira ebeveynler bunu yanlış yorumlayabiliyorlar ve aslında çocuklarının eğlencesine mani olarak onun psikolojisini daha olumsuz etkileyebiliyorlar.

Oyunlar ve Şiddet Arasında Gerçekten Bir Bağ Var Mı?

Oyun Bağımlılığı Nedir

Yeşilay’a göre oyun bağımlılığı, teknoloji bağımlılığının bir alt kolu. Bu alt kollar arasında ekran bağımlılığı ve telefon bağımlılığı da yer alıyor. Bağımlılık, diğer rahatsızlıklarda gördüğümüz gibi yoksunluk hissetme, ulaşılamaması halinde agresifleşme ve moral bozukluğu şeklinde kendini gösteriyor.

Bağımlı kişi, günlük hayatında bu nedenle yeme içme bozuklukları yaşayabiliyor ve uyku sorunlarıyla karşılaşabiliyor. Bunun yanı sıra yine pek çok rahatsızlıkta gördüğümüz gibi çevreyle yaşadığı iletişim bozuklukları da yaşanmakta. Gelin basitçe sıralayalım.

Oyuna ulaşamama halinde;

  • Agresif tutumlar
  • Yoksunluk hissi
  • Çevreyle iletişim bozuklukları
  • Yeme içme sorunları
  • Moral bozukluğu

Gibi problemler görüyorsak, oyun bağımlılığından söz etmemiz mümkündür.

Oyun Bağımlılığı Nasıl Bırakılır

Elbette bu konuda psikolojik bir destek almak önemli diyebiliriz. Bununla birlikte aile desteği ve bilinci de kritik role sahip. Günlük oyun saatlerinin düzenlenmesi, oyun aktivitelerinin azaltılarak yerlerine yeni eğlence türlerinin edinilmesi, aile tarafından getirilen bazı regülasyonlar oyun bağımlılığının bırakılmasını kolaylaştırabilir. Ayrıca genellikle bağımlılık durumunun çevrimiçi rekabetçi oyunlarda gözlemlendiği de araştırmalara geçmiş durumda. Bu nedenle hikâye tabanlı oyunların teşvik edilmesi, diğer türdeki oyunlara ilgiyi azaltabileceğinden ötürü bir çözüm yolu olarak göz önünde bulundurulabilir.

Ayrıca yeni hobiler edinmek, alışkanlıklar kazanmak insan doğası için bağımlılıkları yenmek konusunda gayet faydalı davranışlardır. Toplu aktivitelerin de arkadaşlar ve aile ile gerçekleştirilmesi konunun çözümünde rol oynayabilir. Bu süreçte daha çok dışarıya çıkılabilir.

Ne Yapmamalıyız?

Ebeveynlere bir önemli tavsiyede bulunalım. Çocuklarımızın oyunlarla olan ilişiğini kesmesini beklemek doğru bir davranış olmayabilir. Oyunlar bugün bir sanat eseri gibi düşünülmeli ve film izlemekten farklı yorumlanmamalı. Çocuğumuzu ekranın başından kaldırıp, “Hadi gel bizimle vakit geçir” dediğimizde eğer ailecek televizyon izlemek mecburiyetinde bırakıyorsak yanlış giden bir şeyler var demektir. Bu konuda daha anlayışlı olmak, daha çok evham yapmaktan faydalı olacaktır.

Teknoloji ve Ekran Bağımlılığı

İki diğer önemli başlığı da es geçmemek lazım. Teknolojiye ve ekranlara olan bağımlılık oyunlara göre çok daha yaygın görülmekte. Bu konu üzerine yapılan çalışmalar gösteriyor ki akıllı telefonların hayatlarımızdaki yeri arttıkça insanlık olarak bu konularda daha bağımlı hale geliyoruz. Dikkati elden bırakmamakta fayda var.

Teknoloji Bağımlılığı Nedir?

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir