Anasayfa > Blog > QQ Ne Demek, Oyunlardaki Anlamı Nedir? (LoL, CS:GO)

QQ Ne Demek, Oyunlardaki Anlamı Nedir? (LoL, CS:GO)

Birçok farklı rekabetçi oyunda kullanılan QQ ne demek, LoL, CS:GO gibi oyunlarda ne anlamda kullanılır? Detaylar yazımızda.

Özellikle rekabetçi oyunlarda oyuncular birbiriyle iletişim kurarken gerek yapıcı, gerek yıkıcı ifadeleri sıklıkla kullanıyor. Bu ifadeler de oyunun hızına yetişebilmek için genelde kısaltılıyor ve oyun dünyasına kendini kaptıran oyuncuların oluşturduğu bir terim dünyasının içerisinde görüyoruz kendimizi. GG, WP, NT gibi ifadeler de bunun örnekleri arasında. Peki bunlar arasında bulunan QQ nedir, ne anlama gelir, gerçekten bir kısaltma mıdır? Gelin hep birlikte bu ifadenin ne anlama geldiğini inceleyelim.

NT Ne Demek?

QQ Ne Demek?

  • Warcraft II oyununda ortaya çıkan QQ ifadesi, Türkçe olarak ifade edersek günümüzde basitçe “Ağla” anlamına geliyor, fakat başka şekillerde de kullanılabiliyor.

İki adet Q harfinin yan yana gelmesiyle oluşan görüntü iki yaşlı gözü andırdığı için oyuncular QQ yazarak ağlamakla ilgili bir şeyler söylüyorlar. Çok büyük oranda rakiple dalga geçmek, karşıdaki kişiye “Ağla” demek için kullanılan bu ifade, ara sıra üzgünlük belirtmek için de kullanılabiliyor.

Bu kısaltmanın ortaya çıkma nedeniyle ilgili farklı muhtemel teoriler de bulunuyor. Warcraft II’de Alt+Q+Q kısaltmasıyla oyundan çıkılabildiği ve rakibe “QQ at bakalım” gibi sözler söylendiği için QQ ifadesinin bu şekilde ortaya çıkmış olabileceği düşünülüyor. Fakat bahsettiğimiz ifade bugün yine genel olarak bütün oyunlarda baştaki anlamla kullanılıyor. Hatta CS:GO’da bulunan, ağlayan bir suratı gösteren çıkartma da bunun bir örneği.

csgo qq

QQ’nun bir Counter-Strike kısaltması olarak kullanıldığı durumlara da aşinayız. Counter-Strike 1.6 zamanından kalan bir alışkanlıktır kendisi. AWP oyuncuları dürbünle bir vuruş yaptıktan sonra Q tuşuna hızlıca iki kez basarak silahını hızlıca ikincil silaha, ardından AWP’ye geçirerek dürbünün tekrar açılmasını engelliyordu. Farklı silahlar kullanan oyuncular da mermi doldurduktan sonra Q’ya iki kez basarak yaparak silahlarını tekrar eline aldıklarında ateş etmeye daha hızlı bir şekilde başlayabileceklerini düşünüyordu. CS:GO’da hâlâ birçok oyuncunun sahip olduğu bu alışkanlığın ifade olarak kullanılan QQ ile bir alakası olmadığını da belirtelim.

Kısacası zamanında oyundan çık olarak kullanılan QQ, günümüzde rakiple dalga geçmek, karşınızdakine “Ağla!” demek için kullanılan bir ifade anlamına gelmiş durumda.

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir